Зангершайдската порода коне, произхождаща от Белгия, е топлокръвна раса и е една от четирите белгийски чистокръвни породи коне.

През 70-те години на XX век е създаден конезаводът „Зангершайде” под ръководството на Леон Мелхиор, разположен в Ланакен, Белгия, който има за цел да развъжда и селектира коне въз основа на представянето им в прескачането на препятствия.
Развъждането е базирано на научни изследвания – модерен подход за създаване на нова порода.

Конят Зангершайде – отглеждан, за да скача

През 1992 г. се създава и родословна книга, в която регистрираните животни имат задължително в края на името си буквата „Z” поради името на породата „Zangersheide”.
Родословната книга е била отворена за всяка порода коне в зависимост от продуктивността им и начина, по който се представят на състезанията по прескачане на препятствия.
Книгата включвала коне от чистокръвен, хановерски, холщайнерски и селефренски произход. От тук всъщност и идва твърдението, че порода Зангершайде е събрала най-добрите гени в едно, като по този начин се изстрелва в една от челните позиции за най-добра порода в прескачането на препятствия.
През 2014 г. поголовието за разплод е около 2700 животни, от които 340 коне са жребци. През 2019 г. статусът му на опазване е бил докладван с „DAD-IS” като „изложен на риск“.
За тази цел конят Gem Twist Alpha Z, роден 2012 г., „клонинг” на чистокръвния кастрат Gem Twist, бил изнесен в Белгия и регистриран в родословната книга на „Zangersheide”, за да помогне за насърчаване на развъждането.
През 2019 г. конезаводът е на второ място в класацията по прескачане на препятствия, публикувана от Световната федерация за развъждане на коне (WBFSH), заедно с Международна Федерация по конен спорт (FEI), след Холандския топлокръвен кон.

Качества

Конят от порода Зангершайде се отличава с елегантен външен вид и впечатляваща атлетична способност. Подходящ е главно за прескачане на препятствия, но и за надбягвания.
Също така има способността да участва в състезания по обездка. Обект на обездката е развитието на конете в пълен синхрон с ездачите чрез хармонично обучение.
В резултат на това конят става по-уравновесен, гъвкав, еластичен и възприемчив, но също така се доверява изцяло на своя стопанин. По този начин конят започва да се старае и да внимава повече, постигайки съвършено разбирателство с ездача си.
Зангершайде e изключително дисциплинирана и интелигентна порода, поддаваща се на дресировка и учеща лесно нови трикове.

Характеристики

Породата е позната и със своя благ характер. Темпераментът на конете Зангершайде е спокоен и толерантен. Славят се с висока издръжливост и феноменални качества по прескачане на препятствия и поради тази причина могат да бъдат обучавани на всички видове терени.
Те са подходящи за езда както от любители, така и от напреднали, и състезатели. Именно тези множество позитивни черти правят конете от порода Зангершайде изключително ценни животни.
Височината на средностатистическия кон от порода Зангершайде е 162,5 см – 172,7 см. Типът, към който спадат, е спортен кон или скачащ кон.

А знаеш ли къде можеш да срещнеш представители на порода Зангершайде в България? 

В конюшнята на комплекс „Тракиец” имаш възможността да се запознаеш с нашия любящ, дисциплиниран спортен кон от порода Зангершайде – Епсом Мачо Z, роден 2014 г.
При нас можеш да се потопиш в изкуството на конната езда и да откриеш лечебната й сила – физически и психически. Нашите представители от порода Зангершайде са насреща да бъдат погалени, поглезени с лакомства, а защо не и пояздени?
Ела в комплекс „Тракиец” и се запознай с нашия спортен състезател Епсом Мачо Z, както и с неговите добродушни приятели коне от други породи!

Важно уточнение:

  • Уроците по езда се запазват предварително на тел.: +359 889 087 887
  • Разходките на кон са без предварителна резервация и се провеждат всеки ден от 10:00-12:00 ч. и от 13:00-17:00 ч.
  • При провеждане на състезание по конен спорт на територията на комплекса, уроци и разходки не се провеждат!

Виж повече