“Хоризонт” е част от респектиращия с мащаба си Тракийски култов център „Старосел“

Голямата гъстота и невероятно богатство от паметници на тракийската култура в Казанлъшката котловина накараха археолога Георги Китов да заговори за Долината на тракийските владетели (наричана още и Долината на тракийските царе). 

Това название бързо придоби публичност, привличайки медийното внимание и интереса на туристите към невероятното наследство, оставено от цивилизацията на тракийските племена. Но… типично в мистериозния си стил, траките за пореден път ни изненадаха!

Оказа се, че подобна територия има и около Старосел, намираща се само на 40 километра от Пловдив. Световната археологическа сензация отново съобщи професор Георги Китов, който с екипа си през 2000 г. се натъкнал на храм в Четиньова могила, датиран от учените около пети век преди Рождество Христово. Смята се, че това е последният дом на могъщия владетел Ситалк, който е бил начело на Одриското царство.

Попадайки на терен, археолозите били “шокирани” приятно. Стъпка по стъпка те разкрили, че Четиньова могила е част от тракийски култов комплекс, който респектира не само с мащаба си, включващ различни обекти, разпръснати на километри в диаметър, но и с най-големия царски мавзолей, открит досега по нашите земи. 

Все още най-интересното предстои… Култовият комплекс включва около 120 могили, от които само 22 са проучени до момента. Какви ли още изненади ни е подготвила свръхразвитата цивилизация на траките!? Както казват руснаците: Ще поживеем, ще видим! 

За сега един от най-интересните обекти, който е неизменна част от впечатляващия тракийски култов комплекс край Старосел, е могилата “Хоризонт”. Тя е кръстена на европейската фондация Stitching Horizon, благодарение на чиито средства е открита и изследвана през 2002 г.  

Тръгвайки да разкопават могилата, археолозите, водени от д-р Георги Китов, първо се натъкват на структура с колонада, която се смята, че е храм от пети-четвърти век преди Рождество Христово.

Невижданото тук е, че храмът е изграден в по-стар могилен насип – така се оформя невероятна постройка, изградена от шест лицеви и две странични колони в ранен дорийски стил. Подобен храм е без еквивалент до момента по нашите земи, защото  се различава от познатите старогръцки храмове, които са изцяло открити, а не вкопани.

Следващият исторически слой сочи, че в средата на четвърти век преди Рождество Христово храмът се трансформира в мавзолей. Уникалното при “Хоризонт” е, че тя единствената позната гробница-хероон с колонада. До сега всички открити подобни могили имат по 5 колони, а “Хоризонт” – цели 10. 

Отделните помещения на могилата са построени от големи каменни блокове, които са оформени в еднакви правоъгълници, върху които имат украса от филигранни орнаменти

Въпреки че “Хоризонт” е ограбена още в древността, археолозите намират множество златни, сребърни и бронзови артефакти, които показват, че в могилата е погребан тракийски аристократ от висок ранг, възможно и цар.

Могилата „Хоризонт“, както и целият Тракийски култов център „Старосел“ впечатляват с още един факт – приемствеността през различните епохи и вековете, народи и религии. Траки, гърци, римляни, прабългари и славяни – всички са имали тук своите свещени места за почитане на мъртвите. 

И в най-ново време това е така: върху съседната могила е издигнат параклисът „Свети Спас“, а в близост е имало и манастирски комплекс, разрушен през 40-те години на миналия век.

Доцент Иван Христов изказва интересна хипотеза, според която в древността светилищата и храмовете край Старосел са привличали безброй поклонници от близки и далечни заеми, които са идвали тук за да извървят т.нар. свещен път. А защо “свещен”? Храмовете са подредени така, че пресъздават съзвездието Голямата мечка. Уникално, нали! 

И днес този път може да бъде извървян от всеки, който иска поне за няколко часа да се докосне до изключителното културно наследство, оставено от древните траки. За да се случи това, всеки заклет приключенец има нужда от бивак или лагер, в които да се връща за почивка и сън. Е, през 21 век подобно място изглежда по-различно – хотел, ресторант, басейн, спа зона… 

Всичко това, както и възможност да се поязди или да се вземе първия урок по езда, може да се открие в 4-звездният комплекс “Тракиец”, който се намира  само на 30 минути път с кола от Пловдив и също толкова близо до Старосел и архитектурни паметниците, завещани ни от траките.

Виж повече