Билната част на Същинска Средна планина в миналото е била земя, в която са властвали царете на тракийското племе Одриси. Към Средногорието те са се отнасяли като към Свещена планина. Оставените множество религиозни култови обекти, като и топонимията, потвърждават този факт. Един от тези обекти е култовият комплекс Каменица.

Разположен в едноименната местност, която хората често наричат и с името Момини скали, култовият комплекс Каменица се намира по пътя за мистичния връх Кози грамади, криещ още много неразгадани тайни. 

Според легендата, която се предава от поколение на поколение, местността Момини скали получава името по време на турското робство. Красива млада жена скача от скалите, за да не попадне в ръцете на преследващите я османци.

За първи път култовият комплекс е описан като тракийско скално светилище от археолога Георги Китов. Именно докато правят разкопки край Старосел, той и екипът му попадат и на този култов комплекс. Науката дължи много на Георги Китов, защото той е основният “виновник” за разкриването и проучването на всички тракийски артефакти от тази част на България.

Арката при Момини гърди

Смята се, че Каменица е част от респектиращия с големината си тракийски комплекс, съставен от царски дворец, могили и светилища, разположен северозападно от Старосел, община Хисаря, който археолозите стъпка по стъпка разкриват през последните 20 години. Продължават да съществуват множество могили непроучени от археолозите. 

Но да се върнем обратно към Каменица…. Цялата местност наоколо е изпъстрена с причудливи скални образувания – скални арки и процепи, скални изсичания, направени от човешка ръка, открита е и пещера. 

Доц. Иван Христов също има заслуги за проучването на култов комплекс Каменица. През 2008 г. той обхожда цялата местност и констатира няколко интересни факта:

  • Наличието на няколко кариери за камъни, използвани в различни културно-исторически епохи. 
  • Интересни форми, изсечени в скалите, преобладаващи най-често в южното подножие на масива.
  • Фрагменти от керамика, датирана от Желязната епоха.
  • Скална арка – природен феномен, превърнат от древните траки в мегалитно светилище.

Мегалитът от Каменица е от същия тип древни сакрални паметници, открити в планините Родопи, Рила, Пирин, Източна Стара планина и Странджа, но най-близка е аналогът с мегалита, разположен над село Бузовград, община Казанлък, носещ името Вратата на Богинята Майка. Учените доказват, че те са се използвали като култови средища чак до края на Античността или до четвърти-пети век след Рождество Христово. 

Комплекс Каменица

Археолозите са категорични и за друг факт – в района около Старосел тракийското племе  Одриси са оставили безброй разкрити и все още чакащи да бъдат открити обекти. Но дори да се посетят само откритите, на човек ще му трябват няколко дни, за да се наслади на магическите архитектурни шедьоври, оставени от тях. 

Всеки истински изследовател, обичащ приключенията и древните загадки, има нужда от приятно място за отсядане, където да се връща след всяка дълга и интересна разходка. Намиращият се до село Житница бутиков комплекс и конна база “Тракиец” е точно такова място, в което човек може да си почине, да събере сили за новите предизвикателства, или просто да направи релаксираща ваканция с любимия човек или семейството. 

За да се случи това, 4-звездният комплекс разполага с всичко необходимо, дори и повече… Вътрешен басейн, който работи целогодишно, както и външен басейн през топлите месеци от годината. Релакс зоната също не е по-малко изкушаваща – външно и вътрешно джакузи, парна баня и сауна, голям избор от различни видове масажи. 

Най-голямото богатство на комплекс “Тракиец” са конете. Освен че всеки желаещ може отблизо да се запознае с тези красиви и благородни животни, може да направи разходка с кон и да вземе урок по езда

Културата на виното, завещана ни от траките, също е жива в 4-звездния комплекс, който разполага с изискана винарна, която може да бъде посетена след предварителна заявка. 

Както наследството, оставено от траките, което всеки сам трябва да открие, така и тук всеки лично трябва да се убеди в невероятния комфорт, предлаган от бутиков комплекс “Тракиец”. За да се случат двете неща едновременно, нужно е само да се направи резервация на +359 889 087 887

Виж повече