Известен като “Тракийската обсерватория”, невероятният кромлех се намира само на 1 километър от Старо Железаре

Кромлехът* край село Старо Железаре представлява мегалитна композиция от каменни блокове, наредени в кръг, без еквивалент по нашите земи.

Съоръжението, което се намира точно под Чолакова могила, векове наред е било засипано с пръст, но през 2002 г. д-р Георги Китов и екипът му го откриват при поредната си археологическа експедиция в района, богат на артефакти, оставени от Одрисите – тракийско племе, населявало тази част от днешна България. 

Едно от първите неща, които забелязват археолозите при разкриването на кромлеха до Старо Железаре е, че няма редуване на високи с ниски менхири (продълговати камъни, забити самостоятелно или образуващи дълги алеи). По тази си характерна черта съоръжението прилична на типичните кромлехи, открити в Западна Европа. Как подобна конфигурация се е появила по нашите земи, може само да гадааем, но това е още един факт, потвърждаващ уникалността на археологическия обект. 

Кромлехът на Чолакова могила е изграден от 24 каменни блока, чиято височина варира от 0,5 до 2 метра. Каменните блоковете са издялани от трошлива и нетрайна скала, а за да стоят изправени, за опора им служи само външният пръстен на могилата. 

Диаметърът на почти идеалния кръг е 6,5 – 7 метра, но това което прави веднага впечатление е друго. Наредените менхири в северния полукръг са по-високи, а тези в южния – по-ниски.

Макар че в кръга не са открити никакви артефакти, според д-р Георги Китов той не е служил на траките само за изпълняване на култови ритуали и обреди, но е функционирал и като астрологическа обсерватория, с която се е отчитало времето и е представлявал форма на календар

Учените предполагат, че първоначално кромлехът при Старо Железаре е построен като открито съоръжение с неизвестно предназначение, а няколко века по-късно е засипано с пръст и става част от Чолакова могила.

Макар че е изграден от нетраен материал, мегалитното съоръжение изобщо не е било засегнато от ерозията до момента на разкриване през 2002 г., но след като е проучен, подмогилният обект е изоставен без дори да се изгради навес, който да го предпазва. Така уникалното съоръжение бързо започва да се разрушава. 

През 2014 г. се появява фейсбук страницата Да спасим кромлеха на Старо Железаре. Гражданската инициатива успява само за 1 година да събере над 14 000 лв. за консервацията на невероятната тракийска астрономическа обсерватория. 

Самото село Старо Железаре също е интересна дестинация, особено за почитателите на изобразителното изкуство, защото на практика то представлява най-голямата открита попарт галерия в България, за която повече може да прочетете ТУК

Нужно е повече от един ден, за да се разгледат всички интересни археологически обекти около Старо Железаре, защото районът е изключително богат на останки от времето на траките. Ето защо ще е необходимо и подходящо място, в което да се отседне. Прекрасен избор е “Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда.

Така човек може да си направи една неочаквана кратка ваканция, в която да има от всичко – бягство от големия град, почивка сред природата, удоволствия като басейн, джакузи, парна баня и сауна, възможност да се опознае светът на конете отблизо, да се направи разходка с кон или да се вземе урок по езда.

 

*Кромлехът (от бретонски crom – кръг и lech – камък) е мегалитно съоръжение, подобно на долмените и менхирите, с култово предназначение. Изградено е от големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър. Най-известните кромлехи в света са Стоунхендж (в Англия) и Карнак (в Бретан).

Виж повече