Конната езда е една забравена традиция, нещо далечно за нашето ежедневие. А някога е била начин на живот, средство за прехрана, за победа, за завоюване на територия. Присъства в съзнанието ни като нещо приказно, уестърн или фентъзи. Или историческо... заради българските ханове.

В модерните времена, когато конете не са част от нашето ежедневие, срещата с тях е вълнуващо преживяване. И не само. Ездата създава и усещане за свобода, духовност, прилив на енергия. Но наред с всичко това, тя има и многобройни здравословни ползи за тялото и ума.
Ето кои са те:

  • раздвижва мускулите
  • предпазва от изкривявания на гръбнака
  • стимулира кръвообращението
  • изразходва калории
  • подобрява дишането

Ето и повече подробности за всяка една от тях…
Ритмичният ход на коня изисква от ездача непрекъсната нужда да се наглася спрямо движенията на животното и да стяга или отпуска няколко мускулни групи, особено тазовите и гръбните – нещо, което много хора тренират във фитнес залата, но със сигурност не със същата вълнуваща емоция. 

Ездата предпазва от изкривявания на гръбнака. Причината за това е, че при правилна позиция върху коня се натоварват мускулите на гърба, които отговарят за правилната S-образна позиция на гръбначния стълб. Така те се развиват много по-правилно, отколкото при фитнес упражненията. А при често практикуване на ездата, стойката се задържа правилна и красива за постоянно. Забележете всички личности от конния спорт каква снага имат. 🙂

Според изследване на университета в Бристол и централната клиника в Дъблин, за десет минути езда в тръс конят извършва 100 движения в три измерения. Всяко движение на коня се предава на ездача, като той се стреми да запази своя баланс върху седлото. С темпото на движение все повече се стимулират мускулите и трябва да се поема повече кислород. Това от своя страна усилва сърдечния ритъм, подобрява кръвообращението и осигурява здраво сърце.

При по-бързо движение се натоварва най-вече четириглавия бедрен мускул – най-масивният мускул в човешкото тяло, който е в състояние да изгори повече калории при езда, отколкото при тичане. Броят калории, изразходени от 70-килограмов човек по време на езда, е близо до изразходваните от същия по време на джогинг или каране на колело.

В допълнение към свежия въздух на открито, ездата подобрява и дишането. Като регулира нервната система и кръвообращението, ездата захранва с кислород мускулите, за да могат да функционират правилно. А правилното дишане има изключителни ползи и а менталното здраве.

Ето защо няма да сбъркаме, ако допълним списъка с още няколко ползи от ездата, свързани с психическото ни здраве: 

  • развиване на емоционалност
  • намаляване нивата на стреса
  • подобряване на неврологичните функции
  • желязна психика
  • вдъхва самоувереност

Нека научим повече за всяка една от тях…
Ездата помага да се отпуснем. Важна предпоставка за това са грижите и ласките към животното. Общуването с конете променя душата на човека, прави го по-емоционален. Да спечелиш доверието на животното и да го подчиниш на своите сили изисква сърдечна топлота. В конния спорт казват – „лош човек не може да бъде добър ездач”.

Този спорт  изисква висока концентрация и дисциплина. Концентрирали вниманието си върху това да сме в синхрон с коня, ние забравяме за ежедневните грижи, освобождаваме се от страховете си и опознаваме психиката си и своите реакции. В резултат на това редуцираме нивата на стреса.

В много държави разходките с коне се препоръчват с медицински цели – доказано понижават стреса, освобождават напрежението, подобряват неврологичните функции. Този тип терапия е забавен начин да се упражняват тялото и ума, като се намалява възможността за развитие на  невродегенеративни заболявания на мозъка, като деменция и болест на Алцхаймер.

Конят е голямо и силно животно и за да е успешна ездата, ездачът трябва да упражнява контрол и умения, с които да го държи подчинен. Постигането на контрол над подобно масивно животно вдъхва огромни дози самоувереност и самочувствие. А това са два психологични аспекта на менталното здраве, без които човек неминуемо страда в социалната среда.

Толкова много ползи само от една дейност – ездата. Опитай, за да се убедиш! Нашите треньори в конна база “Тракиец” са готови да ти разкрият тайните на този толкова красив и разтоварващ спорт!

Виж повече