SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Комплекс Тракиец

Посещението в комплекс „Тракиец“ не е просто посещение в хотел. Това е сбъдната мечта на две сестри, които на 15-годишна възраст започват да яздят и да се грижат за конете. Почистването и даването на лакомства са само началото, а собствената кобила е първата стъпка към мечтата за приказно място, на което да има повече и повече коне. Всичко това се сбъдва през 2012 година…

Уютна база

Така в сърцето на Тракия, покрай река Тикла, създадохме с много любов комплекс „Тракиец“. Съчетахме в него всичко, което обичаме, за да го споделим с вас. Съвсем близо до гр. Пловдив, но достатъчно далече, за да се радвате на спокойствие, ще откриете четиризвездния хотел с уютна и стилна конна база, ресторант, конферентна зала и лятна градина.

СТАИ

Релакс за всеки

За пълноценната ви почивка имате на разположение релакс център с джакузи, сауна и парна баня, открит, закрит и детски басейн. Фитнесът пък е чудесно решение за всеки, който има нужда от повече енергия и раздвижване. За най-малките ни гости има детски кът, в който да могат да играят на спокойствие. 

ЗОНА ЗА РЕЛАКС

Събития

Освен за семейна почивка обаче, комплекс „Тракиец“ е идеалното място за организиране на конферентни мероприятия, фирмени партита, коктейли, професионални дегустации на избрани вина.

ЗАЛА СЪБИТИЯ

Зелени площи

Зелените площи са подходящи не само за разходка. Може да си направите пикник, тренировка на открито или просто да седнете на сянка и хубава гледка в беседките.

Когато ни гостувате, винаги оставяте част от сърцето си тук - при конете!

От любов и страст към тях създадохме този комплекс с база, простираща се на 25 дка площ, 130 декара пасища, падоци и ливади. Конната база разполага с открит и закрит манеж, което дава възможност за целогодишна езда. Всеки може да избере най-подходящия за него начин да се докосне до тези красиви и грациозни животни: разходка на кон или пони, езда за начинаещи и напреднали с квалифицирани треньори.

КОННА БАЗА

Забележителности в близост

Пътека за разходка “Кръстен път”


Едно прекрасно място, на което може да се разходите, е пътеката, която се намира непосредствено до комплекса. Тя започва от село Житница и завършва в Дуванлийската могила. Част е от т.нар. “Кръстен път”, който се извървява петъка преди католическия Великден, а през останалото време на годината е любимо място за усамотение с природата.

Пещера подобие на Богородица Лурдска


Във френския град Лурд Дева Мария се е явява на Бернадета Субиру, местно момиче, което става монахиня, а след смъртта си е провъзгласена за светица от Католическата църква. България е една от страните, в които има изградени пещери-копия на тази от Лурд. Тя се намира в село Житница и е 23-тото копие в света и първото в Източна Европа. Oсвещаването на духовния храм е извършено от монсеньор Гзавие Дезире. Идеята за копието на световното светилище и молитвата към Небесната майка е да се доближаваме до добродетелите на вярата.

Хисар - градът на минералните извори


Разположен на 20 км от комплекса, този град от векове се слави с минералните си извори и лечителните способности, които те притежават. Може да посетите някой минерален басейн или да разгледате интересни забележителности от римско време. Ще откриете добре запазена Римската крепост, както и останки на най-голямата римска баня, построена през ІV в. Легендата разказва, че красива българка отказала да стане наложница на турски бей. За да я унижи, той я накарал да сервира гола на гостите му, пред които тя го убила с подноса със сладкиши. За постъпката си била наказана да изгори на клада, на която от очите ѝ се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли Момина сълза.

Рудник “Цар Асен”


Тук по времето на социализма са се добивали цветни метали. Мястото представлява голяма кариера за добив на мед, от която сега са останали само големи кратери, запълнени със застояла и доста токсична вода. Нейният цвят е впечатляващо синьо-зелен и именно той е притегателна сила за туристите и повод за множество снимки. В близост до мината има висок хълм, от който панорамата към всички кратери е запомняща се. Гледката е абсолютно нетипична за България и не само цветът на водата, но и целия околен релеф дава впечатление за повърхност на чужда планета.

Мегалит “Слънчеви двери”


Мегалитът Слънчеви двери е част от тракийския култов комплекс Каменица край Старосел. Другото му име е Момини камъне (някъде се изписва като Момини гърди или Момини скали. Смята се, че това място е почитано от древните траки като вход към отвъдното. Никой не знае дали камъните, които са опрени един в друг и образуват проход, са поставени от хора или са дело на природата. Според друга легенда момиче от близкото село се отдало на любимия си без да му бъде съпруга и нейният род я отхвърлил. Бягайки от селото я застигнало проклятието и тя се вкаменила във формата на тази скала, която започнала да се нарича „Момини Камъне“.

Тракийски архитектурен комплекс Кози Грамади


Той датира от V-IV век преди Христа, разположен на площ от около 8 дка. Обектът се намира в Средна гора, на 20 км северно от могилите в Старосел. Комплексът включва уникална царска резиденция с няколко монументални сгради, опасана с крепостна стена в квадров градеж. Централната постройка е внушителна резиденция на владетел. Намерени са много монети от тракийските царе Терес II и Аматок, както и двойни брадви (лабрис), символ на царската власт у траките. Проучванията се ръководят от доц. д-р Иван Христов от НИМ.

Екопътека “Климент”


Изградена от младежите на с. Климент. Пътеката е с дължина 18 км и свързва селото с разкопките в местността Кози Грамади. Има разклонение до връх Орел. Надморската височина е от 500 до 1400 м. Чудесна опция за разходка сред природата на Средна гора както на групи, така и за семеен излет. Разполага с необходимата маркировка, както и с информационни табели, които разказват за животински и растителен свят в района. По маршрута има чешми, масички, пейки и огнища. Отдих може да се предвиди и в хижите ”Фенера” и „Седемте партизани”, до която има и игрище за масов спорт.

Тракийският култов комплекс в „Четиньовата могила“


Той се намира на 16 км от Житница и е открит от Георги Китов през 2000 г. Представлява най-големият досега тракийски царски комплекс с мавзолей. В него е погребан обожествен тракийски владетел, заедно с неговият кон. Впоследствие по религиозни или политически причини, храмът е осквернен, ограбен, разрушен и засипан. От ритуалните дарове при разкопките са открити само 15 пластинки от златната ризница, 12 бронзови върха за стрели, сребърни халки, късове от керамични съдове. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Водопад Райското пръскало


Заслужава си да отделите малко време, за да стигнете до там – гледката ще ви убеди в това. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Принадлежи към територията на резерват Джендема, който е резерватът с най-голяма надморска височина в парка. Намира се в подножието на връх Ботев. Именно от снеговете на върха започват неговите води, които падат от височина 124,5 метра. Водопадът се намира над хижа „Рай“, като се стига до там през живописната местност Паниците, на около 4 км от Калофер. Пръскалото е най-пълноводно през лятото.

to-topto-top