Всички скални светилища почитат култа на траките към плодородието, Великата Майка богиня и Бога Слънце

Освен с множество археологични обекти, оставени от високо развитата цивилизация на тракийските племена, районът около Старосел е осеян и с безброй скални светилища, които със своята история, преназначение и природни забележителности, са атрактивни за всеки любител на древната история. 

Елдермен

Ако сте в този красив, топъл и гостоприемен край на България, задължително отделете малко време да се насладите на скалното светилище Елдермен, което се намира само 1,5 километра от Старосел – перфектно разстояние за приятна разходка сред природата. 

На светилището, от което се разкрива великолепна гледка към Долнотракийската низина, попада археологическият екип на д-р Георги Мишев, който през октомври 2010 г. е на теренно проучване в този район, търсейки още артефакти от траките.  

Какво представлява Елдермен? В скалите на върха има оформени няколко ями и жертвеници – много характерни за всички тракийски обреди и ритуали, а в подножието на върха са разположени могили, които за съжаление са разкопани от иманярите преди археолозите да се намесят. 

Светилище Елдермен

Върху югоизточната страна на върха е оформен скален диск, които е категорично доказателство за култа към Бога Слънце, подкрепено и от още един факт – съвсем близо до Елдермен, отново в скалния масив, има издълбан басейн – дълъг 2 метра и дълбок 30 сантиметра, в който е оформен улей в източна посока.

Намерените предмети около скалното светилище Елдермен и разположените наблизо Четиньова могила и мегалитно селище в местността Момини гърди показват, че всички те са част от огромен по размера си тракийски култов комплекс, посветен на Великата Богиня майка, която най-често е въплъщавана в образа на Планина.

Уйов камик

На около 5 километра от Четиньова могила се намира и Уйов камик – уникален менхир, изсечен в скала и намиращ се до един от най-големите подмогилни тракийски храмове в България, открит от археолога Георги Китов.

За интересния камък д-р Китов научава от местните лесничеи, които му казват, че до Старосел се намира подробно копие на фалос, който при траките е символ на мъжкото начало и плодородието.  

Светилище Елдермен

Археологът е впечатлен от реалистичността на изобразения обект, който в миналото е бил с диаметър 1 метър и височина около 3 метра. За съжаление и при Уйов камик иманярите са се намесили, като в края на 20 век са взривили скалата, смятайки че под нея се намира голяма ниша, криеща златно съкровище. 

Според Георги Китов скалата е имала подобна естествена форма, която допълнително е моделирана от траките, за да се постигне това впечатляващо произведение на скулптурното изкуство.  

Менхирът се намира по пътя към уникалната владетелска резиденция, разположена под връх Кози грамади, затова учените смятат, че този и други стърчащи камъни, служат като своеобразен ориентир за разложените до тях могили. Но и нещо много повече…

Уйов камик и могилите до него са сложен светилищен комплекс, изграден от два типа връзки: могила и скално светилище или могила и подмогилен храм. Всички те са предназначени за извършване на различни обредни и ритуални практики. 

Светилище Елдермен

Отправна точка 

Целият район около Старосел е интензивно наситен с безброй археологически обекти, формирайки втора свеобразна Долина на тракийските царе, която по всички показатели може да се конкурира с тази, намираща се около Казанлък. 

За да се разгледа цялото това огромно наследство, оставено от траките, ще са нужни две неща: 2-3 дни ваканция и подходящо място за отправна точка като бутиков комплекс „Тракиец“, намиращ се на 30 минути път с кола от Пловдив и само на 15 минути от Старосел.

4-звездният комплекс разполага с всичко необходимо за една повече от прекрасна почивка извън големия град – ресторант, вътрешен и външен детски кът, релакс зона, включваща вътрешен и външен басейн и джакузи, сауна и парна баня. Звучи прекрасно, но по-хубавото е, че има и още… 

“Тракиец” е и една от най-добрите конни бази в България, в която малки и големи могат да направят разходка с кон или пони, или да вземат първия си урок по езда под зоркия поглед на професионален инструктор. 

За да се случи виско това, е нужно само да се направи резервация на +359 889 087 887.

Виж повече