Кози грамади - бляскавата втора столица на тракийското Одриско царство Тайната укрепена резиденция на царете

Векове наред върхът до хижа “Фенера”, на около 20 км. от Старосел и на 22 км. от Хисаря, крие огромна тайна, която светът разкрива чак през 2005 г. Археолозите, водени от доц. д-р Иван Христов, попадат на уникален тракийски архитектурен комплекс, който кръщават по името на самия връх Кози грамади*.

Разкопавайки пласт след пласт, учените разкриват цялото великолепие на Кози грамади, състоящо се от древна крепост, резиденция, могилни некрополи и скални светилища, неукрепени селища…

Мащабът на комплекса става напълно ясен, когато добавим пътищата (лукс за времето си), свързващи отделните постройки и водещи до върха, както и кариерата, в която високоразвита цивилизация на траките е добивала строителни материали.

Размахът и големината, с който е построен комплексът, кара доц. Иван Христов да изкаже мнението, че наред със Севтополис, Кози грамади вероятно е една от двете столици на тракийското Одриско царство, могъщо и простиращо се върху територията на днешна България, Турция и Гърция. 

Одрисите са едно от големите тракийски племена, населявало нашите плодородни земи от V пр. Хр. до VI век сл. Хр. Оставените от одрисите безброй артефакти са толкова изумителни, че дори и днес някои се питат дали в тях няма намеса на извънземни цивилизации.

Но да се върнем на Кози грамади…

Въображението на човек се развихря най-силно при гледката на царската резиденция (тюрзис), датирана около V-IV век пр. Хр. Великолепният дворец е бил на два етажа, с впечатляващ параден вход, филигранна украса по стените. В най-голямото помещение в резиденцията има подиум със стълби, което навежда на мисълта, че това е зала за официални приеми на царя и за други светски и култови ритуали. 

Проучвайки пода в залата, археолозите попадат на бронзови монети на Терес ІІ (391 – 389 пр. Хр.) и Филип ІІ Македонски (382 – 336 пр. Хр.), фрагменти от гръцка и тракийска керамика, част от златен нагръдник, двоен железен лабрис (брадва) – символ на царската власт у траките одриси, а по склоновете около Кози грамади – върхове на копия и стрели, оловни тежести за прашки и махайра (къс извит меч), които говорят, че за крепостта са водени ожесточени боеве.

Комплексът е обграден със здрава отбранителна стена – още една гаранция за непревземаемостта на върха, който прилича на труднодостъпна скална пирамида. Най-новите разкопки показват, че Кози грамади има и втора крепостна стена.

Изненадите, които крие бляскавият някога Кози грамади, не свършват дотук. През 2010г. при допълнителен оглед на царската резиденция, екипът на доц. Иван Христов се натъква на скрита гробница, издълбана в пещера. Архитектурата и намерените предмети довеждат учените до заключението, че на това място не са полагани тленни останки на тракийски аристократи, а е използвано за просветителски цели.

И ако изброеното дотук не е достатъчно, за да те накара да тръгнеш за този мистериозен край от прекрасната ни родина, добавяме и факта, че целият район около Кози грамади е осеян с множество красиви монолитни скални образувания, които древни траки почитали като светилища. 

Спираме до тук с разказа за Кози грамади, защото останалото трябва всеки сам да види и почувства, защото траките са строили само на места с особена енергия, която и днес е не по-малко силна. 


Идеална отправна точка към всички антични старини около Старосел и Хисаря е
бутиков комплекс “Тракиец”, в който можеш по перфектен начин да съчетаеш семейната почивката сред природата и културния туризъм

Траките са били известни с уменията в ездата. И ти можеш да се слееш с коня като един истински античен войн, вземайки своя първи урок по езда в комплекс “Тракиец” и усещайки така зова на древните траки в кръвта… 

*Името на връх Кози грамади е получено от легенда за млада пастирка на кози. Според легендата една пастирка тръгнала с козите в Балкана през март месец, останалите жени ѝ казали да не го прави, но тя се обърнала и казала: „Марта жена и аз жена!” Когато се изкачила горе в планината, се издигнала вихрушка, отнесла я с козите и затова върхът, където се е случило това, се нарича Кози грамади.

Виж повече