Сако. Брич. Каска. Ботуши. Това са основните елементи на облеклото на жокея, по които отдалеч може да се разпознае, че даден човек се занимава с езда.

Коприненото сако е най-отличителната част от облеклото на ездача. За първи път е демонстрирано на турнир в Нюмаркет, графство Съфолк, Източна Англия през  далечната вече 1763 г. Newmarket Racecourse е едно от най-престижните надбягвания с чистокръвни коне във Великобритания, основано през 16 век от Джеймс I (1566 – 1625) – крал на Англия и Ирландия.

По цветовете и емблемата на сакото на жокея веднага може да се разбере към коя конюшня (или развъдник) принадлежи конят, но то има и чисто практически функции: предпазва от вятъра, който се получава при развитието на висока скорост с коня; леко е и позволява максимална свобода на движение на жокея върху коня. Не на последно място, сакото винаги придава стилна елегантност и аристократична изисканост – нещо, много характерно за конете като животни и ездата като спорт. 

За разлика от бричовете, които мъжете носят до края на 19 век като панталони, бричовете за езда са специално проектирани за конния спорт. Традиционно те са по-тесни под коляното, завършвайки с копчета или връзки в областта на прасеца. С появата на съвременни стреч материали, връзките и копчетата са заменени от ципове и велкро закопчалки. В горната си част бричовете са по-широки, позволявайки свобода на действие по време на езда. 

Жена на кон

През годините са направени различни модификации в бичовете в зависимост от конкретната дисциплина на конния спорт, затова днес има различни бричове за прескачане на препятствия, всестранна езда и обездка. Говорим и за мъжки, и за женски брич за езда, като разнообразието от модели е огромно. Често бричът, особено при дамите, може да бъде заменен от клин. 

Прието е сакото да е в тъмни нюанси, а бричът да е светъл. По време на състезание светлият цвят на брича е задължителен. Допреди няколко години на турнири се допускаха състезатели само с бели бричове, но сега са позволени и бричове в бледи нюанси на бежовото и сивото. 

Друг отличителен белег от облеклото на ездачите са специалните ботуши, които са изработени от мек материал – (естествен) кожа или гума. При ботушите за езда трудно може да се направи разлика между мъжки и женски вариант, защото и при двата пола те отговарят на следните изисквания: широки токове, които гарантират стабилност; височина на петата (височина на тока) не повече от 2 сантиметра. Ботушите стигат до коляното, но без да го покриват, тъй като по време на езда то е свито. 

мъж на кон

Има възможност височината на ботушите да е по-къса, т.е. тип боти, но тогава се увеличава възможността за нараняване на краката по време на езда, например от стремето на седлото. Ако се носят боти, те може да се комбинират с т.нар. чапси, които допълват ботите и изглеждат отново като ботуши.

Има и още едно неписано правило: цветът на ботушите да е черен или в друг много тъмен цвят. Така ботушите са в контраст със светлия цвят на брича и се съчетават перфектно с тъмното сако. И тук е търсена практичността: например на ездача може да му се наложи да слезе от коня и да стъпи в кал, която най-малко личи именно върху тъмни обувки. 

Неизменна част от стайлинга на ездача е и каската, чиято основна функция е да предпазва главата от наранявания при падане от коня. Ето защо днес каските и шлемове за езда трябва да покриват редица високи стандарти за безопасност.

Освен че брич панталоните отдавна са част от мъжкия и женски гардероб, житейският стил на обличане е родил цяло самостоятелно направление в съвременната мода, наречено дерби. Дерби стилът е навсякъде – от аксесоари като шапки, наподобяващи каските за езда, през типичното консервативно сако до характерните обувки с нисък и дебел ток, умело пресъздаващи облика на жокейските ботуши. 

Кон прескача препрядствие

Смятан в миналото за изцяло мъжка територия, днес дерби стилът е най-вече застъпен в дамския гардероб. Жените смело го използват, за да подчертаят своята сила и независимост. Той особено е предпочитан от дамите с по-сдържан, изискван и класически стил на обличане, тъй като се отличава с по-консервативно комбиниране на цветове, акцентирайки най-вече върху меки светлокафяви нюанси, както и върху различните разновидности на бежовото и сивото, вечната класика бяло и черно. 

Жокейският стил, който е част от по-голямото направление на спортно-елегантния стил в модата, включва плътно прилепнали панталони (тип брич или клин), високи обувки без ток от черна кожа (тип ботуши или боти), бяла риза и вталено сако. Женственият момент идва от използването на тънки колани или деликатни бижута. 

Основно има три типа хора, които си падат по дерби стила. Първите са просто модни маниаци, за които това е най-добрият начин да подчертаят своята индивидуалност. Вторите са заклети почитатели на конния спорт, пренасяйки тази любов и върху начина си на обличане. При третите нещата са се случили в обратния ред – първо са се запали по дерби стила, а след това са открили и слабостта си към конете и ездата.

момиче язди кон

Ако спадате към втора и трета група, заповядайте в конна база “Тракиец”, намираща се до село Житница, което пък е само на 30 минути път с кола от красивия и древен Пловдив. В комплекс “Тракиец” те очакват нашите прекрасни коне, откритите манежи за езда, закритият манеж, позволяващ да се провеждат занимания без значение от метеорологичните условия, опитните професионални треньори. 

Всеки желаещ, без значение от възрастта и дали е начинаещ или напреднал, може да вземе урок по езда, да направи разходка с кон (за малките деца с пони) или просто да се разходи из голямата, просторна и модерна конюшня, докосвайки се до невероятния свят на конете.

За да запазите час за урок по езда, е нужно само да се обадите на +359 889 087 887. Повече за бутиков комплекс “Тракиец” може да научите тук https://trakiec-bg.com/  

Виж повече