Една от емблемите на родното коневъдство е породата Български спортен кон (БСК), която през последните години се превърна и в една от най-разпространените в нашата страна.

Макар че България не може да се мери с най-силните държави, които имат многовековни традиции в коневъдството, тя има с какво да се похвали в това отношение. В началото на второто десетилетие на 21 век в нашата страна се отглеждат и развъждат около 25 породи. 

Според информацията, качена на сайта на Министерството на земеделието и горите, най-популярните сред тях са: Арабска порода, Чистокръвна английска порода, Източнобългарска порода, Дунавска порода, Плевенска порода, Тракененска порода, Хановерска порода, Рисисти породи, Тежковозни породи, Шотландско пони, Хафлингер, Аборигенни породи – Каракачански и Делиормански кон.

7 от тези породи са изцяло дело на родното коневъдство: Източнобългарски кон, Плевенски кон, Дунавски кон, Български тежковозен кон, Български рисист кон, Български спортен кон и Каракачански кон (автохтонна примитивна порода). 

Основите на коневъдството в България са положени още в началото на миналия век, но бумът се случва през 50-те години на 20 век, когато отварят врати няколко конезавода в различни точки на страната. Благодарение на тези заводи развъжданите породи придобиват своя облик, характеризиращ се с конкретни външни признаци на конете, както и тяхната генеалогична структура.

Една от емблемите на родното коневъдство е породата Български спортен кон (БСК), която през последните години се превърна и в една от най-разпространените в нашата страна. Популярността на БСК е толкова голяма, че през 2006 г. се учредява Асоциация „Български спортен кон“ (АБСК).

Асоциацията е разработила програма за лицензиране на жребци за разплодна дейност на породата Български спортен кон, както и организира периодични тестирания и изложения. 

Български спортен кон

В началото на 2021 г. в АБСК има категоризирани 21 жребци и 500 животни в родословната книга. 60 са регистрираните членове на асоциацията. 

Според определението на АБСК, за Български спортен кон се приемат всички коне, родени на родна територия от родители, принадлежащи към спортни породи в целия свят. И още… Родителите трябва да бъдат вписани в съответната Родословна книга или съответния Регистър на породата Български спортен кон.

Ето и критериите на АБСК за породата Български спортен кон: 

 • Главата е благородна, пропорционално развита спрямо тялото, суха и елегантна, с прав профил, големи изразителни очи; широки и подвижни ноздри и добре замускулени, широки ганаши.
 • Задтилъкът е дълъг и подвижен, следван от добре замускулена, средно дълга или дълга шия, добре окачена с правилен ъгъл и наклон спрямо раменете.
 • Плешката е дълга и нормално наклонена.
 • Тялото е с коректна гръбна линия и добра седлова позиция.
 • Холката е средно висока или висока, а гърбът и поясницата са средно дълги и добре замускулени.
 • Крупата е дълга, нормално наклонена (18-30 градуса); добре свързана с поясницата.
 • Гръдният кош е достатъчно дълбок, широк с компактни хълбоци.
 • Предните крайници са сухи, добре замускулени, с релефно очертани и здрави стави; еластични и средно дълги бабки, с наклон от 45-50 градуса; здрави, добре оразмерени и оформени копита; коректна постановка.
 • Задните крайници са сухи, добре замускулени, с релефно очертани и добре развити стави; добре изразена скакателна става; добре изразени здрави сухожилия; еластични, средно дълги бабки с наклон от 50-55 градуса; добре оразмерени и оформени копита със здрав копитен рог; коректна постановка.
 • Телосложението е хармонично.
 • Темпераментът е сангвиничен; добронравен; добре използва храната.

Български спортен кон

Последното тестиране и изложение на БСК, организирано от АБСК, се проведе в началото на ноември 2020 г. в конна база „Тракиец“, намираща се в село Житница, близо до Пловдив.

Програмата включваше изложение за племенни коне по категории: жребци, кобили, подрастващи мъжки кончета до 3-годишна възраст и подрастващи женски кончета до 3-годишна възраст. А тестирането: преценка на 2-годишни коне по работоспособност (движение на ходом, тръс и галоп) и свободен скок; лицензиране на жребци за разплодна дейност в асоциацията. 

В конна база “Тракиец” всеки желаещ може от отблизо  да се запознае с тази порода. Красиви представители са жребците Казино ин, Крафт и Гъливер, кастратите  Аполон и Ливърпул, кобилите Балофина и Калина. 

В базата край село Житница, малки и големи посетители могат да направят разходка с кон или да вземат урока по езда под вещото ръководство на опитен треньор. 

Конна база “Тракиец” разполага с три плаца за езда – два открити манежа (централен и тренировъчен) и закрит манеж, позволяващи дейността да не се прекъсва от атмосферните условия. Наличен е и пансион за коне. 

Удобствата на свършват дотук… За приятното прекарване на гости, зрители, любители, състезатели и треньори, към конната база има изградена 4-звездна хотелска част с релакс зона и ресторант. 

Ако сме провокирали твоето любопитство към конете, ездата и ваканцията извън града, може да направиш резервация за нощувка или урок по езда на +359 889 087 887.

Виж повече