Маньов дол е култова постройка, която в миналото е била използвана за извършване на цялата богата палитра от обреди, характерни за тракийската култура и цивилизация.

Намираща се западно от известната Четиньова могила край Старосел в община Хисаря, могилата при Маньов дол покрива тракийска гробница, която е част от огромен религиозен комплекс, достигнал своя разцвет при Амадок II – тракийски цар, член на управляващата одриска династия, вероятно син на Котис I. Амадок II е претендент за царския престол, който с подкрепата на Атина през 358 г. пр. Хр. получава териториите между реките Марица и Места.

Доц. Иван Христов изказва хипотезата, че Маньов дол, заедно с археологическите обекти, открити край Четиньова могила, Рошавата могила, Маньов дол, Елешнишка могила (Недкова могила) и Вълчия зъб, пресъздават на земята с голяма точност очертанията на съзвездието Голямата мечка. 

Доц. Иван Христов смята, че в Античността уникалната мрежа от храмове и мегалитни светилища е привличала хиляди поклонници от близо и далече, които, спирка по спирка, са извървявали свещения път. Невероятната тракийска резиденция на връх Кози грамади също е част от този огромен култов комплекс, скътан в южните поли на Стара планина.

Могилата при Маньов дол покриваща тракийска гробница

Именно в този свещен път Маньов дол се явява най-западно разположената култова постройка, която в миналото дълго време е била използвана за извършване на цялата богата палитра от обреди, характерни за тракийската култура и цивилизация

Какво представлява Маньов дол? 

Насипът на могилата се издига върху нисък скалист хълм, а размерите му са следните: почти 5 метра височина и 44 метра ширина в диаметър. 

Градежът, разположен в югоизточната ъгъл на могилния насип и издигащ се на 1 метър над повърхността, представлява постройка от две част – предверие и кръгла камера. Предверието е с правоъгълна форма и размери 3 на 2 метра и височина от 2,4 метра. Диаметърът на кръглата камера е 4 метра, а височината е същата като предверието. От двете страни на входа на предверието и камерата има по четири колони, които са със скосен профил от видимата част. 

Входът на предверието е бил затворен с каменна врата с едно крило, а след това допълнително “запечатана” с два големи блока, издялани от камъни. Това ритуално запечатване се наблюдава при всички археологически обекти, открити наоколо. 

Могилата при Маньов дол

Учените датират храма в Маньов дол около ІV–ІІІ век пр. Хр. За съжаление след като са направени няколко непълни и полупрофесионални опити да бъде проучен, той е изоставен и днес продължава да се руши. 

Въпреки това храмът в Маньов дол може да бъде посетен. Ако се направи добър план, човек за един ден може да разгледа много от археологическите обекти, пръснати около връх Кози грамади. Тази пък своеобразна форма на културен туризъм може да бъде съчетана с кратка или по-дълга ваканция в “Тракиец” – бутиков комплекс за езда и релакс.
Освен, че всички археологически обекти, завещани ни от траките, се намират от 30 до 50 минути от “Тракиец”, 4-звездният комплекс предлага пълна палитра  от възможности за една истинска и пълноценна почивка, далеч от забързания ритъм на големия град. 

В комплекс “Тракиец” младите хора, влюбените двойки или семействата с деца ще могат да се насладят на релакс зоната, която включва външно и вътрешно джакузи, вътрешен и външен (работи само през топлите месеци) басейн, парна баня и сауна. Богатият избор от масажи е допълнителна възможност човек максимално да се възползва от “бягството” извън града и на 100% да се почувства зареден с нови сили и енергия. 

Градина и, беседка и басейн - КомплексТракиец

Зелените площи, които красиво заобикалят целия комплекс, са прекрасна и зареждаща възможност да разходка сред природа за малки и големи, а за децата е специално помислено. На тяхно разположение са външният и вътрешен детски кът, както и специално обособените за тях части от двата басейна. 

Най-голямото богатство на комплекс “Тракиец” са конете. В конната база всички гости могат отблизо да опознаят света на тези красиви и благородни животни, да направят разходка с кон или да вземат първия си урок по езда

Но спираме дотук, защото едно е да се разказва, друго е да се видим на живо, затова, ако искате и вие да преживеете това приключение, обадете се на +359 889 087 887, за да направите резервация в комплекс “Тракиец”, което е първата крачка към мечтаната ваканция, съчетана с опознаване на мистериозната цивилизация на траките.

Виж повече