За упорития труд, женската сила, нежността и интуицията в конния спорт - качествата, с които се печелят медали.

Не е тайна, че почти всеки, който е посветил живота си на конния спорт, изпитва силна привързаност към красивите и благородни животни. Срещата ни с новия треньор и състезател в “Тракиец” – Ирина Николова – само потвърди това. Помолихме я да ни разкаже за влечението си към този спорт още от ранна детска възраст. 

Още преди да започне да тренира, иска конете да бъдат част от живота ѝ, а с времето и тренировките този факт се затвърждава.

За пръв път се качва на кон по собствено желание, въпреки че майка ѝ се притеснява.  Само след първия урок, решава, че иска да се състезава. Това до голяма степен обяснява факта, че нежната шампионка е едва на 20 години, а вече е заслужила 15 медала. 

Нейният треньор смята, че е готова за първото си състезание само половин година, след като започва тренировки. Тогава и семейството оказва голяма подкрепа, а покрай нея и сестра ѝ се увлича по конния спорт и започва да тренира, като тя също има много награди от състезания. 

Разбира се, както при всяко друго нещо, и в конния спорт има трудни моменти

Опитът ѝ показва, че всеки кон е различен и е трудно да си паснеш винаги с характера му.

Сработването е взаимен процес и урок по търпение, съчетан с много усърдна работа, споделя тя. А след тях… нещата се подреждат, защото усилията винаги се възнаграждават. Свидетелство и най-голяма награда за тях са медалите, които Ирина печели. 

Завършва специалност за помощник-треньор, а после и курсове за треньор. Нещото, което най-много ѝ харесва в работата е общуването с хората и мисълта, че ги е научила на нещо ново и непознато за тях. Старае се всеки урок да бъде интересен и разнообразен. 

Голяма награда за нея е и работата в “Тракиец” 

Денят ѝ започва в 7:30, когато отива в конюшнята, където грижите за животните започват. Винаги е там с усмивка с желание, защото за нея работата с коне е удоволствие и призвание. Обича да прекарва време с тях дори и през почивните си дни

Остава очарована от обстановката и колектива в “Тракиец”, а когато намери свободна минута, гледа да бъде на гърба на коня, за да тренира. 

Най-често нейни ученици са деца, като нейните наблюдения са, че с редовни тренировки се учат най-бързо. Ирина ни споделя, че малчуганите могат да започнат с ездата още от 8-годишна възраст. 

Всеки урок е напълно индивидуален, спрямо характера и опитността на ездача. Много възрастни също изпитват желание да се пробват и да усетят емоцията и ползите от ездата.

За седемте месеца работа в конната база, опознава особеностите в характерите на всички коне в базата и вече има по-специална връзка с някои от тях. Въпреки това, обичта ѝ към всички е еднаква, защото за нея животът без езда и коне не съществува. 

След разговора ни с Ирина се убедихме в нейните думи, че нежността, спокойствието и интуицията са чертите, които ѝ помагат в единствения спорт, в който мъже и жени се състезават наравно.   

И ти можеш да се запознаеш с нашите коне!

Виж повече