Да почиваш активно - как всъщност се случва това?

За много хора понятието “активна почивка” звучи като оксиморон (съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия), но следващите редове не само ще те убедят, че това е нещо напълно реално и постижимо, но е и най-добрият начин да разбереш що е то истинска почивка. 

Нека първо се опитаме да дадем точно определение… Спортуващите редовно под понятието активна почивка разбират намалението на стреса от изтощаващите тренировки чрез отдаване на кратковременна възстановителна пауза от няколко дни, но без да се губи набраната скорост на физическа кондиция. 

И обратното – тези, които никога не са спортували и са свикнали под почивка да разбират цял ден излежаване в леглото – да включат малко физическа активност в лежерния си ваканционен график. 

Дори нещо повече… Доказано е от науката, че когато човек отиде на ваканция, която включва само мързелуване и ядене и пиене на корем, той се връща обратно в големия град и на работа още по-изморен и без липса на енергия. Но когато включи в отпуската си и малко физическа активност, която може да е просто разходка, то той се връща с наистина заредени батерии. 

Конна езда

Изследване потвърждава и друг факт – активната почивка побеждава стреса и депресиите, възвръщайки душевния комфорт и баланс, което все по-малко хора от модерните общества успяват да постигнат. 

Активната почивка е обратно на пасивната почивка – затваряне вкъщи и отдаване на такива “полезни” удоволствие като стоенето с часове пред телевизора или телефона, често ходене до хладилника, липсата на каквото и да били по-интензивно движение. 

Активната почивка е още по-важна по време и след пандемия, когато сме принудени да стоим вкъщи, да прекаляваме с вредните храни и напитки и да забравим дори да елементарните разходки в парка, работа, срещи с близки приятели… 

Да почиваш активно и пълноценно включва четири важни елемента:

  1. Социален– повече отделено време за любимия човек, децата и семейството, родителите или приятелите.
  2. Психологически– отърсване на ума от всички ежедневни битови и работни ангажименти, които постоянно се обмислят и пренареждат по приоритети.
  3. Физически – релаксиращи, отпускащи и енергизиращи упражнения, които тонизират мускулите, насищайки белите дробове и клетките с кислород. Тук спадат и такива удоволствия като масаж, парна баня или сауна, които пък раздвижват лимфата и помагат на тялото да се отърве от токсините.
  4. Духовен – връщане към удоволствието от четенето, научаването на нещо ново, любимото хоби, разхода с кучето в гората, йога и медитация… Духът също трябва да бъде поддържан редовно. 

Всички тези четири елемента може да намериш, събрани на едно място: 4-звездният комплекс „Тракиец“, намиращ само на 30 минути с кола от красивия Пловдив.  

Масаж

Социален: в комплекс “Тракиец” човек наистина може да обърне внимание на най-близките си. Влюбените двойки може да се усамотят, да направят уединена разходка сред природата и конете, или да се насладят на романтична вечеря в стаята. Помислено е и за семействата с деца – на разположение на малчуганите е вътрешният и външен детски кът, зелените площи с беседки, разходката с пони или урок по езда. 

Психологически: бягството от големия град, чистият въздух, досегът с природата и конете действат като вълшебен еликсир на ума и душата и помагат да се отърсиш от ежедневния стрес, който се оказва, че е основен виновник за повечето болести в съвременния свят. 

Физически: в бутиков комплекс “Тракиец” има за всекиму по нещо – различни степени на физическо натоварване. За най-лежерните – разходка из зелените площи или сред природата, а за тези, които искат да опитат нещо ново и различно, но и по-натоварващо – разходка с кон или урок по езда. Има приятни опции и за тези, които искат да поглезят тялото си – вътрешен басейн, външно и вътрешно джакузи, парна баня и сауна. И за да е релаксът тотален, на разположение са и различните видове масаж

Духовен: когато човек преминал през гореспоменатите три стъпки, узрява и за духовно израстване. И в това отношения 4-звездният комплекс “Тракиец” е идеалното място, защото предоставя онези безценни мигове на усамотение, в които да останеш насаме със себе си и да се вгледаш в душата си. 

Ще добавим и пети елемент: приключенски. Комплекс “Тракиец” се намира до село Житница, което пък е съвсем близо до открития през 21 век огромен тракийски култов комплекс, намиращ се край Старосел, и съставен от множество царски резиденции, могили, скални светилища… Една прекрасна провокация да се впуснеш в интересно пътешествие, което ще те отведе в мистичния свят на древните траки. 

А за да се случи всичко това, нужно е само едно: да направиш резервация на +359 889 087 887 или тук: trakiec-bg.com и активната почивка ще е гарантирана на 101%. 

Виж повече