Момини камъне - мегалитът, който разказа красива легенда за любовта. За древните траки Слънчевите двери край Старосел са вход към друго измерение

Цялата Европа е осеяна от мегалити – спиращи дъха структури от огромни камъни, които са „залепени” един към друг без никакво спойващо вещество и въпреки това оцеляват през вековете. Някои от тези творения изглеждат толкова приказно, че все едно са дело на велик магьосник, който изобщо не се съобразява със законите на физиката. 

Точно затова хората още от дълбока древност си задават въпроса дали тези причудливи образувания не са дело на високоразвита цивилизация, която отдавна е изчезнала от лицето на Земята, или пък на извънземните, които разполагат с други технологии, недостижими за нас.

Момини камъне, изглед

Както в повечето случаи, истината може би е някъде по средата. Първобитните хора още през Новокаменната епоха или Неолит (между 6-то и 4-то хил. пр. Хр.) започват да почитат готови природни скални форми, а по-късно и сами да създават своеобразни паметници от камъни. Така се ражда цяла една скално-култова култура, която и днес вълнува въображението на модерния човек, който си мисли, че знае и може всичко…

Нашата страна е особено богата на мегалити. Из цяла България са пръснати множество мистични скални скулптури, чиито точен брой никой не се наема да назове. Сакар, Странджа и Родопите са трите области, в които има най-много мегалити на целия Балкански полуостров. 

За повечето съществуващи днес скулптури от камъни трябва да благодарим на траките, които и тук имат особени заслуги. Повечето от тези фантастични скално-изсечени образувания в България са създадени през 3-то  хил. пр. Хр., а кога е положено началото – науката няма точен отговор на този въпрос.

Траките почитат мегалитите като светилища, които имат силата да пречистват и да дават нови сили. Археолозите смятат, че част от скалните комплекси са използвани от тракийските племена за астрономически обсерватории, възпоменателни съоръжения или гробници. Интерпретациите и по тази тема са много, но едно е ясно – те са обслужвали вярванията на древните хора, населявали нашите красиви и плодородни земи. 

Един от най-впечатляващите мегалити в България носи метафоричното име Момини камъне и се намира 1,9 км. от Старосел и се вземат пеша по добре отъпканата пътека за около 30-40 минути. Тази красива скална скулптура е известна и като Слънчеви двери. Названието идва от вярването на траките, че това е врата към безсмъртието, за което този живот е само подготовка. 

Потвърждение на този факт са другите мегалити и гробници, пръснати около Момини камъне. Близо до Старосел се намира и впечатляващата Четиньова могила – голямата тракийска гробница от V и VI век пр. Хр., в която се смята, че е погребан тракийският цар Ситалк, който е син на Терес, основателят на Одриската империя. Според Тукидид в цяла Европа няма равна на Одриската империя, що се касае до богатство и мощ.

Но да се върнем на Момини камъне… И при този мегалит съществува дилемата: дело на природата, на човешката ръка или на нещо трето? Отговорът всеки сам може да си даде, в зависимост от това в какво е склонен да вярва. 

Два огромни къса с яйцевидна форма, приличащи на човешки глави, които така са допрени едни в други, че образуват порта – това представлява Момини камъне. 

Момини камъне

Не са малко хората, които виждат в двата камъка целувка между мъж и жена… И това не е случайно! Стара легенда разказва, че красива девойка живяла в близкото село. Младата жена така лудо се влюбила в хубав момък, че му се отдала без да изчака двамата да сключат брак. Научавайки за постъпката ѝ, родителите веднага я изгонили от дома. Лутайки се сама в гората, тя била застигната от лютите клетви на майка си и баща си, и за миг се вкаменила с глава към небето като така се образувало мястото Момини камъне. 

Спираме с разказването дотук, защото останалото трябва сами да видите и да усетите, посещавайки това приказно място.

Вместо заключение ще добавим, че винаги е хубаво да се пренесем в друго място, време, епоха… Тава ни кара да се откъснем за миг от стресовото ежедневие, да се замислим за смисъла на живота, да осъзнаем колко малка прашинка сме в безкрайната Вселена, да се размечтаем…  

Същото важи и за хубавата почивка, която е повод да забавим темпото и да се насладим на онези малки неща от живота, които ни правят истински щастливи. Така ще се почувстваме, ако отседнем в бутиков комплекс „Тракиец”, който се намира само на 20 км. от Старосел. Тук ще имаме на разположение всички глезотии за едно луксозно бягство от големия град. Да не говорим за всички уникални културни забележителности, разположени близо около  „Тракиец”, които само чакат да ги открием. 

Виж повече