Вестфалската порода коне, произхождаща от Германия, е топлокръвна раса, известна със своята елегантност, грация, атлетизъм и адаптивност. Тя е втората най-известна немска порода след Хановерския кон.

През 17 век тази порода е  отглеждана предимно като бойни коне с цел обслужване на нуждите на кавалерийските части. Но с развитието на военната техника се променя и ролята на вестфалския кон в обществото, който се превръща в универсален кон за езда, отличаващ се в състезанията по обездка и прескачане.

Вестфален e официална порода от 1826 г. Тогава се учредява  и асоциацията по развъждане във Вестфалия, Германия. Племенната книга на породата е официално започната от 1904 г. В началото на 20-ти век коневъдите, които специализират в породата, включват в нея и ген от Чистокръвен английски кон и по този начин подобряват още повече скоростта и издръжливостта на вестфалските коне. 

Процесът започва с подбор на жребци и кобили от най-високо качество, които притежават желаните черти – правилно телосложение, силни задни части, елегантни движения. След това чрез щателен анализ на родословието на животните и тестване на физическите им възможности, коневъдите се уверяват в генетичната съвместимост на избраните индивиди. Селектираните кобили и жребци се развъждат чрез естествено чифтосване или изкуствено осеменяване. Ако има успешно зачеване, следва стриктното следене на бременността, за да може да се гарантира здравето на майката и жребчето.

Породата Вестфален се характеризира с изразителни очи, елегантни уши и изящен врат. Представителите на тази порода извършват сложни маневри и движения с прецизност и лекота. Вестфалските коне са известни със своя кротък темперамент, което ги прави подходящи за яздене от хора на всякакви нива – дори и напълно начинаещи.

Заради тези си качества породата е оставили незаличима следа в историята на конния спорт. Тази максима се запазва във времето и доказателство за това е фактът, че редица коне, взели участие в Олимпийски състезания, са вестфалци. Тези участия в голяма степен повлияват на практиките за развъждане на породата, наблягайки на характерните качества на вестфалската раса. 

Сред тези забележителни представители е Ратина Зет, легендарна кобила за прескачане на препятствия. Тя е дъщеря на Рамиро – също виден представител на породата, който е бил наричан  “Жребец на столетието”. Ратина Зет печели множество медали в международни състезания, включително Световна купа, Европейски шампионат, два сребърни олимпийски медала и един златен. Ратина Зет е клонирана два пъти с цел да се запази нейният изключителен ген в лицето на Ратина Алфа Зет и Ратина Гама Зет. 

Друг виден представител на породата, спечелил Олимпийска титла, е Ахлерих, който е шампион по обездка на игрите в Лос Анджелис през 1984 г. На следващата Олимпиада в Сеул злато в същата дисциплина печели Рембранд, а Пикюр Педро взима титлата в прескачането на препятствията – още двама представители на расата Вестфален. Рембранд повтаря успеха си и през 1992 г. на Олимпийските игри в Барселона. И през 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни златото в обездката печели представител на породата – Фарбенфрох.

В конюшнята на “Тракиец” изтъкнат представител на породата Вестфален е Харт Рок – грациозната и нежна кобила, любима на всички. Въпреки, че е родена на 1-ви май 2020 г. и все още е твърде млада, за да участва в състезания, в конна база “Тракиец” Харт Рок получава всекидневните грижи, присъщи на кралска особа – почистване на бокса, хранене, всекидневно изкарване за кордиране, разхождане, езда, къпане, подстригване и, разбира се, глезене.

Харт Рок пристига в конюшнята на комплекс “Тракиец” толкова малка, че тогава е все още необяздена. Ето защо обяздването ѝ е дверено на опитен професионалист с подход към младите коне – Андрей Гочев се справи перфектно със задачата. 

Харт Рок е буйна и игрива, темпераментна, обича да си хапва, да я галят и да й обръщат внимание. През 2024 г. ще скача в категорията за 4-годишни коне. Сигурни сме, че ще оправдае високите очаквания към себе си като всеки виден представител на породата Вестфален.

Елате в “Тракиец” – комплекс за релакс и езда, за да се запознаете отблизо с грацията и елегантността на Харт Рок и нейната порода – Вестфален, както и на другите не по-малко прекрасни коне.  

Важно уточнение:
*Уроците по езда се запазват предварително на тел.: +359 889 087 887
*Разходките на кон са без предварителна резервация и се провеждат всеки ден от 10:00-12:00 ч. и от 13:00-17:00 ч.

 

Виж повече