Освен с прекрасното си графично изкуство, село Старо Железаре има с какво още да се похвали.

Пътувайки от София за Бургас по магистрала “Тракия”, може при Пловдив да направите отбивка вляво – отклонението за Хисаря, и след по-малко от 30 минути да се озовете в село Старо Железаре.

Китното селце, намиращо се в сърцето на България, днес е със затихващи функции, дължащи се на факта, че жителите му, по-голямата част от които са възрастни, с всяка изминала година намаляват.

Сигурно то щеше да бъде поредното село, потънало в забрава, ако не беше инициативата на българския художник Венцислав Пирянков и неговата полска съпруга Катажина. 

Корените на Венцислав са от Старо Железаре, но той от години живее и работи в Полша. В Познан, заедно със съпругата си, той е преподавател по изобразително изксутво в университета на града.

Всяка лято двамата художници се връщат в родното село на Венцислав, но от няколко години вземат и студентите със себе си, които в продължение на няколко седмици рисуват върху стените на къщите, оградите и портите в Старо Железаре, превръщайки селото в най-голямата и постоянна открита арт галерия в България, а и не само!

Поп арт графити

Изключително интересно е да видиш как различни материали – дървени и метални врати, тухлени стени и огради (със или без замазки), са превърнати в платно, върху което е нарисувана реплика на световноизвестна картина на Салвадор Дали, Палбо Пикасо или Фрида Кало. Но това не е най-изненадващото в Старо Железаре…

Старо Железаре - Доналд Тръмп

Това, което най-силно впечатлява всеки посетител на откритата галерия, са неподражаемите поп арт графити, в които лидери като Доналд Тръмп, Владимир Путин или кралица Елизабет II са нарисувани в компанията на реално съществуващи баби или дядовци от Старо Железаре, често и върху самите къщи, в които те живеят. Контрапункт между тези два свята е толкова неочаквано добър, че създава съобразен нов жанр в изобразителното изкуство.

Естествено, че не липсват и изображения на всеобщи и вечни любимци като Елвис Пресли, “Бийтълс”, Фреди Меркюри Галерията е безкрайна, тъкмо си помислиш, че всичко си видял и нов графит, намиращ се в малка и странична уличка, отново те изненадва.  

Традиции и обичай

Освен с прекрасното си графично изкуство, село Старо Железаре има с какво още да се похвали. Центърът на селцето представлява малък площад, на който са разположени читалището, пощата, кметството и църквата.

Най-впечатляващи са сградите на църквата и читалището. Селската църква е ниска – типична архитектура за турското робство, която не е трябвало да се набива на очи, но до нея през 1850 г. е построена висока и красива камбанария, върху която по-късно се поставя и паметна плоча на загиналите във войните национално обединение на България мъже от селото.

Другата архитектурна перла на селото е сградата на читалището “Тодор Драганов Пашкулов – 1928 г.”. Читалището, красива и голяма сграда, е външно изцяло ремонтирано със средства от Европейския съюз. Предстои и вътрешното му възстановяване. 

Точно зад сградата на кметството в селото се намира етнографският музей “Домът на традициите” – възрожденска българска къща, превърната в модерна музейна експозиция, която впечатлява гостите на селото с обширността и изчерпателността си, показвайки всичко от историята и фолклора на тази част на България. Наистина е нещо неочаквано от такова малко местенце, но пък много приятно за разглеждане.  

В Дома на традициите на Старо Железаре човек може не само да се върне назад във времето, но да почерпи опит и знания от живите извори. Например при предварителна заявка може да се участва в ритуално замесване на хляб с бабите от селото, който след това сладко да бъде изяден с типичната за района шарена сол, в която, освен задължителните съставки, се слага и копър. 

Тракийска астрономическа обсерватория

Целият район около Старосел е изключително богат на разкопки и артефакти, оставени от високоразвитата цивилизация на древните траки. Старо Железаре не прави изключение. На Чолакова могила край селото археолозите попадат на Тракийска обсерватория, състояща се от побити в кръг каменни блокове. Дори нещо повече… 

Уникалното съоръжение представлява ансамбъл от 24 вертикални и различни по размери каменни плочи, Липсват две от плочите, но това не нарушава тяхната подредба – съвършена окръжност. Обсерваторията е единственият обект от типа “Стоунхендж”, намерен в Горна Тракия. Другите два са в Източните Родопи и Странджа. 

Учените смятат, че обсерваторията до Старо Железаре се е използвала за измерване на годишния цикъл, наблюдения на различните фази от движението на Бога-Слънце, както и за равноденствията и слънцестоенето. Всички тези астрономическия събития играят ключова роля в риутално-обредния календар на тракийските племена. населявали територията на днешна България. 

Място за отсядане

Изобщо в района около Старо Железаре има какво да се види и разгледа и затова ще е необходим повече от един ден. Ето защо е нужно и място, в което да се отседне. Идеален избор в това отношение е бутиков комплекс “Тракиец”, който се намира на 10 минути път с кола от селото

4-звездният комплекс “Тракиец” разлага с всичко необходимо, за да може дори и най-взискателният турист да бъде задоволен. Освен с прекрасната хотелска и ресторантска част, комплексът разполага с вътрешен и външен басейн и джакузи, сауна, парна баня, фитнес зала… За семействата с деца също е помислено – малчуганите могат да играят във вътрешен и външен детски кът. 

Но-най-голямото богатство на “Тракиец” е модерната конна база, в която всеки може отблизо да се запознае с конете и ездата, или да вземе своя първи урок по езда.  

За да се случи тази прекрасна ваканция, е необходимо само едно усилие – да се направи резервация на +359 889 087 887.

Виж повече