Няма спор, че Аневско кале заслужава се види от всеки българин, изпитващ интерес и гордост от славната и многовековна история на нашия народ и държава.

Архитектурното наследство оставено от Първото (681 – 1018) и Второто българско царство (1185 – 1396) е огромно, но по време на Турското робство голяма част от тези градежи са разрушени, за да бъде заличен завинаги спомена за най-бляскавите векове от българската история. 

Разрушаването преследва и чисто практична цел – османците използват готовите каменни блокове за построяването на нови сгради и ограждения, които да обслужват тежкия административен, военен и религиозна апарат на империята им.

Все пак няколко градежа успяват да оцелеят при варварското отношение и ситото на времето. Сред тях е Аневското кале, известно още с имената Аневско градище и Ко̀псис. Дори нещо повече…

Днес крепостта е сред най-запазените в цяла България. На места останките от крепостните стени и кулите се извисяват на височина от 12 до 14 метра, загатвайки бегло за величието на укреплението по време на Второто Българско царство. Представете си… В най-бляскавите си години от своето съществуване крепостната стена е обграждала място равно на 5 декара или 5000 квадратни метра. 

Архитектурният план на крепостта също е много интересен и впечатляващ. Използвайки естествения наклон на върха, укреплението е разделено на няколко различни нива, като най-високото представлява цитаделата (вътрешното укрепление или сърцевината на крепостта), което също е проектирано за самостоятелна отбрана. В останалите нива са разположени други постройки, обслужващи крепостта. 

Съобразявайки се отново с релефа на терена, главният вход на калето е разположен на южната страна на укрепения град. На практика подградието и цитаделата на средновековната крепост представляват основните квартали на средновековния град Копсис, за който учените изказва хипотезата, че е предшественик на по-късно възникналия град Сопот.

Археологическите разкопки в целия район около Аневското кале започват още през 1983 г. и установяват няколко изненадващи факти:

  • Укрепеният град разполага с две църкви и манастирски комплекс с още една църква.
  • Под средновековната църква археолозите откриват останки на още по-ранен църковен строеж, който датира от 5-6 век.
  • На мястото, на което е разположено калето и подградието са намерени следи от живот и укрепление още по-назад във времето – Късна Античност (1-5 век) и Ранно Средновековие (6-10 век).
  • Анализирайки поредица от множество артефакти, археолозите заключват, че Аневското кале в запазения до днес вид започва да функционира в началото на 12 век и е изоставено в края на 14 век, когато вече България е под турско робство. 

Аневското кале е спомената и във византийската историография, която се слави с голямата си точност и правдивост. Хронистите Георги Пахимер и Йоан Кантакузин отбелязват в писанията си, че Аневското кале е столица на владенията на братята Смилец, Войсил и Радослав

Смилец дори успява да се възкачи на българския престол, царувайки от 1292 до 1298 г. Тримата братя произхожда от знатен български род – огромна феодална фамилия, чийто владения се простират от Сливен до Аневското кале. Тази част от българското царство в миналото е известна като Средногорското княжество.

карта цар Иван Асен

По време на Освободителната война (1877 1878) Аневското кале отново влиза в действие. Намерените осколки от артилерийски снаряди са доказателство, че останките на крепостта са обстрелвани от руската войска, тъй като турската армия успява да се укрие в тях. Друга версия гласи, че укреплението е използвано за учебна стрелба, но каквото и да е истината, тя още повече допринася за разрушаването на този невероятен архитектурен шедьовър, завеща ни от Второто българско царство.  

Но къде всъщност се намира този архитектурен шедьовър, завещан от Второто българско царство? Крепостта Аневско кале е разположена на 2 километра от село Анево, община Сопот, върху южния склон на Стара планина. Надморската височина на хълма, върху който се намира Аневско кале, е 850 метра. 

Възрожденското градче Сопот е само 4 километра от средновековната българска крепост, до която може да се стигне по два начина – с автомобил по асфалтов път или още по-приятно, здравословно и зареждащо – по красива екопътека. 

Атрактивността на крепостта Аневско кале се увеличава за туристите и пътешествениците с още два факта: буквално на няколко метра се намира Сопотският манастир “Възнесени Господне” или “Свети Спас”, основа на днешното си място в края на 14 век.

Аневско кале се споменава и в пътеписа “Един кът от Стара планина”, който е дело на патриарха на българската литература Иван Вазов, чието родно място е точно Сопот. 

Аневско кале крепост

Няма спор, че Аневско кале заслужава се види от всеки българин, изпитващ интерес и гордост от славната и многовековна история на нашия народ и държава. Освен крепостта може да се посетят възрожденските градчета Сопот, Карлово и Калофер, които се намира съвсем близо. Но не само…Близо е и Хисаря и големия култова тракийски комплекс, разкрит постепенно в началото на 21 век край Старосел.

Но има само един проблем! Цялото това културно наследство не може да се види за един ден, но и затова има решение. На 35 км. южно от Аневско кале се намира “Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда. В него не само може да отседне за няколко дни, но и да прекара една незабравима ваканция, включваща всички важни елементи.

4-звездният комплекс, който е разположен до село Житница, предоставя на своите гости хотелска част и ресторант, външен и вътрешен басейн, външно и вътрешно джакузи, релакс зона със сауна и парна баня, голямо разнообразие от различни видове масажи. 

trakiec_kompleks

Бутиков комплекс “Тракиец” е и подходящ за семейства с деца, защото за тях също е помислено. На разположение на малчуганите са външен и вътрешен детски кът, зелени площи с беседки за игри, екопътека за разходки на цялото семейство. Но най-голямата изненада за всички са конете, които са на особена почит в комплекс “Тракиец”, който е и една от най-добрите конни бази в България. 

В конна база “Тракиец” всеки желаещ може отблизо да се запознае с невероятно красиви свят на конете, да направи разходка с кон или да вземе урок по езда, но за да се случи това, има едно “условие”:))) – да се направи резервация на телефон: +359 889 087 887 или онлайн ТУК

Виж повече