В последно време сауните стават все по-популярни, тъй като хората търсят нови и различни начини да релаксират и да се грижат за тялото, здравето и красотата си.

И независимо дали имате нужда от туширане на стреса или търсите ефективен метод за детоксикация, здравословните ползи от редовното посещение на сауна ще ви изненадат. От засилване на имунната система и подобряване на кръвообращението до намаляване на болките в ставите, сауните крият много начини за подобряване на общото здравословно състояние и разположението на духа. 

Сауните са известни също със способността си да възстановяват уморените мускули, което ги прави чудесен избор за отмора след тренировка по езда, например. Друга неочаквана полза от посещението на сауна е подобряването на вида на кожата – тя става по-гладка, мека, чиста, млада… 

Какво представлява сауната?

Това е стая или малко затворено пространство, което се нагрява до много висока температура, обикновено между 50°C и 90°C. Въздухът в сауната е много сух, така че потта лесно се отделя от кожата. 

Сауните традиционно се правят от дърво, но биха могли да бъдат направени и от друг материал, например камък или керамика.

Видове сауни

Сауните се предлагат в различни форми и размери, но всички споделят една обща цел: да осигурят релаксиращо, терапевтично изживяване на посетителите. Най-често срещаният тип е финландската сауна, която използва суха топлина, за да повиши температурата на въздуха вътре в помещението, в следствие на което тялото на посетителя се изпотява. 

Този тип сауни обикновено се изработват от дърво, а пейките вътре са на няколко нива. Във финландската сауна температурата на въздуха в помещението достига до около 80°C-100°C и може да бъде постигната чрез дърва, газ или електричество.

фанландска сауна

Друг популярен тип е инфрачервената сауна. Те работят като използват топлинни лампи за излъчване на инфрачервена светлина, която след това прониква в тялото, осигурявайки дълбоко изпотяване на тъканите. По този начин те загряват директно тялото, а не въздуха в помещението. 

Температурата в тази разновидност може да достигне до 60°C.  При нея преживяването е по-релаксиращо и поносимо от това в традиционните финландски сауни, тъй като не повишава толкова много влажността на въздуха в помещението. Инфрачервените сауни са подходящи за хора с дихателни проблеми, но не са препоръчителни за такива със сърдечно-съдови заболявания.

Смята се, че инфрачервените сауни са по-ефективни за детоксикация на тялото от традиционните сауни, тъй като могат да повишат телесната температура по-бързо и равномерно.

инфра ред сауна

Ползите от посещение на сауни

Сауните са използвани от векове в много различни култури с цел релаксация, пречистване или подобряване на различни медицински състояния. В днешно време науката е открила още много позитиви в редовното посещение на сауна, включително подобряване в състоянието на сърдечно-съдовата система и кръвообращението, подпомагане на детоксикацията на тялото, облекчаване на болката в мускулите и напрежението в тялото и духа, подобряване състоянието на кожата и подсилване на имунната система. 

Сауните също положително повлияват качеството на съня и намалят нивата на хормоните на стрес.

мъж и жена на спа

Какво трябва да знаем, ако планираме да отидем на сауна?

Ако за първи път посещавате сауна, има няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Важно е да започнете с по-ниска температура в началото и да я повишавате с времето. Това ще помогне на тялото да се адаптира и към процеса.
  • Не забравяйте да пиете много вода преди и след посещение на сауната, за да останете хидратирани. 
  • Винаги слушайте тялото си и правете почивки между сесиите, ако е необходимо. 
  • Избягвайте да използвате продукти с аромати или тежки химически съставки преди посещение сауна, тъй като влажната кожа допуска по-навътре в епидермиса силните съставки и може да изпитате дразнене по кожата, дори алергия. 
  • И накрая – не забравяйте да се отпуснете и да се насладите на изживяването!

мъж и жена релаксират

Ако искате да се насладите на ваканция далеч от шума и суетата на ежедневието и големия град и едновременно с това да се отпуснете във финландска и/или инфрачервена сауна, “инвестирайте” поне няколко дни в неочаквана почивка в бутиков комплекс “Тракиец”. 

Релакс зоната на “Тракиец” – комплекс за релакс и езда, с радост ще ви посрещне със своите нови две попълнения – финландска и инфрачервена сауна.  В релакс зоната на бутиковия комплекс, намиращ се до село Житница, което пък е само на 30 минути път с кола от Пловдив, ще откриете също вътрешен басейн с модерна йонизираща система за пречистване на водата, заместваща използването на хлор, външно и вътрешно джакузи, парна баня, загряващи лежанки и масажна зона с голямо разнообразие от масажи. 

За повече информация относно настаняване в комплекса или посещение на релакс зоната на “Тракиец”, обадете се на телефон +359 889 087 887 или посетете сайта https://trakiec-bg.com/ 

Виж повече