Дунавският кон е застрашен от изчезване, но все още може да бъде видян в стопанства в Северозападна и Западна България.

Дунавският кон, изписван на английски език Danube или Danubian horse, е местна българска порода, която е полукръвна и леко впрегатна, но за съжаление е слабо разпространена през второто десетилетие на 21 век. 

Днес Дунавският кон все още може да бъде видян в стопанства в Северозападна и Западна България. Най-актуалните данни за разпространението на породата са от 2008 г. и според тях представителите на Дунавския кон наброяват 750 броя. В момента се предполага, че тази бройка е станала още по-малка. Ето защо статусът на породата гласи: застрашена от изчезване.

Основите на породата Дунавски кон се полагат през 19 век, когато през 1893 г. в България се внасят кобили от породата Нониус, чиято родина е Австро-Унгарската империя. Те се кръстосват с местни полукръвни коне, както и с английски и арабски коне, с породите Арабска Шагия, Липицанска и Рисиста. По-късно се внасят за разплод и чистокръвни кобили от Франция.

Дунавски кон порода

Първоначалната идея е да се създадат по-едри и здрави коне, но специалистите отбелязват, че първите 25 години от опитите за селектирането на този български кон протичат доста хаотично и несистематично, но в последствие концепцията по развъждане се избистря и влиза в правилното русло. Същинската работа по породата започва след 1924 г. 

Основна роля за създаването на породата играе конезавод „Клементина“, намиращ се край Плевен. Култивиране на Дунавския кон продължава няколко десетилетия, за да се стигне до 1951 г., когата породата е официално призната. Това се случва заедно с официализирането на още две български породи – Източнобългарски кон и Плевенски кон. 

Характерът на Дунавския кон е благ и мек, а темпераментът му – спокоен, дори на моменти флегматичен. В същото време породата се отличава с добри спортни качества и е много податлива на обучение. Конете от тази порода за здрави и силни, което ги превръща в некапризни по отношение на климатичните условия и ги прави подходящо за различен тип работа. 

Физическите характеристики на Дунавския кон са следните:

 • Глава – средно голяма с права линия на профила, изразителна и подвижна 
 • Ушите – средни по големина, добре поставени и подвижни
 • Очите – изразителни и подвижни
 • Ноздрите – големи и много подвижни – знак, че Дунавският кон принадлежи към т.нар. дихателен тип
 • Шия – средно дълга, здрава и мускулеста 
 • Височина при хлопката (раменете на коня) – 162 сантиметра. 
 • Гръб – прав
 • Поясница – широка
 • Крака – дълги, силни и здрави
 • Косми на гривата – черни и дълги
 • Цвят на останалите косми по тялото – черен, тъмно кестеняв, кестеняв

Едно от места в България, в които традициите на родното коневъдство са живи, е конна база “Тракиец”, намираща се до село Житница, което пък е само на 30 минути път с кола от Пловдив. В базата се полагат грижи за коне от различни родни и чужди породи, включително и за наложилата се през годините порода Български спортен кон

Жена язди кон в конна база Тракиец.

В конна база “Тракиец” всеки желаещ, без значение от възрастта, може отблизо да се докосне до невероятния свят на конете, да направи разходка с кон (с пони за децата), да вземе първия си урок по езда или ако е напреднал – да усъвършенства уменията си в този красив спорт под зоркия поглед на професионални треньори. 

Конна база “Тракиец” може да се похвали и с богатия си спортен календар. Всяка година в комплекса се провеждат няколко държавни състезания по прескачане на препятствия в различни категории. 

Конната база е част от по-голям комплекс, включващ хотелска част с ресторант и винарна, външен и вътрешен басейн, джакузи, релакс зона с парна баня, сауна и различни видове масажи. 

4-звездният комплекс “Тракиец” е перфектното място за семейна почивка, защото освен откъсване от големия град, чист въздух и много слънце, предлага външен и вътрешен детски кът, зелени площи за разходки с няколко беседки, екопътека, възможност за културен туризъм бутиковият комплекс е много близо до огромния култов тракийски комплекс, разкрит край Старосел.

Ако комбинацията ваканция и коне е вашата, значи трябва да направите само едно нещо – резервация на телефон: +359 889 087 887.

Виж повече