Легендите свързват светилището с Александър Македонски

Доцент Иван Христов и неговият екип през лятото на 2013 г. са на археологически обход по билото на Същинска средна гора. И така попадат на поредното скално светилище, завещано от древните и мистериозни траки. 

Кръщават го “Алексица” по името на едноименния връх, на който се намира. Характерното за върха, който е висок 1553 метра, е че дава отлична възможност за наблюдение към всички посоки на сравнително равното било на Средна гора.  

Името на върха е познато на местните хора и като Алесица. Преданията го свързват с името Алес, което е съкратен вариант на Александър. Доцент Христов изказва хипотезата, че върхът е кръстен на самия Александър Македонски.  

светилище алексица

Поставяйки скалното светилище върху картата, учените правят и още едно откритие. Виждат, че “Алексица” очертава западната граница на големия тракийски култов комплекс, чието сърце е Кози грамади – една от вероятните столици на Одриското царство, което възниква в средата на V век пр. Хр. и е присъединено към Римската империя през 46 г.

“Алексица” е от многото светилища в тази част на планината, което се отличава с това, че е разположено на връх с екстремни климатични условия, чиято основа е скална. Интересното за “Алексица” е, че наблизо няма антично селище, което още веднъж потвърждава факта, че то е използвано само за лични или колективни култови обреди и ритуали, които осъществяват връзката между простосмъртните хора и безсмъртните богове.

Но ако се погледне от въздуха, ще се забележи още един уникален факт – тази част на Средна гора е наситена с множество култови тракийски обекти, като разстоянието между тях средно е около 1 километър. Археолозите доказват, че всички подмогилни храмове и гробници и скални светилища около Старосел са били свързани с изключително добре развита пътна инфраструктура. 

светилище алексица

За множеството скални светилища в тази част на България също си има логично обяснение: при траките има утвърден култ към скалите и планините, затова не е учудващо, че учените започват да говорят за т.нар. “Свещената планина на Одрисите”. 

В източния склон на “Алексица” археолозите откриват керамични фрагменти от ръчно изработени съдове. Анализът на керамиката, която се отличава със силно измит повърхностен слой, сиво-кафяв цвят и дребни пясъчни частици в глината, кара екипа на доцент Христов да я датират към периода VI–IV век пр. Хр.

За да се обходят всички обекти от високопланинския тракийски комплекс около Старосел са необходими няколко дни. За тази цел ще е нужно удобно място, което да съчетава възможностите за пълноценната почивка и културен туризъм. Един перфектен избор е 4-звездният комплекс „Тракиец“, който е намира само на около половин час път с кола от Пловдив и на малко повече от античните останки край Старосел.

В “Тракиец” всеки гост не само може да се наслади на релакс зоната, включваща външен и вътрешен басейн, външно и вътрешно джакузи, сауна и парна баня, но и да вземе първия си урок по езда или просто да направи разходка с кон, а децата – с пони. А за да се случи всичко това, нужно е само предварителна резервация, която може да се направи бързо и лесно ТУК

Виж повече