По принцип всеки може да се съгласи с този факт, но знаем ли кои са причините и последствията?

Преди децата играеха с часове навън, особено през ваканциите, когато с много усилия и преговори с родителите, биваха склонни най-накрая да се приберат вкъщи. Сега е точно обратното – родителите трябва насила да накарат децата да се „отлепят” от екраните на телефоните или таблетите и да излязат поне за няколко минути на чист въздух. 

Статистиката също потвърждава този факт. Новите поколения от подрастващи момичета и момчета средно прекарват около 30-40 минути на открито, като това време може да се увеличи или намали с още 10-15 минути в зависимост от сезона, но то в никакъв случай на превишава 1 час. Дори нещо повече – оказа се, че родителите на ден имат повече време навън от своите деца, изпълнявайки ежедневни задачи като ходене на работа, пазаруване, плащане на сметки и други задължения, свързани с бита. 

“Новото нормално”, наложено от пандемията от коронавирус още повече намали това време. Принудени да учат дистанционно, децата буквално се затвориха вкъщи и се „срастнаха” с дигиталните джаджи, а това неминуемо оказва влияние върху тяхното физически и психическо здраве

Играта навън калява организма на децата, правейки ги по-устойчиви на респираторните вирусни инфекции. Без значение дали времето е слънчево или облачно, когато децата са на открито, те са под прякото въздействие на ултравиолетовите лъчи – основният “виновник” в тялото на човек да се синтезира така важният за здравето витамин D

Деца се гонят навън

Играта на открито е най-добрият спорт за децата, защото развиват без излишно натоварване цялата опорно-двигателна система на тялото, гарантирайки, че те ще растат здрави. И обратното – дългото стоене вкъщи е предпоставка за влошаване на детското здраве. Статистиката и тук е безпощадна – стоенето в затворени пространства няколко пъти увеличава възможността детето да има проблеми с наднорменото тегло и зрението, има дори риск да се развие диабет от тип 2. 

Общувайки с връстниците си навън и без наблюдение от възрастните, децата се научават на важни социални умения, които изграждат характера и ги подготвят за реалния живот, когато ще са големи хора, от които ще се очаква да вземат и важни решения. Дори да се скарат или сбият с друго дете, това също гради в тях качества да се справят сами и в най-напечените ситуации. 

Детските психолози са категорични, че именно играта на открито научава децата да мислят и действат самостоятелно, да вземат позиция или да търсят решение, ако възникне проблем. Те допълват, че времето навън прави децата и по-добри комуникатори – те по-лесно общуват, по-лесно изразяват мислите и чувствата си, по-лесно завързват нови познанства и приятелства. 

За най-малките деца заниманията на открито са още по-ценни, защото чрез тях те успяват стъпка по стъпка да опознаят голям и шарен свят, който ги очаква – да видят непознати неща, да пробват нови миризми, вкусове, повърхности, тексутри, да изпитат различни емоции. 

Развитието на творческото и абстрактно мислене и креативните умения са друга аспект на ползите от заниманията навън. 

Наред с физическата устойчивост, играта навън работи и за психическото здраве на децата. Изразходвайки натрупаната енергия, те стават по-спокойни вкъщи, по-концентрирани в училище, по-толерантни в общуването с връстниците. Чувстват се и по-щастливи, защото когато дете играе с дете и двете страни в комуникацията говорят на един и същи език.  Общувайки с връстниците си, децата обменят много информация и трупат знания за неща, които иначе няма откъде да научат. 

Доброволно наложената самоизолация при децата забавя социалното им развитие и изграждането на когнитивни умения, затруднява усвояването на нови знания, води до такива проблеми като дефицит на вниманието и хиперактивност. Ето защо родителите е желателно регулярно да осигуряват на децата си възможност да излязат навън и да общуват с природата. Ако това не се случва всеки ден, то може да се постараят да наваксват пропуснатото през уикенда или с една по-дълга ваканция извън града.

Андрей Гочев разхожна детенце на пони

Подходящо място да се случи тази семейна почивка е „Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда. Тук е истински рай за децата, а и за техните родители, защото… 

  • Комплексът е разположен сред природата до село Житница (само на 30 километра с кола от Пловдив) и предлага чист въздух, тишина и спокойствие.
  • Големи зелени площи с беседки – идеални за игра на открито, както и за разходки на цялото семейство.
  • За най-малките деца има външен и вътрешен детски кът, в които може да се забавляват.
  • Възможно да се опознае светът на конете – първа и близка среща с тези толкова красиви, елегантни и благородни животни. 
  • Децата може да направят разходка с кон, а за най-малките – с пони. 
  • А за най-запалените и смели малчугани има още една изненада – първи урок по езда по прекия поглед и напътствия на професионален учител и треньор. 

И всичко това съчетано с 4-звезден хотел, който разполага с ресторант и винарна, външен и вътрешен басейн и джакузи, релакс зона със сауна и парна баня… или перфектната ваканция за цялото семейство, която може бързо може да стане факт само след едно обаждане на  +359 889 087 887 за резервация.

Виж повече