Представителите на тази стара немска порода са прекрасни спортни коне, търсени заради своята невероятна атлетичност, но и благ нрав.

Ако тръгнем да търсим корените на породата Холщайнер, ще трябва да се върнем назад в миналото, чак до 13 век и Северна Германия. На това място и по това време тази най-стара немска топлокръвна (полукръвна) порода е използвана за военен тежковоз. Качествата, заради които този кон е ценен от местното население, са няколко: в мирно време заради неговата сила, издръжливост и мек характер, а на бойното поле – заради неговата бързина, смелост и преданост. 

През следващите четири века породата Холщайнер постепенно се култивира чрез кръстосване с коне, внесени от Испания, Италия и Ориента. Така се стига до 17 век, в който Холщайнерският кон вече е елегантно и изискано животно, което се превръща в най-предпочитания впрегатен кон в Дания, Франция и Италия. 

Кон Коланто - от конна база Тракиец

Подобряването на породата не спира дотук… През 19 век гените на Холщайнерския кон започват усилено да се смесват с йоркширския пощенски и с кливландския алест кон. Целта е да се подобри още повече издръжливостта на коня, като в същото време нравът му стане по-мек и податлив да изпълнява команди от всякакво естество. Резултатът е толкова впечатляващ, че през това столетие породата става най-използвана в пощенските впрягове и за армейска езда. 

1867 е знакова година за Холщайнер, защото в провинция Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия отваря врати конезавод Травентхал. Именно тук се полагат основите на породата, такава каквато я познаваме днес. Постепенно Травентхал е изместен от конезавода в Елмсхорн. Малкото градче се намира в същата провинция и днес е най-важният развъден център на породата.  

Следващият съществен период за развитието на породата е през първото десетилетие след Втората световна война. Запазвайки всички постигнати до момента характеристики, Холщайнер се смесва с английската чистокръвна порода, за да стане още по-лек, елегантен, грациозен и красив кон.

А за да бъде и още по-атлетичен, което ще позволи да бъде използвана породата и за спортни състезания, през 60-те години на миналия век се предприема и следващата логическа крачка. Холщайнерският кон е облагороден с генетичния материал на други чистокръвни коне от Великобритания и Ирландия. Допълнително култивиране се случва благодарение и на още няколко полукръвни британски, датски и холандски породи. 

Кон Кассалл от конна база Тракиец - порода Холщайер

От този момент нататък тази немска порода става важен фактор в модерното спортно коневъдство. Дори нещо повече… През последните три десетилетия на 20 век и през първите две от 21 век Холщайнерският кон е една от най-успешните международни породи, имаща тотален превес във всички спортни дисциплини. 

Ако се погледнат победителите в Олимпийските игри и световната ранглиста през последните 50 години, веднага ще се отбележи фактът, че над 50% от тях, принадлежат към породата Холщайнер. Днес няма ТОП състезател в света по прескачане на препятствия и обездка, който да не разполага с поне един представител от тези прекрасни коне, сочени за отлични скачачи. 

Освен е Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, Холщайнер е желана и търсена порода и в България. Всеки, който иска отблизо да се запознае с този красив спортен кон, може да посети конна база “Тракиец”

Кон Кассалл от конна база Тракиец - порода Холщайер

Жребецът Кон Коланто и кастратът Кассалл са двамата красиви представители на породата Холщайнер, които ви очакват всеки ден в базата, намираща се до село Житница. 

В комплекс “Тракиец” не само ви се предоставя възможност да опознаете света на конете, но и да направите разходка с кон (пони за децата) или да вземете урок по езда. Всичко това се случва целогодишно в базата, защото тя разполага с няколко манежа, включително и закрит, което позволява дейността да се провежда без значение от атмосферните условия. 

Важно уточнение:
*Уроците по езда в конна база “Тракиец” се запазват предварително на тел.:  +359 889 087 887

*Разходките на кон са без предварителна резервация и се провеждат всеки ден от 10:00-12:00 ч. и от 13:00-17:00 ч. 

Виж повече