Моделите на поведение, които се отблагодаряват в бъдеще

Понякога поглеждаме с усмивка децата, които ни правят добро впечатление, и ако ги  попитаме защо постъпват по определен начин, сигурно ще ни кажат, че не знаят… и няма да излъжат! Най-често моделите на поведение, които попиват от родителите си още в ранна възраст, не са написани черно на бяло някъде и не са част от родителска тирада, която започва със „Слушай ме сега…”.

📕 Четенето на книги заедно или това, че детето вижда родителя си как чете, може да бъде примерът за него как да прекарва свободното си време. 

👨‍👩‍👧 Малките изненади и любов, които вижда между родителите си, може да са недвусмисленият пример какво означава едно семейство. 

И всичко това да са нагледни уроци, а не просто думи: „така трябва да се прави”. Когато детето вижда и съпреживява, думите са излишни… особено до 10-годишна възраст, преди настъпването на пубертета. 

💻 Компютърът – врагът на всеки родител, с който се сблъсква, когато иска да се пребори за детското внимание. Набеждаването му като излишен, неразвиващ въображението и вреден за здравето при прекомерна употреба, е теория, която дори и логична, не носи на детското съзнание искрата, която да го накара да стане от стола и да се отдалечи от монитора. 

🌳👨‍👩‍👦 Съвсем различно се случват нещата, когато е планирана ваканция извън града, на която могат да дойдат и приятели на детето, но не за да забият отново нос в телефоните, а за да направят нещо ново и интересно. Това може да бъде палатков лагер до някоя река, курс по катерене или езда. 

Децата прекарват времето си като придобиват нови умения, но по-ценните са новите емоции, които ги завладяват и за които не могат да спрат да разказват след това дни наред! 

Такива моменти на съпреживяване изграждат в децата усещането за ценност на мига, когато той е споделен. Това е един от важните уроци, които много малчугани пропускат, бивайки затрупани от множество играчки. С тях те по-скоро се затварят в себе си, трудно споделят или понякога се опитват да изпъкнат пред другите с придобивката си.  

Неслучайно и рождените дни, които се помнят цял живот, често отново хващат родителите в мрежата на материалните подаръци. Тези, които децата очакват, както от най-близките си, така и от приятелчетата, които са поканени, особено ако те се съберат в затворено пространство, в което търсят забавления – най-често именно в подаръчните пликове. 

🌞 А какво се случва, когато празникът се състои навън, на открито – на едно от любимите на всички деца място – басейнът? Тогава игрите под слънчевите лъчи и водните пръски стават повод за смях и игри, които не се изчерпват нито с един, нито с два или три часа…

В края на деня децата са изморени, удовлетворени, усмихнати. Има поне стотина снимки, които ще гледат след време с умиление и ще ги карат да помнят този незабравим рожден ден. И ако на снимката е запечатана моментната им хубава емоция, то в сърцето им се запечатва един важен урок – празникът е в споделените щастливи моменти! Тези, които те ще търсят и когато пораснат, и тези, които ще носят смисъл в думата „приятелство”.

Винаги сме щастливи, когато сме домакини на такива рождени дни около басейна. Комплексът се огласява от детски смях – подарък, не само за децата, но и за всички! Обадете ни, ако искате да изненадате и вие вашия малчуган и да му предадете, макар и невербално, един важен житейски урок 👫 https://trakiec-bg.com/contacts/

Виж повече