Малка по територия, но изключително богата на исторически паметници от различни епохи – това е България!

Съвършената почивка според модерния човек е интересен микс от няколко важни и взаимно допълващи се елемента – възможност за релакс и презареждане на батериите; близък допир до природата; добре приготвена и разнообразна храна; разглеждане на нови и непознати места, които обогатяват общата култура на човек и допълват мирогледа му с още и различни гледни точки към света и живота. 

Сигурно затова през последните години културният туризъм бележи истински бум, защото дава на модерния човек точно това, от което има нужда. Водещи държави в това отношение в Европа са Италия, Франция и Испания, но и България по нищо не им отстъпва. Дори нещо повече… По нашите земи са документирани един от най-старите цивилизации в света, хилядолетия преди изобщо да бъде образувана българската държава.

България в момента е една от най-старите държави в Европа, чието име от основаването ѝ до днес не е променяно. Безброй са и културните паметници по нашите земи, оставени от праисторическите епохи, елините, траките и римляните, прабългарите и славянските племена, Първата и Втората българска държава, вековете, през които сме били под Османско робство, Българското възраждане, бързата европеизацията след Освобождението от 1878 г. и построяването на множество архитектурно шедьоври по западен образец и от чужди архитекти и инженери. 

Път в гората

Ето и няколко статистически факта, които сами говорят за себе си… Според информация от Министерството на туризма на територията на България днес са регистрирани над 40 000 исторически паметници. 36 от тях представляват културни резервати, а 160 – манастири от различни векове. Броят на музеите в иначе нашата малка страна е повече от респектиращ – 200. 

Включени в Списъка на ЮНЕСКО и признати за паметници на културата от световно значение са седем български обекта: 

 • Казанлъшката гробница (ІV-ІІІ в. пр.Хр.)
 • Тракийската гробница при село Свещари край Разград (ІІІ в. пр.Хр.)
 • Мадарският конник (VІІІ в.)
 • Боянската църква (Х-ХІ в.)
 • Ивановските скални църкви край Русе (Х-ХІV в.)
 • Рилският манастир (Х в.)
 • Старият град в Несебър

В този списък заслужава да влязат поне още толкова български исторически обекта, но нека отбележим поне три:

 1. Перперѐк, станал известен в медиите като Перперико̀н, които е ранноисторически, античен и средновековен български каменен комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище от VI – V хилядолетие пр.н.е., паметници от античността и средновековна крепост. В Перперѐк са живели траки, римляни, готи, ромеи и българи
 2. Долината на тракийските владетели – популярно наименование, въведено от археолога Георги Китов, в което влизат паметници на тракийската култура, открити край Казанлък, които впечатляват с огромния си брой и разнообразие. Учените предполагат, че в Казанлъшката долина съществуват над 1500 надгробни могили, като само 300 от тях са открити и проучени. Долината на тракийските владетели по нищо не отстъпва на световноизвестната Долината на царе в Египет. 
 3. Долина на тракийските владетели, но край Старосел, който се намира близо до Пловдив. Като размер тя е не по-малко внушителна от тази край Казанлък, но уникалното при нея са други две неща:
  *  Тя не е съставена само от могили, но и от скални светилища и тракийски царски комплекс с храм-мавзолей, които се смята за най-големия открит до момента в цяла Югоизточна Европа.
  * Всички тракийски обекти край Старосел представляват система, която с голяма точно пресъздават съзвездието Голямата мечка.

За разлика от “100 национални исторически обекти”, артефактите край Старосел продължават да не са толкова известни и посещавани, но всеки, който се е докоснал до комплекс Кози Грамади, Четиньова могила, Маньов дол, Астрономическата обсерватория на Чолакова могила, Култов комплекс Каменица, Недкова могила, светилището Алексица, Сборови грамади, могилата Хоризонт, светилище Гарванов камък, Момини камъне, Некропола край Старосел остава истински впечатлен от завещаното от царството на Одрисите –  тракийско племе, населявало тези земи и просъществувало от V век пр.н.е. до VI век сл.н.е.

Съвсем близо до Старосел е и град Хисаря, който освен с минералната си вода е известен и с укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол, който е основан през 293 г. и по своята запазеност и оригиналност се нарежда сред първите места в Европа. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 метра. 

Историческите обекти за културен туризъм около Старосел са толкова много, че на човек ще са му необходими поне няколко дни, за да ги обиколи всичките и да ги разгледа. Ето защо ще му е нужна и база, която да е наблизо, но да предлага всички удобства за една кратка, но изпълнена с любознателност ваканция.

басейн Тракиец лято

“Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда, е перфектен избор, защото се намира до китното село Житница, което е на по-малко от половин час път с кола от Старосел. 4-звездният комплекс разполага с всичко необходимо за осъществяване на една пълноценна почивка – хотелска част, ресторант и винарна, външен и вътрешен басейн и джакузи, релакс зона със сауна и парна баня, външен и вътрешен детски кът, зелени площи за разходка… 

Най-голямата изненада, която очаква всички гости на комплекс “Тракиец” са конете. Функциониращ и като една от най-модерните конни бази в България, в комплекс “Тракиец” всеки желаещ може отблизо да се докосне до прекрасния свят на конете, да направи разходка с кон или да вземе първия си урок по езда.

А за да се случи този модерен микс от културен туризъм, релакс и досег с природата и конете, е нужно само едно усилие: да се направи резервация на +359 889 087 887

Виж повече