Светилището на върха - част от респектиращия по размах и красота тракийски комплекс край Старосел.

Само на 500 метра от впечатляващия античен дворец в района на Кози Грамади се намира връх Сборови грамади – дълъг скален масив с тясно било, което на места е не по-широк от 1 метър.

Сборови грамади крие поредната тайна, завещана ни от високо развитата цивилизация на древните траки – скално светилище за сезонни култови обреди, свързани най-вече с ритуалното раздробяване на керамични съдове и поднасянето на дарове на боговете под формата на дребни метални предмети и монети.

Изборът на място отново не е случаен. От Сборови грамади се вижда дори и с просто око тюрзисът (укрепена резиденция на тракийски владетел) на връх Кози грамади, култовият комплекс при Четиньова могила и могилният некропол при връх Фенера. 

Светилището Сборови грамади е проучено обстойно от археолозите през 2011 г. Събраните находки от върха и всичките му страни помагат на учените правилно да датират епохата, от която той започва да се използва за религиозни цели. Най-старите фрагменти от керамика са от ранната Желязна епоха –  ХІІ-VI век преди Рождество Христово. 

Учените се натъкват на най-голям процент артефакти по билото, западните и северни склонове на Сборови грамади. Керамиката, открита в светилището, е правена ръчно от глина, характеризираща се с ниска концентрация на слюда и дребен пясък, който е добавян в различно съотношение в зависимост от конкретното предназначение на дадения съд.  

На Сборови грамади е открита и керамика, която е изработена на колело, което пък е доказателство, че тя датира от късната Желязна епоха – V-I век преди Христа.

При по-обстойното проучване на върха археолозите се натъкват на още няколко интересни находки…  сребърни варваризирани хемидрахми (драхми – гръцки монети) и керамично ядро, което се предполага, че е поднесено като дар в светилището. 

Всички това кара учените да предполагат, че Сборови грамади е използвано за култови ритуали чак до V век след Христа, когато бързо разпространяващото се християнство взима превес, разрушава езическите светилища на траките наоколо и само на 15 метра северно от Кози грамади изгражда малка еднокорабна църква.    

Целият район около Старосел е осеян със светилища, могили и култови комплекси, през които минава свещен път, чийто финални точки са именно скалното светилище на връх Сборови грамади и местността Пъпчето (връх Фенера).

Сигурността на свещения път се осигурява от две фортификационни съоръжения (фортификацията е военна наука за изкуствените закрития и прегради, укрепващи разположението на собствените войски по време на военни действия). Първото охранително укрепление е построено в местността Калето над Четиньова могила, а второто – в Матиничарско кале.

Интензивното ползване на светилищата на Сборови грамади става един от основните поводи на Кози грамади да се изгради и укрепена резиденция на владетелите от одриското царство, което е още едно безспорно доказателство, че в Същинска Средна гора около Старосел е действало значимо култово-религиозно средище, наречено “Българският Мачу Пикчу”, което по големина и красота може да си съперничи с Долината на тракийските царе, намираща се покрай Казанлък.

За да се насладите на това огромно културно наследство, оставено ни от древните траки, ще ви са нужни няколко дни. За тази цел ще трябва и удобно и уютно местенце за отсядане. 

Перфектният избор е бутиков комплекс “Тракиец”, в който освен с 4-звездният лукс на хотела, ресторанта, външния и вътрешен басейн и зоната за релакс, разполага и с една от най-добрите конни бази в Европа, в която малки и големи могат да вземат първия си урок по езда или просто да се насладят на красотата на конете от разстояние. 

Друг голям плюс на комплекс “Тракиец” е, че се намира на по-малко час път с кола от тракийския култов комплекс край Старосел и на 30 минути от Пловдив. 

За да си подарите съвършената ваканция, съчетаваща културен туризъм с интензивен релакс, нужно е само да направите предварително резервация в “Тракиец” ТУК.

Виж повече