Могилата е поредното безценно мънисто от големия тракийския култов комплекс край Старосел

Култовият комплекс около Четиньова могила крие още една архитектурна перла, завещана ни от високоразвитата цивилизация на траките. Недкова могила се намира в югоизточната периферия на могилния насип и засега е частично проучена от екипа на археолога Георги Китов, който има изключителни заслуги за цялостното разкриване, проучване и консервация на всички обекти и артефакти в Четиньова могила.

Уникалната тракийска култова постройка е известна сред местното население като Еленишка могила или Главчова могила. Еленишка, защото се намира в землището на вече несъществуващото село Елешница, в местността Орешака, община Хисаря.

Придобилото популярност име Недкова могила е дадено от доцент Георги Китов, който кръщава откритието на един от основите дарители на ТЕМП – Траколожка експедиция за могилни проучвания, направила едни от най-значимите открития в българската археология в Долината на тракийските владетели. Дългогодишен  ръководител на експедицията (от 1971 до 2008 г.) е именно ст.н.с. д-р Георги Китов, чийто екип през 2002 г. открива и Недкова могила. 

Вътрешността на хероона под Недкова могила през декември 2012

Впечатляващата с размерите си могила (височина – 11,5 метра, диаметър – 60 метра) и датирана от археолозите от началото на ІV век пр. Хр., се вижда от всяка точка в равнината, затова се предполага, че точно тя  е изпълнявала ролята на пещерата-утроба на Великата богиня-майка, която e била предназначена да приеме тялото на хероизирания (обожествения) тракийски цар.

Архитектурният план на Недкова могила е следният: отвор на югоизток, правоъгълно предверие и правоъгълна камера с плосък покрив, която е изградена от варовикови блокове, наредени на шест реда.

Украсата по стените на предверието и камерата впечатлява с тематична си свързаност. За съжаление е открит само къс от вратата на могилата, за която може да се предположи, че е в същата стилистика. 

Имитация на дървен гредоред

Интересен е и друг детайл… Таванът наподобява дървен гредоред , в който е вплетена украса от вълчи зъби – архитектурен стил, открит в могилата Оструша, намираща се до град Шишка, като и в други археологически обекти в Долината на тракийските владетели край Казанлък. 

В целия район около Старосел, в който има множество тракийски архитектурни обекти, Недкова могила е единствената, която е с изцяло запазена камера и частично незапълнена с почва – нещо, което с вековете се случва с всички тракийски паметници. 

В Недкова могила археолозите не попадат на никакви останки от извършени погребения, което означава, че съоръжението не е било използвано за тази цел. Гробницата не е открита от съвременните иманяри, но в миналото на няколко пъти е ограбвана, затова в нея няма намерени артефакти. 

Целият терен около Недкова могила е изпъстрен с ритуални ями. До момента са открити 21, които са датирани между V и ІІ век пр. Хр. В една от тях е намерен скелет на животно, приличащо на бик – безспорно доказателство, че ямите са използвани за изпълнение на орфически ритуали, предназначени да осъществяват контакт с отвъдния свят, където животът е вечен.

Вътрешността на хероона под Недкова могила

Недкова могила е свързана с намиращия се под нея херон – светилище на герой, почитан в специален култ, съдържащ гроб (или кенотафа), обикновено покрит с могила от пръст.

Тракийският култов комплекс край Старосел е толкова голям, че не е възможно да бъде посетен и разгледан за един ден. Но ако отседнете поне за 2-3 дни в бутиков комплекс “Тракиец”, намиращ до село Житница и само на няколко километра от тракийските археологически обекти, ще може да видите всичко без да бързате.

Дори нещо повече… 4-звездният комплекс предлага перфектната възможност за съчетание между културен туризъм, разходки сред природа и кратка ваканция, в която има от всичко по-малко – почивка в уюта на стаята, вкусна храна, отпускане в релакс зоната или басейна. 

Но най-голямото богатство на комплекс “Тракиец” са конете. Освен насладата от близкия контакт с тези красиви и благородни животни, малки и големи могат да направят разходка с кон или да вземат първия си урок по езда.  

И за да стане тази мечта факт, е нужно само едно – да се направи
резервация на +359 889 087 887 или reservation@trakiec-bg.com.

Виж повече