Повечето хора смятат, че ездата е само за спорт. Но не е! Конната езда е много повече от това. Тя е връзката между ездача и коня. Тя е приятелство. Тя е подкрепа. Тя е обич. Тя е неразривната връзка на човек с природата.

Конната езда е толкова специална, защото ни доближава до най-могъщите и красиви животни на света – конете. А конете са толкова невероятни! Те успяват да се свържат с ездача си на емоционално ниво както никое друго животно. 

Те ни подтикват да реализираме мечтите си. Изваждат ни от тъмни бездни. Показват ни как да бъдем по-силни. Карат ни да се устремяваме към усъвършенстване. Да вървим напред в света и да бъдем по-добри хора. 

Точно затова връзката между човека и коня е неповторима. И всеки запален ездач би казал, че има чувството, че конете могат да прочетат мислите ни. Сякаш ние – хората, сме отворена книга за тях. И би казал, че когато яздим, ставаме различни хора. Уверени, устремени, открити. Сякаш наистина “препускаме” към мечтите си.

 Всичко това, за което ви разказахме дотук, е част от нашето ежедневие. Защото ние в Тракиец“ – бутиков комплекс за релакс и езда, имаме късмета всеки ден да сме заобиколени от коне. 

Ежедневно ние се докосваме до специалната емоция, която ездата събужда в хората. Ежедневно се убеждаваме, че мисията на конете е да носят мир и щастие в живота на хората. Ежедневно проумяваме, че ролята им е да са наши приятели и спътници. И макар да обичаме всички тях до болка, днес имаме времето да ви запознаем само с трима от обитателите на нашата конна база.

Памира е един от първите коне, стъпили в конната база на „Тракиец“. Всъщност тя е част от семейството ни още, когато комплексът беше само блян. Но Памира извървя с нас пътят до осъществяването на мечтата ни в своя типичен грациозен и нежен маниер. 

кон

При създаването на конната база Памира вече беше оставила далеч зад гърба си своята неопитност и ние без колебание сложихме на нейните плещи отговорността да запознае посетителите на комплекса с магията на ездата. И така до днес. Памира вече е имала радостта да посрещне хиляди посетители на комплекса, някои от тях е завела в света на ездата, други само са се любували на красотата и от далеч. 

Но, повярвайте, тя се е зарадвала на всички. Защото, ако трябва да сме честни – Памира обича вниманието. Особено от децата. Виждаме как ги търси с поглед, когато е на манежа, и емоцията в погледа ѝ си личи. Всъщност – единственото нещо, което радва повече Памира от детските усмивки, е когато я пуснем в падок – там тя тича на воля, радва се и играе.

Другият кон, с който ще ви срещнем днес, е Кенди. Кенди е нашето черно пони и е сладка като бонбон (както се разбира и по името ѝ). Тя е пръв приятел на Арчи (нашето бяло пони) и най-верен другар на нашите най-малки посетители. 

кон

Именно на Кенди най-често поверяваме нелеката задача да въведе в магията на ездата децата. Знаете, че първото впечатление е най-важно, но Кенди успява да остави незабравим отпечатък в спомените дори на дечица, които все още не могат да разкажат с думи за преживяването на гърба на Кенди. Но родители ни разказват, че са толкова впечатлени, че след това месеци наред ръкомахат емоционално и се опитват да изговорят „Кенди“ правилно. 

Не знаем на какво се дължи тази топла връзка между Кенди и нашите млади посетители, но подозираме силно, че е в следствие на нейната силна емоционалност и способност да се привързва бързо. А това най-вероятно е в следствие на нелеката й съдба. Без да изпадаме в подробности ще споделим, че малко преди да навърши три години, Кенди беше спасена от  млада девойка, която положи невероятни грижи за нея. И въпреки дълбоката връзка на обич и уважение между тях, тя реши да повери грижите на Кенди на нас, защото знаеше, че съдбата й е отредила място в конюшнята на „Тракиец“ – „да разпалва в децата искрите на любовта към конете. Всичко, което й е трябвало за това, винаги е било в нея – огромно сърце и тези добродушни, топли очи!“.

А Кенди наистина има добродушни очи. Има и благ и спокоен характер. Дори бихме казали, че може би е мъничко мързелива. Дори когато я изведем падока, тя не тича на воля, вместо това кротко застава на място и хапва тревичка. Всъщност ето едно нещо, което много обича – да похапва.

И последно ще ви разкажем за Кон Каланто. И, повярвайте, той не обича да е последен. Кон Каланто дойде в нашето семейство когато беше едва на 6 месеца. И още тогава бяхме сигурни, че носи шампионско сърце, защото като представител на порода Холщайнер, той е роден за победител. И той, разбира се, го е доказвал многократно. Това се случи и тази година на Балканския шампионат по прескачане на препятствия в Румъния. Там Кон Каланто и Анна Гочева се довериха един на друг и превърнаха това доверие във вицешампионска титла в категория „Амазонки“.

кон

Разбира се, като всеки един шампион, Кон Каланто обича да проявява капризи. Винаги има предпочитания към храната си. Обича да се грижат за него – да го почесват, да го къпят, да му обръщат внимание. Не се впечатлява лесно. Не обича да бъде контролиран твърде изкъсо и ездачът му да се опитва да му наложи своя маниер. Но носи спокойна душа и е изключително приятно да бъдеш на гърба му. И притежава нещо важно за един шампион – много обича да скача препятствия. 

Това е една малка част от посланиците на магията на конната езда, които обитават конюшнята ни. Още ли не сте се срещали с тях? Елате в “Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда, да ги опознаете. Но ви предупреждаваме – възможно е да се влюбите внезапно и безвъзвратно в конната езда. Защото магичната връзка между човекът и коня се случва от пръв поглед. Като в любовта.

Важно уточнение:

*Уроците по езда в конна база “Тракиец” се запазват предварително на тел. +359 889 087 887

*Разходките на кон са без предварителна резервация и се провеждат всеки ден от 10:00-12:00 ч. и от 13:00-17:00 ч.

Виж повече