Независимо дали става въпрос за дете или за възрастен, досегът и общуването с конете е безценно, носещо множество ползи за душевния баланс и здравето на тялото.

Бутиков комплекс “Тракиец” може да се похвали с много неща – разположение в китното селце Житница, само на 30 мин. път с кола от Пловдив; мек климат, подходящ за целогодишно бягство от големия град; релакс зона, която превръща посещението на комплекса в истинско удоволствие; древните културно-исторически забележителности наоколо… 

Може да продължим да изброяваме още, но ще спрем до тук, за да изтъкнем най-безспорния плюс на “Тракиец” – конете, които са най-голямата ценност на комплекса. Онзи специален детайл, който добавя още по-голяма стойност, превръща пребиваването в незабравимо и топло преживяване, кара малки и големи да мечтаят отново да се върнат тук, за да се докоснат отново до силата и красотата на един от най-верните приятели на човека. 

Да, всеки, който поне веднъж е посетил комплекса, ще потвърди, че конете са най-голямото съкровище на “Тракиец”, което кара човек да се чувства наистина богат от общуването с тези благородни, умни и елегантни животни, които са разделени на четири основни категории: жребци, кастрати, кобили и понита. Част от тях са собственост на “Тракиец”, а друга са на пансион. Част от тях са състезателни, а други – предназначени за уроци по езда. 

Понитата пък имат специална роля – да осъществят първата среща между дете и кон и да провокират малчуганите да вземат първия си урок по езда

Независимо дали става въпрос за дете или за възрастен, досегът и общуването с конете е безценно, носещо множество ползи за душевния баланс и здравето на тялото

Но дори човек да не обича ездата, може да си направи своята релакс ваканция в 4-звездния комплекс, наслаждавайки се отстрани на конете. Определено гледката е неповторима – да пиеш сутрешното си кафе и покрай теб да минава едно от най-красивите животни на Земята. 

Всяко истинско съкровище трябва да бъде добре пазено, затова конете са онази основна причина, около която е изградена супер модерна конюшня, която по нищо не отстъпва на най-добрите бази за езда в цяла Европа

Просторната и светла, конюшня на “Тракиец”, функционираща и като пансион за коне, е проектирана така, че предлага максимално добри условия, в които свежия въздух играе особено важна роля. 

Конюшнята разполага с 36 бокса. Всеки бокс, който е голям 12 квадратни метра, е изграден с иновативни материали, в които са вложени авангардните технологии на немска фирма – един от световните лидери в индустрията, предлагащи широк спектър от решения за конния спорт. 

На практика всеки отделен бокс е като луксозен хотел за коне, който предлага истински комфорт: външен и вътрешен прозорец; висококачествена гумена настилка с мултифункционален ефект, изразяващ се в следните предимства – не позволява да се задържа прах, има топлоизолационно действие и нежно се грижи за копитата и цялата опорно-двигателна система на коня; поилка на автоматичен режим; камери за 24-часово наблюдение на целия пансион, при желание на наемателя съществува и опция за индивидуална камери в бокса. 

Но с това екстрите не свършват. Пансионът разполага с две бани, в които конете обожават да ги къпят. Всичко изброено до тук нямаше да има смисъл без денонощната грижа, идваща от страната на професионалните конегледачи, ветеринарни лекари и треньори.

Най-голямата придобивка на конна база “Тракиец” са трите плаца, които позволяват да се язди целогодишно

Централният манеж с трибуни, на който се провеждат всички състезания, е с размери 45 на 72 метра. 50 на 30 метра – това пък са параметрите на тренировъчния манеж или мястото, не което се случват всички уроци по езда.

Към целия този разкош добавяме и закрития манеж, който с размерите си от 25 на 40 метра дава възможност обучението на ездачите и конете да се случва 12 месеца в годината, без значение от атмосферните условия навън.  

Настилката на трите манежа е от най-висок клас, в която основните съставки са текстилни влакна и силициеви гранули. Тези два компонента придават нужната еластичност, която от своя страна осигурява по-голямата стабилност и сигурност на конете, предпазвайки ги от травми и наранявания. Тази настилка има и още едно скрито, но много важно за здравето на конете качество – тя шлифова копитата, грижейки се по този начин и за техните стави и сухожилия.

Трите манежа разполагат с модерна система, която по специален начин дренира терена и отвежда водата от него, предотвратявайки образуването на локви и развитието на гниести процеси. Това е още една важна грижа за здравето на конете, защото не позволява в настилката да се развъдят множество бактерии, предизвикващи инфекции и болести.

Виж повече