Чист въздух и гарантирано спокойствие, възможности за разходка сред природата и културни забележителности, оставени от древните траки; блажено “нищоправене” без предварително планове…

Зимата е сезонът, в който темпото на живот леко се забавя. Намалява продължителността на светлата част от деня, падат температурите навън и това бавно и неусетно води до свиване и на социалните ни активности.

И докато през лятото слънцето, зеленината и хубавото време предизвикват за спорт и разходки, то зимата, именно заради по-продължителното стоене у дома, често си задаваме въпроса “Как да се погрижим за здравето и през студените месеци?”. Има три чудесни начина, чието благотворно въздействие потвърждават и учените. 

Невидимата заплаха за съвременния човек

Без значение дали го съзнаваме или не, стресът е най-масовото явление в модерното общество, чиито членове в една или друга степен са подложени на неговото негативно влияние. 

Освен чисто психологическите аспекти, доказано е, че стресът отключва поредица от заболявания на тялото, които се превръщат в хронични и съпътстват човека през целия му живот

За да не се стига до подобно крайно състояние, трябва редовно да се намират начини за “изпускане на парата” и потушаване на нервното напрежение. Един от безспорните методи, който работи безотказно, е кратката, но ползотворна ваканция извън града. 

Чист въздух и гарантирано спокойствие, възможности за разходка сред природата и културни забележителности, оставени от древните траки; блажено “нищоправене” без предварително планове… Ето хапче против стреса, което може да намерим в бутиков комплекс “Тракиец”, който е разположен до китното село Житница, което е само на 30 минути път с кола от Пловдив. 

Учените твърдят, че в ползотворната антистрес терапия трябва да има баланс между лежерното мързелуване и физическата активност. И в това отношение 4-звездният комплекс “Тракиец” е повече от перфектен избор, защото той разполага и с конна база, в която човек може отблизо да се запознае с конете – тези красиви и благородни същества, децата да направят разходка с пони, а възрастните с кон, а най-смелите и запалени – да вземат урок по езда с професионален треньор. 

Фитнес в зала в хотел Тракиец

Освен това комплекс “Тракиец” разполага с модерно оборудвана фитнес зала, в която редовно трениращите могат да поддържат формата си без прекъсване, а тези, които са решили да не отлагат повече трансформацията на тялото и духа, да направят първата крачка към заветната цел. 

Довиждане, токсини!

Това се чува, когато пристъпим в парната баня… Освен, че през зимата ще се стоплим в нея, тя се грижи да бъдем и здрави и красиви.

Най-голямото предимство на парната баня е, че отваря порите на кожата, които започва да дишат, а самата кожа по-добре се снабдява с кръв, изхвърляйки мъртвите клетки и възстановявайки всички слоеве, особено епидермиса. Резултатът: по-чиста и здрава, по-мека и млада кожа. 

Като продължение на гореизложените факти, ще добавим, че ако след парна баня направим козметична процедура или просто нанесем подходящ козметичен продукт, то ефектът от тях е в пъти по-голям. 

Другото голямо предимства на парната баня е, че чрез потта се изхвърлят много токсини от тялото, което означава, че тя помага да се ограничи възпалението на клетъчно ниво и оксидативния стрес. 

Ако парната баня бъде съчетана с подходящ масаж, тя е едно от най-ефективните средства в борбата с целулита. Действа отпускащо и на психиката – след нея човек винаги се чувства отпочинал и зареден с енергия. 

Парна баня в комплекс Тракиец

В парната баня на бутиков комплекс “Тракиец” топлината е около 45°С, а влажността на въздуха – близко до 100%. Това са параметрите, които създават идеалната среда, за да бъде тя максимално ефективна. 

Атмосферата е още по-релаксиращата, защото като допълнение, във въздуха се усеща аромата на бор, лавандула или мента. Не трябва да забравяме и за приятната музика за фон и възможността човек да си запази час за масаж

Толкова много ползи в едно топло помещение…

Зимата е изключително подходяща и за често посещение на сауната, защото и тя като парната баня, успява да ни загрее, но носи и няколко безспорни ползи за цялостното здравословно състояние на организма.

Проследявайки здравето на 2300 души в продължение на две десетилетия, учени от Университета на Източна Финландия стигат до следните заключения за ползите от сауната: значително се намаляват случаите на сърдечни заболявания, инсулт и риска от деменция. 

Посещаването на сауната поне 3-4 пъти понижава риска от високо кръвно налягане с почти 50%. Този процент става още по-голям, когато сауната започне да се редува с физически упражнения. 

Сауна в коплекс Тракиец

Сауната също така облекчава болките в мускулно-скелетната система, нарушения като остеоартрит и ревматоиден артрит. Тя е безценен помощник при хроничното главоболие и мигрена, намалява шанса да се развият респираторни заболявания, съкращава периода на настинка и грип. 

Проучванията на Университета на Източна Финландия сочат и още един интересен факт: сауната подобрява състоянието при бронхити и астма и като цяло вентилацията на белите дробове, което в пъти ограничава шанса в бъдеще да се развие пневмония. 

Всички тези ползи от сауната можем да пробваме на практика, ако посетим бутиков комплекс “Тракиец”, който разполага със сауна за 6-8 човека и чиято температура  достига до 90℃.

Ето как с едно действие – а именно посещение в комплекса – можем да направим три полезни неща за здравето си! Тялото ни ще е благодарно и така много по-спокойно и в кондиция ще посрещне пролетта.

Виж повече