Надбягвания с коне, обредни хлябове, ритуали за здраве на Конския Великден

Годишният цикъл от празници е такъв, че преди да дойде Великден, трябва да минат 40-дневните пости, а те винаги започват с Тодоровден, който се празнува в първата събота от поста. Затова този празник винаги е на различна дата, която е обвързана с това кога точно през конкретната година се пада Великден.

Българският народ от поколение на поколение предава легендата за Свети Тодор, който на този ден облича девет кожуха, яхва коня си и отива да проси от Бог да дойде лятото. 

Тодоровден е дългоочакван празник, особено от момчетата и младите мъже. Този факт си има и своето логическо обяснение: на Тодоровден се провеждат традиционните кушии – българският вариант на надбягванията с коне. Оттук идва и второто популярно име на празника, който от векове във фолклора ни битува като Конски Великден или Тудорица.  

Какви са били обичаите?

Мъжете започват да се подготвят за празника още при изгрева на слънцето. Красивите гриви и опашки на конете се сплитат на плитки, в които се добавят цвета, мъниста, пискюли… Преди състезанието се минава на водопой.

И идва ред на самата кушия, изпълнена с много емоции, желание за победа и истинско съревнование между участниците и техните коне. Състезанието на Тодоровден се гледа от цялото село и винаги се превръща в истински празник, в който адреналинът достига най-високата си точка в годината. 

Конят-победител от кушията се награждава с венец и юзда, а стопанинът му с риза или кърпа и заедно с другите участници обикалят къщите, за да завършат в двора на собственика му, където се случвало и празничното хоро.

Жените също почитат Тодоровден като омесват обредни хлябове, които носят имената “конче” или “копито” и са в съответната форма. След това всички питки се раздават на съседи и близки, за да бъдат здрави конете през цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата. За вечеря се сяда на празнична, но постна трапеза, на която се слага отново хляб с мая, супа от гъби и леща.

Тодоровден е свързан с още няколко задължителни ритуала. На изгрев слънце децата се къпят, за да са здрави. Жените също мият косите си, за да са красиви и лъскави като конска грива. През целия ден не се яде лук, за да не се разболяват конете. 

Тодоровден днес

Конският Великден продължава да се чества и днес като през последните години този празник преживява истински Ренесанс. Не са малко населените места из цяла България, в които този ден се превръща в незабравима фиеста за малки и големи, в която човек и кон стават едно цяло. 

На особена почит Тодоровден е в бутиков комплекс “Тракиец”. Магията на празника тук не се дължи само на факта, че “Тракиец” е една от най-добрите конни бази в цяла Европа, а и на интересната съпътстваща програма, която кара да почувстваш, че присъстваш на истинско състезание от световна класа.

По традиция всяка година на Тодоровден в “Тракиец” се организира турнир по прескачане на препятствия с коне, който завършва с атрактивно надскачане. Преди състезанието на всички гости се припомня легендата за Свети Тодор, последвано от интересна фолклорна програма, благослов на конете и състезателите, представяне на младите надежди на клуб “Тракиец”. След турнира идва времето на децата, което включва много забавления с участието на аниматори и двете сладки понита

Отбелязването на Тодоровден в “Тракиец” може да се случи по два начина – чрез еднодневно посещение на конната база без преспиване или като се съчетае празника с няколко дневна почивка в комплекса, предлагащ 4-звезден лукс.

И накрая, но не на последно място, да припомним, че на Тодоровден имен ден празнуват: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка. Подсказваме и една чудесна идея за подарък – ваучер, който може да включва услуги по желание.

Виж повече