Разликата между лекарството и отровата е в дозата. Така е и с мързела, който в правилната доза носи много позитиви.

Не е хубаво да си мързелив, защото така най-много вредиш на себе си, но сега ще обясним защо от време на време трябва да си позволяваш и този лукс. 

Оказва се дори, че от мързелуването има и няколко ползи.

Учените са установили, че мързелуването е естествена реакция на тялото, с която то се защитава от претоварване – влиза в режим, в който пести енергия и събира сили. Тоест, когато почувстваш непреодолимо желание да помързелуваш, значи тялото ти дава сигнал, че има нужда да увеличи защитните си сили. 

И още буквална полза за здравето… От изследване, проведено от университета в Allegheny College в Пенсилвания, става ясно, че хората, които си почиват по-често, почти не страдат от високо кръвно налягане – един от бичовете на модерния свят. Естествено, това в никакъв случай не трябва да ти навява мисълта да станеш мързелив, а само да почиваш заслужено от време на време, със спокойна съвест, че всъщност инвестираш в здравето си. 

Това се налага, защото днес стресът е навсякъде – в работата, у дома, дори на пътя… Неслучайно е направено и друго проучване, отново в тази насока. Резултатите от него затвърждават още една полза: по-мързеливите хора много по-рядко позволяват стресът да им влияе. Те не изпадат в лошо настроение, депресивни състояния, неврози, просто защото винаги намират няколко минути да се откъснат от бита и ежедневието и да се отдадат на нищоправенето. 

И ако дотук споменахме състояния, които може и да не разпознаеш веднага, то трябва да допълним и външните белези, които няма как да се сбъркат или скрият. Стресът дава отражение и върху кожата под формата на акне, екземи, дерматити, псориазис… Така че малко почивка всъщност значи и по-здрава, чиста, млада и красива кожа по лицето и тялото. Трябва да се мисли в перспектива, нали? 

Нека да продължим с още важни здравословни аспекти, характерни за хората, които знаят как да мързелуват. Те имат по-добър сън, което пък е важна предпоставка за по-добра имунна система и отлично работещ метаболизъм. 

Освен това по време на разговор слушат и събеседника си по-внимателно, по-рядко прекъсват, по-добре разбират проблема, което в крайна сметка ги прави по-добри партньори за връзка или приятелство. Тези качества в психологията се наричат емоционална интелигентност. 

От горния факт произтича още едни плюс. Хората, които знаят как да си почиват качествено, по-често ги спохожда музата, която разгръща целия им творчески потенциал, без значение дали става въпрос за изкуство или нови технологии. 

И ако не си се убедил досега, че почивката е здраве, то нека да добавим и напомнянето, че почивката е и нужното време да подредиш мислите си. А когато мислиш повече, взимаш по-разумни решения, за които след това по-рядко съжаляваш. Така че, ако ти предстои важно решение в живота, помързелувай малко! 

И ако август е най-подходящият месец в годината, през който да се отдадеш на заслужено мързелуване, дори само за един ден, то най-подходящото място те очаква съвсем близо до Пловдив. 

Бутиков комплекс “Тракиец” е идеален избор за лежерен ден край басейна, независимо дали си гост на хотела или идваш само за няколко разхлаждащи часа около водата. Особено подходящи са дните от понеделник до четвъртък, когато комплексът не е запълнен с много гости, както през уикендите. Освен това и цената за ползване на басейна е 12 лв (21 лв – за събота и неделя). 

Ако пък се убеди от ползите на качествената почивка и искаш да се отдадеш на по-дълъг релакс, то в комплекс “Тракиец” можеш да разчиташ изобилие от опции да му се насладиш: езда, разходка из зелените площи на комплекса, джакузи, масажи, външен ресторант, беседки и пр. 

Затова не бъди чак толкова мързелив… а се обади за резервация. 😉

Виж повече