От времето на траките виното започва да се свързва с кръвта на човек - символ, който векове по-късно минава и в християнската религия.

От намерените множество артефакти може да заключим, че траките не само са един от древните народи, които първи в античния свят започват да произвеждат вино, но са безспорно и сред основоположниците на цяла самостоятелна винена култура, която днес свързваме с безценни съкровища от златни и сребърни съдове, ритуали с вино, орфическата доктрина (космогония) и др.

Виното и кръговратът на живота

В гръцката митология Загрей е син на Зевс и Персефона, който при траките става известен като Първи Дионис – първообразът на онова същество, превърнало се впоследствие в бога на природата и плодородието, гроздето и виното, веселието и театъра, ритуалната лудост и религиозния екстаз. 

В орфическата философия Дионис е утвърден като син на Великата богиня, която го пренася в жертва, за да се роди животът отново. Виното се превръща в символ на прераждането и безсмъртието на човешката душа – факт, в които безрезервно са вярвали древните траки. 

Така животът, виното и изкуството стават едно неразривно цяло, което слага клеймо върху всичко, което траките създават. 

От времето на траките виното започва да се свързва с кръвта на човек – символ, който векове по-късно минава и в християнската религия.

Траките и култът към виното

Траките започват да произвежда вино по нашите земи още преди 5000 години, полагайки основите на лозарството и винарството, което днес е една от емблемите на България пред света

Първоначално вино започва да се произвежда по течението на реките Марица и Тунджа, както и около южните пристанища на Черно море. 

Почитан като елексир на боговете, виното бързо се разпространява из всички кътчета на Балканския полуостров, превръщайки се в хедонистична култура, обединяваща хората от различни социални слоеве и племена

От този култ се раждат мистериите, които почитат бога на виното. Тези празници в Древна Гърция носят името Дионисии, в Рим – Вакханалии, а в Тракия се наричат Розалии. 

Виното и християнството

Културата на виното преминава плавно в християнската традиция, но облечен във друга форма и съдържание.

Свети Трифон е “пряк” наследник на Дионис, който бързо се превръща в един най-обичаните източноправославни мъченици и лечители. Свети Трифон е роден през 3 век в град Апами, Малоазийската провинция Фригия, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Затова съвсем закономерно той е считан като пазач на лозята и покровител на виното. 

В православния календар Свети Трифон се чества в началото на втория месец от годината и е част от Трифунци – цикъл от три последователни празника: Трифоновден (1 февруари), Сретение господне (2 февруари) и Свети Симеон (3 февруари). Във фолклора трите дни се наричат вълчи, защото тогава тези хищници раждат малките си.

В народния календар честването на Свети Трифон е известно като празника Трифон Зарезан, отбелязван всяка година на 14 февруари от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

Трифон Зарезан е земеделски обичай, който традицията свързва с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Задължително се ходи на лозето, прави се зарязване, земята се полива с вино и естествено се пийва вино за здраве и берекет. 

Наследството на траките през 21 век

И през новото хилядолетие Трифон Зарезан е един от най-чаканите празници, но вече конкуриращ се с вносния католически Свети Валентин, който дължи популярността си на отлична маркетинг стратегия.

На практика двамата светци символизират едно и също нещо – старият езически култ към виното, любовта и насладата от живота. А това кой какво ще празнува, зависи от личния избор. Важното е да има любов, полято с вино. А защо не и шоколад!

През последните десетилетия в България се появиха множество малки или по-големи винарни, които напред с вноса на качествени вина от различни ценови диапазони, възродиха любопитството на младите хора към хубавото вино и повишиха винената култура, която изисква широки познания в тази необятна област. 

Днес нашата страна възвръща позициите си един от най-добрите производители на вино в света, следвайки модните тенденции в правенето на този божествен елексир. 

Вино и кулинария – наслада за вкусовите рецептори  


Успоредно с качественото вино върви и хубавата храна. Българинът също се научи да цени и кулинарното изкуство, в което храната не само е вкусна, но красиво поднесена и съчетана с правилното вино. 

Традициите не са това, което бяха… защото те са още по-хубави! Дегустация на подбрани вина и храна, която подчертава предимствата на напитката, е преживяване само за истински ценители.

Такова кулинарно приключение може да изпита всеки, който посети винарната на бутиков комплекс “Тракиец”. Тук ще има възможност да дегустира селектирани вина, съчетани с домашна кухня, в която пресните и качествени продукти са основата, върху се гради всичко останало.  

За да се случи тази дегустация, отдаваща почит към наследството на траките, трябва да се знае само едно нещо:

  1. Дегустацията се провежда при предварителна заявка за група над 10 човека.

Дори и да не сте почитатели на виното, кокетната винарна на 4-звездния “Тракиец” разполага с 30 места, което я прави изключително подходяща за частни корпоративни и лични мероприятия.

Виж повече