На 14 и 15 септември в комплекс “Тракиец” за поредна година ще се насладим на красотата на ездата и тръпката от конния спорт, превърнати в незабравим празник

Традицията повелява в средата на септември да се проведе поредната купа „Житница”, която от 2012 г. насам се превърна не само в едно от най-големите състезания по езда в България, но и в дългоочакван празник, в който среща си дават почитатели на конния спорт от различни поколения.

Приемствеността все по-рядко се среща в днешния модерен свят, но при купа „Житница” 🏇 тя е традиция и философия за разбиране на живота, даваща ни право да кажем, че конният спорт в България започва да се възражда и да привлича все повече почитатели, без значение дали ще станат професионалисти или ще яздят за удоволствие, водейки се от олимпийския принцип, че важно е участието, а не победата.

Програмата на купа „Житница” е богата и наситена, гарантираща, че нито за миг няма да ни е скучно. И двата състезателни дни започват с надпреварата при най-малките пони ездачи, които скачат 70 см. След тях на манежа излизат децата, аматьорите и 4-годишните коне, които трябва да се справят с прескачането на 105 см.

Веднага след това можем да се насладим на оспорваната борба за призовите места при 5-годишните коне, които трябва да преодолеят 115 см., последвани от 6-годишните коне и юношите, които скачат 125 см.

Но най-интересното тепърва предстои…
Спортният адреналин достига до небесата, когато на терена се появят 7-годишните и по-възрастни коне. Тук скачат най-добрите тандеми от коне и ездачи, което логично означава, че изпитанията за тях са и най-трудните. Този паркур* през втория ден е „Гранд При” с височина 140-145 см. и от него зависи кой ще грабне приза Купа „Житница”.  
🐴 Паркурът при професионалистите ще се състави от паркур майстора Теодор Шейтанов. До последно няма да се знае точният брой на препятствията, които по принцип са между 11 и 14 с две комбинации, но едно е сигурно – Шейтанов така ще ги нареди, че максимално да затрудни участниците. 🙂 
Ще бъде ли спазена традицията и в още едно отношение обаче? Запалените почитатели на конния спорт тръпнат от вълнение дали и тази година купата ще отиде в ръцете на Ивайло Бонев, който досега е неизменен победител.
Участието е важно, но и победата, защото тя кара състезателя да става все по-добър. За да няма разочаровани, всяка от категориите се бори за приз, който се определя на база резултатите от двата състезателни дни.

Приятните изненади, които са част от купа “Житница” не свършват дотук… 
В събота (14 септември) от 20:30 ч. ще се случи още едно интересно изпитание – Отборна клубна щафета. За зрителите магията ще е още по-голяма, защото състезанието ще е на осветление, което прави атмосферата незабравима.
Какво всъщност представлява Отборна щафета? Правилникът повелява всеки клуб да избере тандем от двама човека с техните коне, без значение от категорията на състезателя. Тандемът влиза заедно в паркура, който се минава два пъти, Ако един състезател от отбора събори или сгреши, продължава другия. 
Класирането на отборите се извършва въз основа на получения най-голям брой точки и най-доброто време. Точките се дават по следния принцип: 2 точки за чисто преодоляване на препятствие; 1 точка за съборено. Отнема се една точка за първото неподчинение, 2 точки за следващото неподчинение. При времето регламентът е подобен: отнема се по 1 точка от всяка започната секунда, превишаваща контролното време. 

От купа “Житница” за помислили и за по-неопитните.
За младите ездачи до 21 години, които искат да усъвършенстват уменията си, след турнира може да вземат участие в организираната академия, в която ще може да „сверят часовника си” и да научат нови неща за конния спорт.
През 2019 г. купата ще се проведе на 14 и 15 септември и пак по традиция ще съвпадне с празника на село Житница, увенчаващ плодородието на земята и изобилието, с което ни дарява есента.
До последния момент ще тръпнем в очакване, защото на „Житница” 2019 ще вземат участие над 100 коня и техните ездачи, но точният брой няма да се знае до началото на турнира. Купата ще приветства и състезатели от чужбина – Сърбия, Турция, Румъния…
В днешния комерсиален свят, прекланящ се пред материалното, всичко струва пари, но ако правиш нещо от сърце и искаш да подариш на малки и големи незабравимо преживяване, нещата се променят… 

Вход свободен за всички гости и почитатели на ездата – това е друга традиция, която и тази година задължително ще бъде спазена на купа „Житница”. Така от нас се изисква само едно – да посетим състезанието поне през един от двата дни и да се насладим на красотата, идваща от сливането на човек с коня.

Основен организатор и любезен домакин на купа „Житница” отново е бутиков комплекс „Тракиец”, в който се намира едноименната конна база, неотстъпваща по нищо на най-добрите в цяла Европа. „Тракиец” разполага с училище по езда с квалифицирани инструктори за всички възрасти, собствени коне, пансион за коне и богат календар от спортни събития, провеждащи се през годината. 

Да яздиш е удоволствие, да гледаш – също, но ако това не ни е достатъчно, от „Тракиец” са се погрижили и за доброто настроение, организирайки на 14 септември караоке вечер за състезателите и за всички гости. 

Така че, нека си запазим втория уикенд на септември за коне, езда, забавление и още нещо… А после ще разказвамe. 😍

* Пътят, който изминава ездачът с коня си, се нарича паркур. Той е дълъг около 500-600 метра.

Виж повече