Светилището Гарванов камък - място, заредено с космическа енергия Тракийският мегалит е функционирал като астрономическа обсерватория, опитваща се да предскаже бъдещето

Няма съмнение, че траките са една от най-напредналите цивилизации, обитавали някога нашата планета. За мистичната етнокултурна общност, населявала Балканския полуостров в периода от средата на II хил. пр. Хр. до VI в. сл. Хр., се знае много, но около нея продължават да битуват и много неразгадани тайни, които провокират мисълта и въображението на модерния човек. 

Освен ненадминати пълководци и воини, почитатели на виното и любовта, траките са и виртуозни проектанти, оставили неподвластни на вековете архитектурни шедьоври, които и днес задават риторичния въпрос: Как са успели да построят подобно нещо във време, когато техниката не е била толкова напреднала?

Един от тези невероятни обекти е древнотракийският култов център Старосел, разпростиращ се върху респектиращата площ от 10 километра в диаметър. Тези плодородни земи са заселени още през късножелязната епоха, като още тогава около днешния Старосел се оформя огромен микрорайон, голям 30 квадратни километра.

Към тракийския култов център Старосел принадлежи комплексът Кози грамади; мегалитът Момини камъне, известен и с името Слънчевите двери; комплексът Четиньова могила.

 Според археологът д-р Георги Китов списъкът се допълва от Уйов камик (уникален фалосовиден менхир – продълговати камъни, забити самостоятелно или образуващи дълги алеи, за съжаление разрушен от иманяри); мегалитно светилище Момини гърди; Пейчова могила; още няколко непроучени могилни насипа, изградени върху свещени хълмове.

Към култовия център Старосел спада и Скалното светилище при връх Гарванов камък, намиращ се до едноименното село и западно от Старосел.

Гарванов камък представлява мегалит* от няколко обрулени от вятъра скали, сред които  се откроява основния “гарванов камък”, който като кула се извисява над природния феномен. 

Ако човек се изкачи до върха на мегалита и погледне на изток ще остане изненадан, защото ще забележи отвисоко, че в близост има още едно скално образувание, приличащо на голям слънчев часовник. Още едно потвърждение в полза на научната хипотеза, че много от тракийските мегалити са използвани за астрономически обсерватории, които помагали да се разтълкува съдбата на човек и света, да се разбере настоящето и да се пророкува бъдещето.

Според легендите древните траки са вярвали, че Скалното светилище при връх Гарванов камък има способността да пречистват духа и тялото на човек, зареждайки го с нови сили като един съобразен процес на регенерация. 

Гарванов камък е и поредното място, на което древнотракийските племена са изпълнявали мистичните си религиозни ритуали и обреди. Траките силно вярвали в отвъдния живот, който според тях е истинският, а настоящият е само подготовка за вечното съществуване. 

Доказателство за функциите и значението на това магическо място са и безбройните фрагменти от тракийска керамика, открити около Гарванов камък. За съжаление до момента официални археологически разкопки не са правени, което би разкрило още интересни факти за красивия мегалит.

Но това не би трябвало да попречи на заклетите пътешественици и любители на древната история на България да посетят Гарванов камък, за да усетя специалната му енергия. Идеална база за това е бутиковият комплекс “Тракиец”, от който само за по-малко от час може да се отиде до всички обект от древнотракийския култов център Старосел.

И не само… “Тракиец” е една от най-добрите конни бази в Европа, където всеки желаещ може да вземе своя първи урок по езда. Но ако този елегантен спорт не е за теб, може да се отдадеш на пълен релакс в луксозната спа зона на комплекса. 

Ако си заитригуван да съчетаеш културния туризъм с бягството от големия град, не се колебай да се свържеш с нас.

*Мегалит (на гръцки: „голям камък“) е огромен камък. Думата е неологизъм от 70-те на XIX век, с който се означават градежи от грубо обработени или необработени големи камъни, плочи, късове и монолити, послужили за изграждане на съоръжения или монументи. Мегалитен означава структура, изградена от подобни огромни камъни, които са закрепени един към друг, без да се използва някакво спойващо вещество. Появата им датира от края на неолита и продължава през Медната епоха и Бронзовата епоха. Разпространено е вярването, че много от мегалитите притежават изцелителна и магична сила.

Виж повече