Олденбург (Oldenburg) или Олденбургер (Oldenburger) е топлокръвна порода, произхождаща от северозападния ъгъл на провинция Долна Саксония, Германия, която в миналото е съществувала под името Велико херцогство Олденбург.

База на породата, от която започва селекцията, са универсални селскостопански кобили и каретни коне, които днес се наричат “Старият Олденбург” (Alt-Oldenburger). “Младият (Модерен) Олденбург” се управлява от Асоциацията на развъдчиците на Олденбургския кон, която спазва строг подбор на разплод, за да гарантира, че всяко поколение е по-добро от предишното.

В същото време развъждането на конете Олденбург се характеризира с много либерални изисквания – процесът не се ограничава само в държавни конезаводи, а позволява използването и на много частни кобили и жребци.

Коне

Предистория на породата

Смята се, че до края на 17-ти век конете в района на Олденбург са били по-малки и обикновени, но достатъчно здрави, за да бъдат използвани за обработка на твърдата почва в този район на Германия.

Граф Йохан XVI (1540–1603) е един от първите аристократи в херцогство Олденбург, който започва силно да се интересува от организирано коневъдство. Графът купува висококласни фредериксборгери (коне от Замъка Фредериксборг) от Дания, изискани коне от Османската империя и мощни неаполитански и андалуски коне. И започва да ги използва за разплод и селекция. 

Неговият наследник граф Антон Гюнтер (1583–1667) продължава делото. Той не само се връща от всяко свое пътуване с най-желаните и скъпи коне, но започва да предоставя най-класните си жребци за разплод на по-заможните си наематели и на съседите от близките графства. 

От 18-ти век започват да се провеждат строги инспекции на конете, които в началото на 19-ти век вече стават задължителни по силата на държавната регулация, въведена през 1820 г. Тези процеси подпомагат бързото оформяне на облика на Олденбургския кон, който постепенно се превръща в луксозна порода. 

Това, което отличава конете от Олденбург, е липсата на държавен конезавод. Като частни развъдчици собствениците на кобили и жребци от тази порода имат още от самото начало по-голяма свобода в закупуването на коне и осъществяването на разплод, което позволява породата бързо да се разпространи извън пределите на Долна Саксония, превръщайки се в една от най-предпочитаните в цяла Западна Европа. Така през 1923 г. се появява днешната Асоциация на коневъдите на Олденбург (GOV).

Кон порода Олденбур поляни

Олденбургският кон през 20-ти век

Всички роли, в които влиза “Старият Олденбург” – селскостопански кон, каретен кон, артилерийски кон, бързо са изоставени с навлизането на селскостопанска техника през 40-те и 50-те години на миналия век. Това увеличава свободното време на конете от тази порода, които все по-често започват да се използват за разходки и развлечение. 

Ето защо развъдчиците от Олденбург променят посоката на разплод и селекция, акцентирайки върху качества, които превръщат този кон в перфектен за езда. През 60-те и 70-те години на 20-ти век усилено се работи в тази насока, което води и до крайния резултат – Олденбург става международен спортен кон. 

Слоганът на немската Асоциация на Олденбург е, че „Качеството е единственият стандарт, който има значение“! На практика този слоган се потвърждава от либералното приемане на голямо разнообразие от родословия и цветове. За разлика от други регистри, които са ограничени до местно отглеждани коне или които предпочитат един цвят пред друг, съвременният Олденбург избира жребци и кобили въз основа само на качеството им като коне за обездка и скачане.

Днес Асоциация на коневъдите на Олденбург разполага с една от най-големите родословни книги, както по отношение програмата за развъждане, така и по страните (площта), в които е позволено размножаването на породата. Всяка година се провеждат няколко търга за продажба на кобили и жребци от Олденбур. Цените на най-елитните представители на Олденбургския кон редовно надминават сумата от над 100 000 евро.

Спортен кон, порода Олденбур

Отличителни черти

Макар че прилича на всички топлокръвни порода, Олденбургският кон е всичко, което може да се изисква от един модерен кон за езда – той притежава изразителна глава, дълги крака и дълъг, умерено наклонен таз. 

Качеството на ходене, тръс и галоп са силно индивидуално, но генерално може да се каже, че походката на Олденбургския кон е подчертано спортна. Този кон, ако бъде обучен и трениран правилно, може да покаже невероятен талант при обездката и прескачането на препятствия. 

Либералността, която носи Олденбургският кон, личи и в разнообразните нюанси на козината. Най-често представителите на тази порода са оцветени в черно, кафяво, сиво, цвят кестен и “залив”.

Накратко казано: Олденбургерите са високи спортни коне с отлична походка и способност за скачане. 

Олденбургският кон в България

Ако искате отблизо да се запознаете с тази порода, може да посетите конна база “Тракиец”, в която ви очаква кобилата Дара Бубамара – красива представителка на Олденбургския кон, която е родена на 3 май 2003 г. 

Спортен кон, порода Олденбур

В бутиков комплекс “Тракиец” ще може да видите и други класни и добре разпространени породи като Български спортен кон, Източнобългарски кон, порода KWPN, порода Зангершайде, порода Хановер, порода Холщайнер

Естествено, че в комплекс “Тракиец” ще може да направите разходка с кон и/или да вземете урок по езда – за малки и големи, за начинаещи и напреднали.

А за да се случи това, просто трябва да направите резервация на +359 889 087 887 или онлайн ТУК

Виж повече