Най-голямото богатство на Хисаря е минералната вода, която след Освобождението на България се превръща в основния “виновник” за разцвета на селцето, обявено през 1964 г. за град.

Курорт за почивка, културен туризъм и наслада от малките неща на живота.

Хисаря, която от векове е известна с лековитите си минерални извори, е град, през който минават няколко високоразвити цивилизации, като всяка от тях оставя ярка и незаличима следа в историята на това вълшебно място, което всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си.

Доказателство за бляскавата и превратна история на Хисаря са различните имена, които това населено място има през хилядолетията –  Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина, Топлица…

Днешната Хисаря възниква като малко селце през втората половина на XVII век, издигайки се върху добре запазените руини на антични и средновековни постройки. 

На турски език името “Хисар” означава “крепост”, но етимологичният анализ сочи, че наименованието произхожда от латинската думата Caesarea или “царски град” – пряка препратка към славното минало на това приказно място с минерални извори. 

Цивилизации, преминали през Хисаря

Привлечени от топлия климат и минералните извори, праисторическите хора първи харесват това уютно местообитание, полагайки основите на Хисаря още през V-IV хилядолетие пр.Хр. 

Траките, които са ненадминати майстори на архитектурата и приложните изкуства, превръщат Хисаря в магически нимфеум – лечебно-религиозно светилище, част от митичното царство на племето Одриси

Ненадминат пик в разцвета си днешният курорт достига по времето на управлението на римския император Диоклециан, който през 293 г. го прави град и започва бурна строителна дейност. Невероятно красивата архитектура и уникалната укрепителна система превръщат Диоклецианопол в шедьовър на римската култура, който остава без еквивалент в цяла Антична Европа. 

Останки от праисторическо селище край град Хисаря

Стени, достигащи до 13 метра, 4 величествени порти, 44  отбранителни кули – това са сухите факти, стоящи зад впечатляващата крепост на Диоклецианопол, част от която и днес може да бъде видяна в Хисаря.

Най-оригиналното съоръжение в Диоклецианопол са римските терми, които по своята функционалност може да се конкурират с най-модерния и луксозен спа център. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени до днес римски бани на Балканския полуостров и в света въобще. 

Като истински град Диоклецианопол може да се похвали и с амфитеатър, в който редовно се провеждат спортни състезания и борби с животни. 

Влиянието на Диоклецианопол като притегателен център на Балканите личи и по друг факт, документиран от историята. Градът с термите е посочен като третото по важност място в римската провинция Тракия, нареждайки се непосредствено след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора).

С настъпването на християнството в Европа през IV век в Диоклецианопол се построяват десет базилики, типични представители на раннохристиянската архитектура. 

Запазвайки функциите си на административен, търговски и културен център, Диоклецианопол става и седалище на епископ. Това още повече допринася за разпространението на новата вяра по българските земи.

Останки от праисторическо селище край град Хисаря, минерален извор

Минерална вода – цяр и наслада

Най-голямото богатство на Хисаря е минералната вода, която след Освобождението на България се превръща в основния “виновник” за разцвета на селцето, обявено през 1964 г. за град.  

Хисаря може да се похвали с титлата “Първият спа курорт на България”. С “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, издаден през 1882 г. от правителството на Източна Румелия, се полагат основите на професионалното балнеолечение в нашата страна. 

⛲ Взимайки вода от пет извора в Хисаря, чешкият химик Состержонек я изследва в Санитарния съвет в Пловдив. Това на пръв поглед незначително действие оставя в историята като първия химически анализ на минерална вода в България.

Минералната вода е буквално навсякъде в Хисаря. Курортният град разполага с 22 извора, които са с различни физико-химични характеристики, а температурата им варира от 31 до 51 °C.

Слабата минерализация на изворите в Хисаря ги прави идеални за вътрешна консумация, оказвайки доказан лечебен ефект при бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. 

Външните процедури с минералните води са особено препоръчителни при проблеми с опорно-двигателния апарат, обмяната на веществата и ендокринната система, гинекологични заболявания.

Минералната вода от извора “Момина баня” има допълнителен плюс – съдържа радиоактивния газ радон, който в малки количества и по стриктното наблюдение на лекар има благоприятно действие при редица заболявания.

Гостоприемственост и уют

Нито древната и превратна история, нито минералните извори и мекият климат имат значение, ако ги няма местните хора, които от векове не отстъпват от старите български традиции, които повеляват, че гостът е най-важен. Попадайки в Хисаря, човек се чувства у дома, заобиколен от топлина, уют и сърдечност. 

Като град с дълга история и изграден на кръстопът, в Хисаря мирно и уважително живеят от векове различни етноси и религии. Най-ярък пример, потвърждаващ този факт, са добре поддържаните и функциониращи храмове на няколко религии. ⛪ В курортния град има три православни църкви, две католически, една евангелистка и джамия.

Колоритът на едно място включва и кухнята. В Хисаря задължително трябва да се опита поне една от местните кулинарни емблеми: печено агне в тава по гергьовски, свинска кървавица, телешки език, пълнен с праз, тракийски гювеч със свинско месо.

Ако търсите луксозен шик, уединен релакс и възможност да се научите да яздите, само на половин час път с кола от Хисаря се намира бутиковият комплекс “Тракиец”, в който ще разберете какво означава истинска почивка. 

Виж повече