Здравейте, хора, аз съм Арчи – едно любвеобилно пони от комплекс Тракиец. Някои от вас вече ме познават, а с другите може да се видим на 6 и 7 април. Точно затова вече съм много развълнуван и малко отнесен. Наближава големият ден – първият за годината турнир с прескачане на препятствия в конна база Тракиец. Нямам търпение да видя всички около 100 претендента, които ще дойдат от различни краища на България. Толкова много хора и коне ще ми гостуват наведнъж, направо страшна работа.

Преди началото…

Ден – два преди турнира аз не мога да спя от вълнение. Тогава всички състезатели започват да се събират в конната ни база, настаняват се и се подготвят за събитието. Конете се изяздват на плаца, за да свикнат с терена и аз мога да ги видя всички. С някои дори успявам да се видя по-отблизо.

Емоциите започват…

Турнирът е в два състезателни дни. В него вземат участие моите най-големи звезди и любимци – треньорите в комплекс Тракиец, които са в топ ездачите на България – Андрей Гочев и Мирослав Илиев. Те са ми и най-големите приятели. На това важно събитие си водят и учениците, а сред тях има и деца и някои аматьори. Но аматьорите изобщо да не ги подценявате – те са много надъхани. Други добри състезатели, които участват в турнира са Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Ивелин Вълев. И те са ми приятели и много се вълнувам, че ще ги видя пак.

Трудно, по-трудно, най-трудно…

Всеки състезателен ден започва с изпитание за най-малките пони ездачи, след това е ред на децата, а аз толкова обичам децата, нали знаете. Има и аматьори и млади 4-годишни коне, които се състезават на един метър. След тях са малко по-опитните ездачи и 5-6 годишни коне. В края на деня се скача най-трудният паркур с височина 135-140 см – той е за най-опитните коне и състезатели. Той ми е най-любим, гледам тогава да съм хапнал и се настанявам много съсредоточено да следя. Вълнуващо е да гледаш как месеци съвместна работа между ездач и кон дава своите резултати.

Един от най-видните ми приятели

Гордея се, че познавам Мурат Батур – той е от международната федерация по конен спорт – FEI level 2 и е паркур майсторът на първото ни състезание за сезона. Именно той нарежда трасето с препятствия и определя сложността на състезанието. Много добре преценява конете и винаги знае кой колко добре е подготвен. Голяма работа е той, последният път като го видях ме погали и носеше много красива шапка.

Загрявка преди старта

След като Мурат Батур нареди паркура, всеки състезател преминава през него, оглежда си препятствията, преценява сложността и дистанцията, за да знае колко броя галопни махове ще направи неговия кон. После състезателите загряват конете на специален плац за загрявка, където аз понякога обичам да се разхождам сам. Първо раздвижват конете ходом, след това ги загряват на тръс и галоп, след което започва скачането от ниски препятствия до по-високи.

На загрявката конете имат право да скачат на височина до 10см. повече от предвидената на паркура за тях. Това е добра проверка преди старта. Тогава всички са леко напрегнати, но слава богу има хора, които проследяват дали всичко протича както трябва. Това са стюардите. Тяхната основна роля е да следят да няма грубо отношение към конете и да се спазва дисциплината. Те проверяват височините, следят за правилните помощни средства, които се използват от ездача за коня, присъстват на загрявките и общуват със зрителите. Много ги харесвам, защото обичам да има дисциплина. Пък и те са ми приятели!

Миналата година се снимах с тях, но после на снимката видях, че гривата ми е била разрошена. Трябваше да обяснявам на всички, че е от вълнение. Тогава един от чистачите в базата ми каза „Магаре се снимало, магаре излезнало!”. Е, обидих се малко, но от тогава вече се оглеждам и ходя винаги сресан. Тази година на снимката ще съм перфектен.

Елате и вие!

На 6 и 7 април започваме в 10 часа и приключваме към 19 часа. Ще ви чакам с нетърпение. Ох, сега още повече се развълнувах като си помисля, че и вие ще дойдете…

Ваш Арчи

Виж повече