Конете KWPN днес са една от най-популярните спортни породи в света

Холандският топлокръвен (полукръвен) кон или Dutch Warmblood е регистриран в Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland – KWPN (Кралската родословна книга на топлокръвните коне в Холандия), която регулира развъждането и отглеждането на конете от тази порода, както и състезанията по езда с тези коне. Оттук идва и другото име на породата – Холандски топлокръвен кон, който често се нарича с абревиатурата KWPN. 

Породата KWPN е разработена чрез специална програма, стартирала през 60-те години на миналия век, като тя дава живот на едни от най-успешните състезателни коне, появили се в следвоенна Европа. Днес има цяла експертна програма, която идентифицира и селектира конете от тази природа, записвайки ги в генеричната книга и поставяйки им специална марка.

Холандски кон Кафулена

Как започва всичко…

Преди Втората световна война в Холандия съществуват две основни местни породи, използвани в селското стопанство и армията: “Gelderlanders”, отглеждана на юг, и “Groningen”, отглеждана на север. Първият кон е по-елегантен, с кафява окраска и бели петна, а вторият – по-едър и тежък, с черен или тъмно кафяв цвят. 

След края на войната тези два вида коне за впряг са заменени от тракторите и автомобилите. Конете започват да се превръщат в лукс, а не в необходимост. Затова през 50-те години се внасят чистокръвни коне (английски, арабски) от Франция, Великобритания, Ирландия и САЩ, за да се насърчава култивацията на местните породи. В развъдната програма са използвани и породни групи от тракенески жребци и холщайнски кобили.

И така в началото на 60-те години започва селекция по създаването на Холандски топлокръвен кон, който бързо се превръща в една от най-популярните ездитни и спортни породи в света, които са особено подходящи за обездка и прескачане на високи препятствия

Холански кон Целесте

Красиви, интелигентни, енергични и сигурни, холандските коне са прекрасен „микс” от мощните и силни фермерски коне на Нидерландия и елегантността, изяществото и благородството на внесените коне от Европа и Америка.

Средният ръст на Холандския топлокръвен кон при холката е около 162-173 сантиметра, а най-често цветът на козината е алест (червеникаво кафяво), кестеняв, черен или сив. Много характерни за тази порода са красивите петна в бяло по главата и краката. 

Ето още отличителни характеристики на породата Холандски топлокръвен кон: 

  • Гръб – издължен и прав.
  • Крупа – къса, широка и наклонена.
  • Опашка – поставена високо.
  • Гръден кош и плешка – широки и дълбоки.
  • Крака – дълги и силни.
  • Задна част – силна и с много добре развита мускулатура.
  • Движения – грациозни в тръс и галоп. 

Холандският топлокръвен кон притежава отлична издръжливост, рядко се разболява или страда от сериозни болести, лесно се адаптира към различни климатични условия. Единственото му слабо място е храносмилателната система, която изисква спазване на стриктен хранителен режим, включващ определен вид фураж, точен брой хранения на ден, съобразяване с пол, възраст и пр. 

Всеки, който желае да се запознае отблизо с породата Холандски топлокръвен кон, може да го направи, посещавайки конна база “Тракиец”, намираща се в село Житница, което пък е само на 30-40 минути път с кола от Пловдив. 

Холански кон Колестос

От тази порода в “Тракиец” са жребците Кафулена , кастратът Колестус Z и кобилата Целесте. В конната база не само може да се докоснете до тези красиви и благородни животни, но да вземете първия си урок по езда или просто да направите разходка с кон. За децата също е помислено – за тях има разходка с пони – най-перфектният и естествен начин да се случи първата среща “дете-кон”

Виж повече