Какво точно се има предвид, когато говорим за т.нар. “изместване на сезоните”?!

Специалистите по климата на Земята през последните години констатират едно интересно явление, което сигурно всеки един от нас също е забелязал изместването на сезоните. Климатологът проф. Георги Рачев коментира, че това леко изместване на сезоните се наблюдава през последните 25 години, но за да се говори категорично за климатични промени, трябва да се обобщят научни данни минимум от 30-40 години назад. Така че тепърва ще чакаме науката да потвърди или отрече това твърдение. 

Какво точно се има предвид, когато говорим за т.нар. “изместване на сезоните”?! Нашите баби и дядовци са свикани през ноември вече да е студено и да вали сняг, но наблюденията през последното десетилетие сочат друго – ноември и декември са топли месеци, дори времето около Коледа и Нова година е с необичайно високи температури. Зимата идва със закъснение чак в средата или края на януари, а често най-обилните снеговалежи са през февруари и март.

Пролетта също закъснява… Март е направо студен, а април и май – хладни и дъждовни. Дори и юни е такъв. И изведнъж в началото на юли идва екстремно горещото лятото, от което всички започваме да се оплакваме. Истината е, че високите температура не са нито толкова високи, нито толкова нетипични за нашите географски ширини. Проблемът идва от рязката смяна от студено към топло време без междинен период, в който човешкият организъм може да се адаптира.

жена се разхожда с бебе в градината на комплекс Тракиец

В цялото това “объркване” има добра новина и тя е свързана с лятото, което продължава чак до края на септември. По принцип астрономическото лято свършва в Северното полукълбо на 23 септември, но много често този месец още от самото начало е хладен и дъждовен. Но и при него има изменения!

През последните години септември се оказва изключително слънчев, топъл и без резки промени във времето. Именно затова много българи започнаха да го смятат като най-подходящ месец за кратка ваканция или по-дълга лятна почивка с любимия човек, цялото семейство или най-добрите приятели.

Кои са предимствата на септемврийската ваканция? 

Времето е направо прекрасно – слънцето продължава да става за плаж, но не е толкова силно, че да изгорим, ако не внимаваме. За малките деца и за по-възрастните хора именно септември е месецът, който им позволява да направят хубав тен и да се заредят с така важния витамин D за предстоящата зима, но без риск за здравето. За всички останали, които не обичат жегите, септември е техният месец!  В същото време вечерите и нощите са прохладни и стават както за прекрасни разходки под звездите, така и за спокоен сън, през който нямаме усещането, че трудно дишаме. 

Септември имат и още няколко предимства. Пикът на сезона е отминал, което означава, че има по-малко хора, което пък гарантира по-голямо спокойствие и уединение. За част от нас септември е дългоочакваната първа почивка през лятото, за други –  възможност да си направят втора, след като през юни или юли вече са били във ваканция, но вече са забавили, а за трети – последен шанс поне за няколко дни да се насладят на изтичащото лято.

външен басейн

Така че, ако сте от групата, която твърдо е решила да почива за първи или последен път през септември, ето едно невероятно място за осъществяване на този план: “Тракиец” – комплекса за релакс и езда. Във 4-звездния комплекс има всичко за една повече от перфектна ваканция на границата между късното лято и ранната есен

Бутиковият комплекс е кокетно разположен до река Тикла и село Житница, което е само на 30 минути път с кола от Пловдив. Всички гости, които отседнат в хотелската част, може да се насладят на външния басейн с обособена детска зона, както и на джакузито. Минутите за почивка на тялото и ума може да бъдат продължени в зоната за релакс, която включва сауна и парна баня, както и голямо разнообразие от масажи. Възможностите за спорт също са големи – фитнес зала, тенис на маса, зелени площи за джогинг и различни упражнения сред природата. 

За семействата с деца също е помислено. За малчуганите има особен детски кът, но с това опциите за игра изобщо не се изчерпват. На разположение на малките палавници са зелените площи около комплекс “Тракиец”, в които те могат свободно да тичат и играят. По протежението на рекла Тикла се намира и екопътеката, която с прекрасната си зелена сянка е още една възможност за разходки сред природата. 

И стигаме до най-голямото богатство на комплекс “Тракиец” – конете. В модерната конна база на “Тракиец” малки и големи може да се насладят на близкия досег с конете, да направят разходка с кон или да вземат урок по езда под вещото ръководство на треньор. 

Бутиков комплекс “Тракиец” е и идеална отправна точка и база за посещение на всички тракийски археологически обекти, открити и разположени около Старосел, намиращи се също на около 30-40 минути. 

Но спираме дотук, защото остават малко дни, в които да се планира септемврийската ваканция, затова няма време за много мислене. Резервации могат да се направят и на телефон: +359 889 087 887.

Виж повече