Джордж Бърнард Шоу е казал: „Няма по-искрена любов от любовта към храната.”

Истината е, че вкусната храна наистина е способна да предизвика в нас същите емоции като любовта. Причината се крие основно в любопитния факт, че и двете произвеждат едни и същи хормони в главата ни – допамин и серотонин, които ни карат да се чувстваме щастливи и влюбени. Неслучайно всяка вълшебна приказка завършва с думите „…яли, пили и се веселили…“.

И именно защото ние от комплекс „Тракиец“ знаем колко е важна вкусната храна за усещането за приказно вълшебство, с което се стараем да заразим всички наши посетители, дъъълго дъъълго избирахме подходящия човек, на когото да доверим титлата „главен готвач“. 

И ето че съдбата ни срещна с Христо Тенев. Разбира се, невероятният вкус на храната, приготвена от него, грабна сетивата ни моментално, но това, което наистина ни спечели завинаги, беше вниманието към детайлите. Храната на Христо просто говореше на нашия език – езикът на комплекс „Тракиец“. И така до ден днешен ястията на Христо в ресторанта на „Тракиец“ разказват истории на нашите посетители.

готвача на "Тракиец"

С това интервю правим своеобразен разказ на историята на Христо и на ресторанта на „Тракиец“ – бутиков комплекс за релакс и езда: 

Кога се роди любовта ти към готвенето, какво те накара да се гмурнеш в кулинарния свят?

–     Честно казано, не мисля, че е имало точен момент, за който да кажа, че породи в мен любов към готвенето. По-скоро бих казал, че целият ми съзнателен живот е бил свързан с храната. И аз винаги съм искал да науча повече за нея, да готвя все по-вкусно и да предлагам все по-впечатляващи ястия. И по един напълно естествен път любимото ми хоби се превърна в обичана професия.

Ако трябва да опишеш себе си, но само с едно ястие, кое ще е то?

–     Може би бих избрал рататуй. Ястие, което е пъстро, различно, но и винаги вкусно.

Има ли световен готвач, който следиш с най-голяма възхита?

–     О, разбира се! Рене Реджепи е моето вдъхновение. Харесва ми стила му – използва натурални продукти, но винаги успява да ги съчетае по начин, по който да подчертае максимално вкуса им.

Коя е любима ти национална кухня?

–     Харесвам италианската кухня, обичам морския привкус в испанската, но най-на-сърце ми е българската. Когато изготвяхме менюто за ресторанта на комплекс „Тракиец“, се стремяхме да взаимстваме техники от различните национални кухни и да ги пречупим през нашата призма и с наш почерк да обрисуваме различно ястие с уникален вкус.

Това ли е най-характерното за менюто на „Тракиец“?

–     Да. Също за нас беше важно да включим в него и традиционни месни рецепти, за да могат гостите на комплекса да се потопят напълно в тракийската атмосфера. Например бабините кюфтета в нашето меню са овкусени със специална подправка, която в района се използва за направата на бабек. Суджука от менюто ни също е подправен с традиционни за района подправки.

Явно с екипа сте вложили мисъл и труд, за да съставите привлекателно меню. То ли е най-важното за един ресторант?

–     Според мен най-важните неща за всеки един ресторант са отговорният екип, който го управлява, и качествени продукти, на които може да се уповава менюто му. И най-добрите съставки и продукти ще изгубят наситения си вкус и аромат, ако не са съхранявани правилно. И въпреки че работим само с доказани доставчици на пресни продукти и месни производители, ако нямахме стриктно изградена ХАСЕП система в кухнята, качествата на съставките на ястията нямаше да са същите и храната, която сервираме на гостите, нямаше да е толкова вкусна.

А има ли конкретни световни кулинарни тенденции, които следвате с екипа на ресторант „Тракиец“?

–     Няма конкретна тенденция, която да следваме сляпо в кухнята на „Тракиец“. Готвим по технология, щадяща продуктите, стараем се да извличаме максимално вкусовите качества на всяка една съставка и най-вече – готвим с любов. И мисля, че резултатите се виждат върху лицата на посетителите. Защото тяхното мнение е най-важното.

Толкова ли в важно да получавате обратна връзка от гостите на комплекс “Тракиец”?

–     За всеки професионален готвач това е най-важното – обратната връзка от госта. Защото храната подарява емоция. И човекът, направил тази емоция възможна, иска да я прочете върху лицето на посетителите. Ние готвачите получаваме своята оценка от лицата на гостите на ресторанта си.

десерт "Тракиец"

Ние – екипът на „Тракиец“, винаги сме казвали, че ресторантът на комплекса е последното парче от пъзела на мечтаната почивка в сърцето на Тракия, който редим с усмивка за нашите гости всеки ден. И въпреки, че той разполага със 100 места в основния салон, 24 места на верандата и 30 места в лятната градина, понякога те не са достатъчни за всички желаещи да опитат ястията от менюто му, защото често посрещаме почитатели на почерка на Христо от мноооого далеч, дошли само да се насладят на любимото си ястие.

ресторант "Тракиец"

Ако и вие искате да се потопите в магията на вкуса на „Тракиец“, можете да направите резервация на телефон +359 888 753 718

Ако пък в тази статия сте познали своето място за тържество, не се колебайте да ни пишете на marketing@trakiec-bg.com.

Виж повече