Вече няколко години всяко лято пред хиляди българи възниква дилемата “Къде да почиваме - в България или в чужбина?” Прекрасно е да имаш свободен избор, затова няма да спорим по този въпрос, а само ще изведем няколко причини в полза на родния избор. 

1. Неочаквано разнообразие 

Няма нищо по прекрасно от свободата човек да пътува навсякъде по-света, така сам ще може да се убеди, че у дома е най-хубаво”. И настина – България е толкова малка държава, а толкова разнообразна като условия за почивка, че май няма друга като нея. 

Пирин, Рила, Родопи, Стара планина, Средна гора, Странджа – всичките са планини, но толкова различни една от друга, че завинаги пленяват с неповторимото си очарование не само малките деца и чужденците, но и най-заклетите планинари, които уж са видели всичко по нашите земи. Не е нужно да пропътуваш хиляди километри, за да видиш красотата на една или друга от тези планини, достатъчно е да пропътуваш само час път, за да попаднеш в коренно различна магия, съставена от многовековни дървета, руйни реки и чист въздух. 

У нас в рамките на един ден може да си в планината, похапвайки домашно приготвено мляко, а само след няколко часа път с кола да се озовеш с любимия човек или приятели на морския бряг в ръката с чаша разхладителен коктейл.

Жена пие коктейл на басейн

България е на едно от първите места в Европа по богатство на минерални извори, което ни превръща в идеална дестинация за СПА туризъм. В нашата страна има 47 балнеологични курорта с над 225 находища с минерална вода. От тях 148 извора се намират в Южна България и 77 в Северна България. Повечето минерални извори са с топла вода, но има и с гореща и студена. Лечебните им свойства са различни. 

2. Неподозирани изненади

Където и да отидеш в България, има какво да видиш. След като си избрал къде точно ще почиваш, достатъчно да се поровиш замалко в интернет, за да откриеш, че наоколо има много места, които не само не си посетил, а дори не си чувал за тях.

Например, избрал си това лято със семейството да почивате в “Тракиец” – комплекс за релакс и езда. В комплекса имаш всичко за изкарването на една прекарана ваканция – външен басейн и джакузи, релакс зона със сауна парна баня, масажи, ресторант и винарна, разходка с кон и уроци по езда, детски кът, зелени площи за разходка… Изобщо всички единодушно сте решили една седмица да не напускате 4-звездния комплекс, но една проверка в Google веднага ревизира този план.

Оказва се, че около комплекс “Тракиец” има какво да се види. Комплексът е само на 30 минути път с кола от древния и красив Пловдив – перфектна възможност да се направи еднодневна разходка в Стария град. Колкото и пъти да си бил на посещение в Пловдив, градът, разположен на река Марица, винаги има с какво да се изненада приятно. И после пак обратно в уюта и спокойствието на комплекс “Тракиец”.

Комплекс Тракиец

На десетина километра от комплекс “Тракиец” се намира небезизвестното село Старо Железаре, което функционира като най-голямата открита арт галерия в България. Стените на къщите и доварите са изрисувани с графити, които са копие на световноизвестни картини или са портрети на звезди и политици. Галерията с всяко изминало лято се увеличава, защото се добавят нови и нови произведения. До самото село се намира и тракийска астрономическа обсерватория, която задължително трябва да се посети. 

Близо до комплекс “Тракиец” се намира и Старосел, край който е разкрит голям тракийски комплекс, съставен от уникална царска резиденция, укрепена с отбранителни стени, за която се предполага, че е била столица  царството на Одрисите; множество могили и скални светилища. До тракийските артефакти може да се правят кратки екскурзии, така докато сте на ваканция, ще може да се види и разгледа всичко.  Близо до “Тракиец” е и град Хисаря, които впечатлява със запазените от римско време археологически обекти. 

В интернет можеш да откриеш още интересни неща, подходящи за еднодневни екскурзии около комплекс “Тракиец”, но преди това трябва да направиш едно нещо – резервация на телефон +359 889 087 887

3. Преоткриване на родината

Ако имаш малки деца, почивката в България ще възпита в тях обич към всичко българско и родно. Те се научат да уважават още повече страната, да се гордеят с богатото историческо и културно наследство, да обичат природата и всичко, което е нематериално – традиции, обичаи, фолклор, отношения между хората.

деца играят на тревата с топка

Когато споделяш снимки от пътуванията си в социалните мрежи, често това става причина приятелите ти да се вдъхновят и те да преоткрият красотите на България. Приятелите вдъхновяват на свой ред свои приятели с хубавите снимки и места, които посещават, и така се завърта колелото на т.нар. “препоръчан туризъм”, в който новите открития са много, а разочарованията – малко. 

4. По-бюджетна ваканция

Бензин, самолетни билети, а в настоящата ситуация и задължителните PCR тестове, ако нямаш зелен сертификат, доказващ, че си преболедувал болестта, причинена от коронавируса, или че си ваксиниран. Всичко това оскъпява почивките в чужбина, където цените са същите, но в евро.

Почивайки в България ти инвестираш  и в местната икономика, за която често и най-малките новопостъпили финансови средства се оказват от жизненоважно значение.

Виж повече