... или поредното доказателство, че хората и конете си приличат повече, отколкото очакваме.

Стоя си и си размишлявам… имам рожден ден през месец май, но получавам едни от най-хубавите подаръци през октомври! Чудя се само дали да ги приемам като закъснели изненади или предварителни такива… Но на моите сериозни 17 години всъщност вече няма значение. 

Забравих да се представя, извинете! Аз съм Дара Бубамара, кобила от породата Олденбург- немска. Живея в конна база „тракиец“ и тук посрещам не само рождените си дни, но и любимия ми сезон – есента. Забелязала съм, че през октомври тя разцъфва в своята най-голяма прелест и ме дарява с три подаръка, които, признавам си, чакам с нетърпение през цялата година. 

Не просто вкусно, а есенно вкусно!

Ако зимата е красиво, пролетта е презареждащо, лятото е сгряващо, то думата, която описва най-добре есента е “вкусно”! Изкушения дебнат отвсякъде – сладки ябълки, ароматни круши, червени, зелени, жълти… Дърветата са изпълнени с тях и не мога да разбера хората, които ги подминават толкова лесно. Може и да са хапнали преди това без да съм ги видяла, но дори да е така, могат да откъснат за нас – кончетата. 

И аз, и моите приятели тук в конната база, много ще им се зарадваме и ще благодарим, както ние можем – с поздрав с глава, разтърсване на грива или просто ще си подадем главата за още, защото при кон никога не се ходи само с една ябълка. Ако не знаете това правило, запишете го, моля. 

Нашите ездачи често си говорят колко витамини и полезни вещества има в есенните плодове. Явно затова и те са толкова издръжливи и здрави 🏇😉

коне

Време, което се описва с една дума – идеално! 

Обичам да препускам навън или да ме яздят, но няма да крия, че напичащото слънце или студеният вятър и дъжд малко развалят хубавото усещане. Обичам, когато времето е… как да го обясня – нито топло, нито студено, с две думи – като през октомври. 

Хората, които идват тук, също забелязвам, че не пропускат възможност да са навън и да се разходят из градините и пътеките във и около комплекса. През лятото прекарват повече време на външния басейн, през зимата – във вътрешния, но пролет и есен и те обичат да се наслаждават на природата точно като мен. А понеже това са последните хубави дни преди студените месеци, тези разходки стават още по-ценно изживяване. 

След някоя друга седмица като нищо ще ни изненада първия сняг и въпреки че тук в “Тракиец” има и закрит манеж и може да се язди през всеки сезон, предпочитам да се насладя максимално на слънцето, което макар и понякога да ме кара да кихам, гали нежно козината ми. ☀

Безплатно и безценно

И ако на първия подарък “Вкусно здраве” и на втория подарък “Хубаво време” се радвам само от време на време през октомври, то на третия – “Топли усмивки” се наслаждавам всеки ден през този месец. 

Забелязвам, че хората през лятото успяват да си починат добре и през октомврийските дни са някак си по-благи, по-спокойни и по-слънчеви и усмихнати. Е, има и такива, които идват леко угрижени и сериозни, но след кратък престой в комплекса, особено ако минат и през релакс зоната с джакузито, парната баня и сауната, отново си връщат доброто настроение. 

релакс

Радва ме фактът, че гостите винаги влизат в конюшнята с усмивка. Чувала съм ги да коментират, че обичат да се разхождат в планината, но през октомври не винаги било подходящо времето и избирали ездата като интересно занимание, което все още може да се практикува навън. Това е тяхната версия, но аз имам своя…

Хората идват, както казват те – “да пояздят”, но като влязат и ръката им докосне топлата ни муцуна и погледите ни се срещнат, те вече знаят също истинската причина да са тук, в комплекс “Тракиец”. Те идват, за да намерят нови приятели. 🐴❤️

Ние конете сме верни другари и всъщност… едно ново приятелство не е ли най-прекрасният октомврийски подарък за всеки?
За мен – със сигурност! Очаквам ви с нетърпение! 

Виж повече