Малки, сладки и приятелски настроени, но и силни, издръжливи и некапризни за отглеждане - това са понитата!

Названието “пони” идва от старата френска дума Poulenet, която означава жребче, млад или незрял кон. Днес значението е думата “пони” означава конкретна порода, която няма нищо общо с това дали един кон е млад или не. 

Понито произлиза от няколко примитивни породи, които в далечното минало са обитавали земите на Франция, Северна Европа и островите, които днес влизат в пределите на Великобритания.  

За да бъде определен един кон за пони, има множество от критерии, но най-важният е височината. Утвърдилият се през годините стандарт сочи, че ако един кон е по-нисък от 147 сантиметра, то той се смята за пони. 

Това правило има и своите изключения. Например един кон може да бъде и по-висок от посочените сантиметри, но ако се отличава с по-къси и силни крака и по-тежки кости, с по-къса глава и по-широко чело, с по-дебела и буйна грива и опашка, той също спада към породата пони. Има специалисти, които квалифицират понитата не по височина, а по други два важни критерия – генетика и родословие.  

Понито Арчи иска внимание

В продължение на векове понито е живяло в различни планински райони, което го е превърнало в здрав и силен кон, който може да издържа на различни екстремни природни условия. В началото на 20 век при развъждането на породата се добавя и арабска кръв, за да може понито да стане по-елегантен, изискан и красив кон

Макар че всеки може да познае понито, специалистите различават над 100 вида от тази природа. Изненадващо, нали?Най-популярните сред тях са Шотландското пони, което се отличава с миниатюрността си – височината му варира между 95 и 104 сантиметра. Ръстът на Хокайдо пони, чиято родина е Япония, варира между 132 и 137 сантиметра. По-високо е понито, което идва от Ирландия и се нарича Конемара пони. То може да се похвали с ръст между 132 и 152 сантиметра. 

Сред другите популярни разновидности са още Уелското пони, Ексмоор пони, Дартмоор пони, Ню-форест пони, Американското пони, Аржентинското пони, Исландското пони.

Конито Кенди от комплекс Тракиец

През вековете понито е използвано за транспортиране на товари, за превоз, за земеделска работа, за обучение на езда в заможните семейства. В края на 18 и началото на 19 век, когато започва епохата на индустриализацията, понитата започват да се използват и за работа в мините. Малкият ръст ги прави подходящи за изкарване на въглищата от дългите и тесни минни тунели.

Днес тези сладки кончета се използват най-вече разходки и обучение по езда за деца. Организират се и различни състезания, в които участват само понита и ездачите са деца. Тези състезания са особено популярни в Северна Америка и Австралия. 

Конете респектират с осанката си и височината, което може да изплаши едно дете, което иначе има любопитство към конете и желание да се научи да язди. Ето защо понитата са изключително подходящи за деца и запознаването им със света на конете и вземането на първи урок по езда

Освен малкия размер, друго важно качество, което прави понито подходящо за деца, е изключително мекият му и дружелюбен характер, в който няма и капка агресия. 

Момиче гали понито Арчи

Понитата са интелигентни и спокойни коне, които са приятелски настроени към човек, въпреки че от време на време може да проявят и инат, който може да бъде избегнат с правилно обучение. По-едрите понита може да бъдат яздени и от възрастни хора, тъй като са доста силни и яки коне.  

В конна база “Тракиец” децата също може направят своя първи досег със света на конете благодарение на две красиви и приятелски настроени понита Кенди и Арчи. Кенди е родена на 8 март 2015 г., а Арчи – на 15 декември 2008 г.  Кенди и Арчи имат голям опит в общуването с деца и първите стъпки в обучението по езда.

 За да се случи тази среща между твоя малчуган и Кенди или Арчи е нужно да подариш на цялото семейство няколкодневна ваканция в “Тракиец” – комплекс за релакс и езда, която ще се превърне в незабравимо преживяване. А за да се случи това, нужно е само да се направи резервация на +359 889 087 887.

Виж повече