Ще се изненадате, но разнообразието от цветове при конете е толкова голямо, че надминава това на дъгата...

Конете са изключително красиви животни, които освен с грациозната си осанка, винаги сякаш ни приканват да ги погалим по меката и красива козина, която уж сравнително еднаква при всички, има своите специфични различия. 

Макар че дълго време са спорили, днес учените са приели, че има четири основни цвята при конете: алест, кестеняв, кафяв и черен. Останалите нюанси считат за производни.

За това каква ще е окраската на коня е виновен меланина, който определя три неща: цветът на козината, очите и космената покривка. 

Ще се изненадате, но разнообразието от цветове при конете е толкова голямо, че надминава това на дъгата… Ако не вярвате, убедете се сами:

Алест
Една от най-типичните пигменти на конските косми е цвят алест – червеникав, възчервен. Вариациите могат да бъдат от старо злато до тъмно червено. За да говорим за алест кон, той не трябва да има черно в опашката и гривата, защото тогава той директно минава в категорията на кестенявите коне. 

Паломино
Ако алест е като стара златна монета, то цветът паломино е като нова. В този невероятно красив златен оттенък се допускат по-тъмни или светли тонове, но гривата и опашката винаги са оцветени в бяло. 

Изабела
Черна опашка и грива, тяло в кремав или бледожълт цвят – с това се характеризира цветовият нюанс изабела при конете. 

Кремав
И тук говорим за кремав цвят, но разположен върху кожа без пигмент, което още повече засилва усещането за искряща козина. Липсата на пигмент при тези коне рефлектира и върху ириса на очите, които се наричат “стъклено око”, характерно със сивия си или бледорозов цвят. 

Кестеняв
Както при хората, така и при конете, кафявото има множество нюанси. Те започват от тъмно кестеняво, преминават през тъмно червено, шоколадово кафяво и стигат до много светло кафяво-жълто. Опашката и гривата при кафявите коне задължително са черни. Често черни са и долната част на краката и върховете на ушите.

Кафяв
Кафявите коне са красив микс от два пигментни цвята на космената покривка на тялото: кафяво и черно. Разпределението на двата цвята е следното: торсът е кафяв и постепенно и плавно преминава в черно, в което са оцветени краката, опашката и гривата.

Черен
Когато говорим за черен кон, той наистина е 100% черен. Конете с тази окраска на козината са изцяло черни – без отклонения в цвета при гривата, опашката и краката. 

Сив
Сивият цвят при конете се получава от следната интересна комбинация: черна кожа, върху която има смесица от черни и бели косми. Черните косми с остаряването на коня побеляват, но неговата козина никога не става 100% бяла. 

Пъстър
Ако козината на коня е съставена от един или два основни цвята, сред които има и много бели косми, то тогава е прието да се казва, че има пъстра окраска. 

На черни петна
Ясно разграничими големи черни и бели пета в неправилна форма – това са конете с тази космен десен. 

На шарени петна
Отново става въпрос за големи и ясно оформени цветни петна върху космената покривка на тялото, но не черни, а бели, и един от другите основни цветове на конете. 

Апалуза
Много приличащ  като десен на кучетата далматинци, този цвят на козината на конете се отличава със следните характеристики: основен сив цвят, върху който има асиметрично пръснати малки кафяви и черни петънца и точици.

Разнообразие
Почти цялата пъстрота от цветове при конете може да бъде видяна, ако посетим конна база “Тракиец”, която е разположена до село Житница.

Могат да се видят конете на конната база, както и тези в пансион, или да се гледат от трибуните заниманията с тях на манежа, както и тези на закрития манеж, който позволява да се тренира без значение от метеорологичните условия навън. 

Може да се направи разходка с кон, а децата да се качат на пони, или да се вземе първи урок по езда. 

Конна база “Тракиец” предлага целогодишно обучение по езда за деца, възрастни и любители, като за тази цел има карти за 10 тренировки за начинаещи и напреднали.

Виж повече