Сещате ли се за нещо, което може да гледате с часове и да не ви омръзне? Ние веднага можем да подскажем – конете.

Сещате ли се за нещо, което може да гледате с часове и да не ви омръзне? Ние веднага можем да подскажем – конете. Удивително е как природата е съчетала в едно толкова много грация и сила, две на пръв поглед взаимоизключващи се понятия. Добрите им и дълбоки очи, развяната и непокорна грива, лъскавата козина, изпъкналите и очертани мускули при всяко прецизно движение… особено при скок!

Не сте гледали още прескачане с препятствия?

Сега е моментът да промените това. Станете свидетел на едно красиво състезание, в което човек и кон се превръщат в едно… Един път е достатъчен и ще станете почитател на този спорт. Ето и на кратко какво представлява той.

Прескачането на препятствия се нарича конкур-ипик. За състезанието на плаца се нареждат препятствия, чийто брой може да бъде от 9 до 16. Целта е конят и неговият ездач да ги преодолеят всички. Височината на препятствията определя разделянето на различни категории, като тя варира от 100 до 160 см. Следи се за колко време състезателят изминава паркура, дали има спиране и паднали препятствия. Спрямо тези фактори се получава финалната оценка.

Един кратък миг, а толкова много подготовка

Уменията на конете и ездачите понякога заблуждават, че това, което зрителите виждат е лесна задача. Но зад едно добро представяне стоят много месеци, а понякога и години труд. Подготовката за един кон започва още от ранна възраст, когато се научава да прескача ниски бариери. Конете се обяздват на 3 години и започват да се състезават на 4-годишна възраст с височина на препятствията 1 метър. С напредването на годините тя респективно нараства. Но това не е всичко. Самото прескачане е възлово, но не по-малко важно е подчинението на ездача и тяхната съвместна работа. Необходима е доста работа, за да се постигне желаната хармония.

Младо момиче на конно състезаниеДържавно първенство Тежък клас и група Б

Сега, когато дойдете на Държавното първенство на 10-12 май, ще гледате на състезанието със съвсем други очи, знаейки какъв труд са положили участниците, за да се представят така достойно. Ето и още подробности за събитието.

Тежък клас са конете над 7-годишна възраст, които имат умението да скачат високи препятствия. В Т клас скачат най-добрите коне и състезатели и е удоволствие да ги гледаш! Височината на препятствията е до 150 см. Не е за изпускане и Група Б, в която участват коне над 7-годишна възраст, но при тях височината на препятствията е до 130 см. Състезанието се състои в три дни, като резултатите на състезателите се събират и победителят се излъчва след сумиране на общия резултат от трите изпитания. Миналата година отличени бяха:

В група Б

  • 1-во място:  Владимир Спасов с Аполон
  • 2-ро място: Десислава Косева с Куп де Л’амур
  • 3-то място: Мирослав Илиев с Кашкайа IV

В Т клас

  • 1-во място: Ивайло Бонев с Абарт
  • 2-ро място: Ангел Няголов с Чацентан
  • 3-то място: Светлин Иванов с Диамант

Очакваме ви през май, за да се насладим заедно на красивите коне и техните умения. Сигурни сме, че прескоците, когато сърцето на коня и на неговия ездач затуптяват в едно, ще накарат и вашето да се развълнува!

Виж повече