Ето как една почивка близо до Пловдив, може да даде искрата, която да запали в детското сърце любов към спорта!

Всеки родител иска да насочи детето си към спорт, който да му бъде полезен и интересен. За щастие днес възможностите и разнообразието са големи, но именно това понякога е причина за дилемата пред твърде големия избор. Затова е добре да се помисли за активности, които са подходящи за възрастта и развиващия се детски организъм. Ето някои от най-полезните спортове за подрастващи:

момиче плува в басейн

Плуване

Децата обичат водата и не е трудно да им хареса да ходят на тренировки в басейна. За тях движението във водата е различно и забавно, но за родителите е по-важно, че то е свързано с многобройни ползи за развиващия се детски организъм. 

За съжаление, статистиката сочи, че всяко четвърто дете у нас има някаква форма на гръбначно изкривяване. Ако бъдат взети мерки навреме, може да не се стигне до сериозни поражения. Тук идва и ролята на плуването, което се препоръчва именно за случаите на гръбначни изкривявания, както и за превенция на такива. 

Други спортове, като волейбол и тенис, при наличие на изкривяване, могат да бъдат противопоказни, защото напрягат предимно едната половина на тялото, докато във водата напрежението се разпределя равномерно и върху двете части на тялото.  

Плуването се препоръчва и при деца с чести бронхити, тъй като подобрява функцията на белите дробове и сърцето. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че в ранна детска възраст се развива и костната система, която при движение във водата не се напряга толкова много, а в същото време мускулатурата работи на пълни обороти. 

момиченце играе тенис на корд

Тенис и бадминтон

Независимо кой от двата спорта се практикуват, ползите от тях се припокриват до голяма степен. Тези активности са аеробни и развиват добре белите дробове на децата. 

Самата същност на играта изисква концентрация, баланс, добра координация и тактическо мислене – все неща, които могат да имат и чудесно приложение и извън спорта. Не на последно място се поддържа чудесен мускулен тонус. 

Деца яздят коне в комплекс Тракиец.

Езда

Това е спорт, който действа комплексно на няколко нива, като всяко едно от тях е еднакво важно за детето. На първо място ездата изисква концентрация, добри рефлекси и развива усещането за равновесие. Тези умения, изградени веднъж, се прилагат и в други спортове, както и в живота. 

Малките ездачи развиват чувство на контрол, бидейки на гърба на по-голямо от тях животно, и придобиват увереност и самочувствие, което е много полезно, особено за по-свити и срамежливи деца. 

Общуването с животните е полезно и за малки и за големи, но особено при подрастващите то е чудесна основа за изграждане на любов и уважение към конете. При създадени добри отношения с тях, постепенно започва да се изгражда и чудесна работа в екип. 

Детска ръчичка гали кон.

Първите стъпки

Важно е и самото желание на детето, защото неговият ентусиазъм е този, който може да стане основополагащ фактор за това дали спортните занимания ще се превърнат в наистина сериозни тренировки. 

Посещението на комплекс “Тракиец” е чудесен начин да открием дали плуването или ездата са интересни за нашия малчуган. Така ваканцията за цялото семейство ще бъде освен приятна, и полезна. 

Комплексът разполага с вътрешен басейн, в който детето може да бъде стимулирано да се отпусне във водата и да стане ясно дали има интерес към това занимание. Но безспорно, най-голямото преимущество на комплекса е конната база, където и малки, и големи могат да вземат своя първи урок по езда. Ако това е твърде стряскащо за малчуганите – може да се започне и само с разходка с кон. За нея не е необходимо записване, докато за уроците е добре да се запази час на тел.:  +359 889 087 887.

Треньорите ще обърнат внимание на децата в първите им стъпки в ездата, и ако те проявят интерес, конната база предлага и месечни клубни карти. Тренировките могат да се провеждат целогодишно, тъй като в комплекса има два открити и един закрит манеж. 

Ето как една почивка близо до Пловдив, може да даде искрата, която да запали в детското сърце любов към спорт, който да развие в него умения, полезни не само в детските години.

Виж повече