Зима - сиво, мрачно, студено… Това е сезонът, в който липсата на слънчева светлина и по-ниските температури действат негативното на настроението на много хора. От тях ли сте? Значи следващите съвети са точно за вас, за да ви заредят с енергия и положителни емоции.

Прекарвайте време навън

Колкото и лошо да е времето, винаги има дни през зимата, в които можете да се разходите на въздух. Ако прекарвате дълго време, стоейки само вкъщи или в офиса, вероятността да започнете да се чувствате като в затвор е много голяма.

На всеки му трябва глътка въздух, нали? Ежедневното излизане навън, дори за няколко минути, може да окаже огромно влияние върху настроението ви и да помогне за превъзмогване на специфичните симптоми на сезонно афективното разстройство, свързано с липсата на дневна светлина.

Слънчева светлина помага за балансиране на серотонина, увеличава производството на мелатонин и повишава нивата на витамин D, което води до подобряване на емоционалното състояние.

Жена гали мъцънката на кон в Комплекс Тракиец

Забавлявайте се с приятели

Срещата с приятели винаги е добра опция, ако искате да разнообразите сивия ден. Забавлението и смехът стимулират отделянето на повече ендорфини в тялото, които повишават доброто настроение.  

 Увеличете физическата активност

Доказано е, че физическата активност повишава настроението и намалява симптомите на депресия и стрес. Знаете го, но само при мисълта за упражнения се изморявате?

Ключът към успеха е да започнете с по-бавни темпове и постепенно да изградите навици. Ще ви става все по-лесно с времето, защото по време на физическа активност мозъкът освобождава хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин и адреналин.

Може да комбинирате с още един ефективен метод за подобряване на физическото и емоционалното състояние на тялото – медитацията. С нея успокоявате ума и тялото и намалявате стреса и тревожността. 

Здравословна закуска с мюсли и плодове

Хранете се здравословно

Друга важна стъпка, за да сте здрави и в добро настроение, е да обърнете внимание на храната, която ядете. Консумацията на протеин на закуска, обяд и вечеря подобрява настроението и предотвратява глада за захар и въглехидрати по-късно през деня.

Освен това включването на храни с високо съдържание на витамин D, като мазна риба, рибено масло и обогатени с витамин D храни като мляко, портокалов сок, зърнена закуска, кисело мляко, помогат за балансиране на настроението.

Изследвания показват, че хората с ниски стойности на витамин D, са по-податливи да изпаднат в депресивни състояния. 

Отдайте се на заслужена почивка

Почивката е най-сигурното бягство от грижите, проблемите и еднотипното ежедневие, особено ако в нея можете да съчетаете всички гореспоменати неща, а защо да не добавите и нещо различно за двойно по-добро настроение – среща с едни от най-благородните и красиви животни – конете. 

Какво имаме предвид? 

Представете си тихо място, което е далеч от града, за да е гарантиран свежият въздух. Място, на което времето, прекарано навън, ще е блаженство за душата, дори в зимните месеци. Ще можете да спортувате на воля, без значение дали ще предпочетете нещо познато – упражнения във фитнеса, плуване, или ще се отдадете на напълно нов и непознат спорт – ездата. 

Съществува ли такова райско кътче?

Да, точно на 25 км от Пловдив, сгушено между заобикалящите го дървета, “Тракиец” – комплекс за релакс и езда, чака своите посетители целогодишно, а в зимните месеци ги “топли” в джакузито, парната баня, сауната или на топлия гръб на неговите красиви коне. 

В 4-звездния комплекс “Тракиец” се пренасяте в друг свят и забравяте за всичко, отдавайки се на тотален релакс, физически и емоционално! Само не забравяйте да направи резервация на телефон: +359 889 087 887 или онлайн ТУК

Виж повече