Хубаво е и трите неща – природа, слънце и спорт, редовно да присъстват в нашия живот. А още по-хубаво е, ако може да си ги позволим заедно, дори само за няколко безценни дни.

Извънредното положение заради коронавируса COVD-19 и карантината, принудила ни да си остане вкъщи месеци наред, вече са зад гърба ни. Време е да наваксаме с нещата, на които не успяхме да се насладим през пролетта. 

Списъкът с тези пропуснати неща е строго индивидуален и може да стане много дълъг, но ние ще се ограничим до три универсални, които сме сигурни, че са липсвали на всеки. Три неща, за които е доказано, че повишават имунитета – единственото засега сигурно оръжие при борбата с вирусите. 

И тези три неща са…

  • Природата

„Този, който разбира Природата, живее в хармония с Бога.“ – Едгар Кейси

Няма по-голям лекар от природата, която лекува човек на всички нива – физическо, умствено, духовно…

Тя лекува в буквален смисъл, защото дарява човека с всички плодове и зеленчуци, билки и растения, минерали и вещества, които по естествен и напълно безопасен начин връщат здравето в тялото на човек.

Но лечебната сила може да се приеме и в преносен смисъл, защото природата е най-великият психотерапевт, който напълно безплатно, но много ефективно се справя с проблеми на модерното общество като напрежение, нервност, безпокойство, стрес, главоболие, мигрена, невроза, синдром на професионалното прегряване, пристрастеност към джаджите – най-вече към личния смарт телефон.

Дори само веднъж човек да се разходи за по-дълго време сред природата, той вече знае, че само след няколко вдишвания от чистия въздух и всичко от гореспоменатото започва да остава зад гърба.

Природата има тази уникална способност да ни накара леко да намалим темпото; да се насладим на мига или малките неща; да се вгледаме в себе си и да намерим онези изгубени опорни точки, които истински ни правят щастливи; да осъзнаем, че има нещо по-велико и вечно от нас. 

Затова, когато имаме и най-малката възможност, винаги трябва да се възползваме и да се посветим на безценното общуване с природата, което за мнозина е общуване с по-висша сила.

  • Слънцето

„Ако всички хора едновременно наблюдаваха изгрева на Слънцето, те щяха добре да се разбират.” – Петър Дънов

Слънцето е здраве, щастие, свобода. Тази истина я знаят и най-малките деца, защото инстинктивно я усещат. Но какво още ще научат, когато станат големи?

Основният източник за набавяне на витамин D е слънцето, затова човек на ден трябва да прекарва минимум 10 минути на открито. Витамин D прави костите, зъбите и ноктите здрави, защото помага на тялото да усвои пълноценно калция и фосфора. Този витамин е и един от стожерите на добре работещата имунна система, затова е изключително важно редовно да си го набавяме чрез слънцето.  

Отделно от това слънцето има и самостоятелна роля при допълнителното укрепване на имунната система, защото помага да се увеличи броят на лимфоцитите – белите кръвни клетки, чиято основна функция е да се борят с инфекциите. 

Има и още няколко доказани от медицината факти за слънцето – тушира развитието на болести на дихателните пътища; ускорява метаболизма; намалява нивата на лошия холестерол; грижи се за добрата работа на сърцето. 

Ако се прилагат правилните предпазни мерки, слънцето е и препоръчително при умерени форми на акне и редица кожни заболявания. 

И накрая, но не на последно място – слънцето подобрява съня и състоянията на сънливост през деня. Грижи се винаги да сме в добро настроение. 

  • Спортът

„Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, в което можеш  да живееш.” – Джим Рон

Освен че ни прави стройни и красиви, спорът, заедно с храненето, има основна роля за това да останем млади и здрави, без значение от биологичната възраст. 

Спортът укрепва сърдечно-съдовата и опорно-двигателната системи; увеличава мускулната маса и издръжливостта на организма; подобрява функциите на стомашно-чревния тракт и метаболизма; подпомага работата на белите дробове и засилва оросяването на мозъка; грижи се за качеството на съня; балансира физическата и психическа енергия на тялото.

Спортът също така действа и като антидепресант, кара ни да се чувстваме по-удовлетворени и щастливи, калява волята и самодисциплината – две основни качества, които за залог за успех във всяко начинание. И да – прави ни по-сексапилни! 😉

Три в едно!

Хубаво е и трите неща – природа, слънце и спорт, редовно да присъстват в нашия живот. А още по-хубаво е, ако може да си ги позволим заедно, дори само за няколко безценни дни.

А защо не и на едно място – бутиков комплекс “Тракиец”, намиращ се само на 30 минути път с кола от Пловдив.

Разположен край село Житница, 4-звездният комплекс предлага близък досег с природата, който се осигурява не само от прекрасните зелени площи, но и от красивите местности в близост. 

Възможността да се трупа витамин D в комплекс “Тракиец” е свързана с прекрасния външен басейн, на който три от страните преливат в езеро, декорирано с камъни и множество фонтани, както и от обособените зони с джакузи и детския басейн. 

Но най-голямото предимство на “Тракиец” е конната база, която разполага с няколко манежа, великолепни коне и екип от специалисти, при които може да се вземе първия урок по езда (за малки и големи) или да се усъвършенстват уменията в този красив и аристократичен спорт. 

Всичко това може да стане реалност срещу резервация, която може да направите ТУК.

Виж повече