Слънцето притежава невидима сила - разбери каква е тя и как успява винаги да ни накара да се чустваме добре и да ни зареди с енергия.

Някои неща с годините ни убеждават в истинността си и стават като неписано правило в живота ни. Едно от тях е слънцето и неговата невидима сила. Не знаем защо и как, но то успява винаги да ни накара да се чувстваме по-добре и да ни зареди с енергия. Чувстваме се по-здрави, но всъщност за това си има съвсем логично обяснение…

Здравето ни наистина е много тясно свързано със слънцето, защото основно чрез него успяваме да си набавим така важният витамин D, който се набавя в минимални количества с храна или добавки. 

Но защо тялото ни има нужда от него?

  • укрепва имунната система, като увеличава лимфоцитите, които са нашата естествена бариера срещу инфекции. С помощта на витамин D се произвежда и антимикробен пептид (кателицидин), който действа като естествен широкоспектърен антибиотик.
  • намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло и висок холестерол. Тези изводи учените правят сравнявайки здравословното състояние на хора, живеещи в топли и слънчеви страни и такива, в които облаците и лошото време преобладават. 
  • регулира високото кръвно налягане, като подобрява движението в кръвоносните съдове. 
  • той е естествен антидепресант, тъй като стимулира невротрансмитерите, които контролират нашето настроение. Тези процеси оказват благотворно въздействие и върху съня, защото регулират по естествен начин баланса в цикъла сън-бодърстване. 

Семейство на басейн

Набавяме ли си достатъчно витамин D?

Много вероятно отговорът е “не”, особено, ако попадаме в тревожната статистика, че между 70 и 80% от европейците имат недостиг на този витамин. Тази тенденция се забелязва напоследък дори в слънчеви държави заради нарастването на професии, свързани със стоене в затворени пространства и излизане навън в часове, в които вече няма слънцегреене. Ползването на козметика с висок слънцезащитен фактор също се явява пречка за усвояването на витамин D (крем с фактор 30 намалява усвояването на витамин D с повече от 95%). Това става сериозен проблем, ако става въпрос за продължителен дефицит. 

Решението е излагане на слънце по малко, между 15-30 минути всеки ден, в зависимост от цвета на кожата и косата. Русите хора с бяла кожа имат нужда от по-малко време, кестенявите и с по-матова кожа – от повече. 

Здравето винаги е в намирането на баланс

Очевидно набавянето на витамин D от слънцето е важно, но успоредно с това сме запознати и с вредните ултравиолетови лъчи и рисковете от прекомерно излагане на кожата под тяхното въздействие. Затова най-здравословният начин е да намерим баланс на място, където хем можем да се радваме на слънцето, но и имаме възможност да се разхлаждаме на сянка. 

жена плува във външния басейн на комплекс Тракиец

Идеално място за този здравословен летен план е комплекс “Тракиец”, където има от всичко. Когато искаме да се порадваме на слънчевите лъчи, може да се попечем около външния басейн или да се разходим из красивите зелени площи, да поспортуваме, да пояздим. Когато искаме прохлада пък, винаги може да се отпуснем с коктейл в ръка под чадърите или шатрите, да пием кафе в красивите беседки или да се разходим из прохладната екопътека, засенчена от красиви дървета от двете страни. Ресторантът също предлага опция за сядане вътре или отвън. Същото важи и за детския кът. Трябва само да решим в слънчево или сенчесто настроение сме 😉

Комплекс “Тракиец” – перфектният избор за нашата слънчева, но и прохладна почивка!

 

Виж повече