Великден е възможност да започнем всичко от начало, да станем по-добри, да открием истинския смисъл на живота! Какво е Кръстният път и защо трябва да го извървим?

Великден е възможност да започнем всичко от начало, да станем по-добри, да открием истинския смисъл на живота!

Какво е Кръстният път и защо трябва да го извървим?

С разпъването на Иисус Христос на кръста греховете на цялото човечество са изкупени. От този момент нататък всеки един от нас има уникалния шанс да започне начисто, взимайки кормилото на живота изцяло в собствените си ръце.

Божият Син умира на кръста, не за да скърбим за него, а за да възродим доброто в душата си, да наложим любов в отношенията си, да се борим за мир по света.

За всички християни Разпети петък е най-тъжният ден в годината, в който външното и вътрешно смирение достига своя връх, но и тук смисълът е скрит другаде. Смирението на човек трябва да води до постъпки и дела, в които да присъства Божията промисъл, която винаги ни държи в правия път, разкриващ ни дверите на Рая. Иначе алтернативата е само една – Адът, в който съществуват само безнадеждна мъка и страдание.

Раят и Адът не са там някъде, а във всеки един от нас. Борбата между доброто и лошото в човешката душа се случва ежедневно, а примерът с жертвата на Иисус Христос е онази сигнална лампичка, която светва всеки път, когато решим да изберем дявола в себе си.

Съвременният човек, който се прекланя пред всичко материално, трудно разбира и осъзнава саможертвената постъпка на Божия Син. Но това не означава, че не трябва да прави постоянно опити да се доближим до Него.

Възможност поне за няколко часа да се откъснем от ритъма на ежедневието и да се почувстваме по-близо до Иисус Христос е прекрасната инициатива Кръстен път на открито, която от шест години е традиция за католическата общност в Софийско-пловдивската епархия.

Кръстният път (Via Crucis) на открито, който започва от село Житница и завършва в Дуванлийската могила, пресъздава етапите* на Страстите Христови – четиринадесетте спирки на Божия син от Гетсиманската градина до полагането Му в гроба.

Кръстният път на открито в село Житница се случва всяка година в петъка преди католическия Вход Господен (Цветница или Връбница), превръщайки се в повод за размишление за всички вярващи. Минавайки пътя на Страстите Христови, човек осъзнава колко безмерно много ни е обичал Божият Син и си задава поредица от въпроси, сред които и “А дали Му отвръщаме със същото?!”.

Смисълът на Възкресение Христово не е в боядисаните яйца, козунаците или печеното агнешко, а във вътрешното смирение, водещо до добри постъпки, в общуване със семейството и приятелите, раждащо топлина и любов, в обръщането към Бог, носещо надежда и светлина в душата.

Ако търсите място, в което да възстановите душевния си баланс и връзката с Господ и природата, изберете бутиков комплекс “Тракиец“ до село Житница и извървете Кръстния път.

* Спирките по Кръстния Път:

 1. Исус е осъден на смърт.
 2. На Исус Му е даден кръста.
 3. Исус пада за първи път.
 4. Исус среща майка Си Мария.
 5. Симон Киринейски е накаран да носи кръста.
 6. Вероника изтрива кръвта от лицето на Исус.
 7. Исус пада за втори път.
 8. Исус среща ерусалимските жени.
 9. Исус пада за трети път.
 10. Исус е съблечен.
 11. Исус е прикован към кръста – Разпъването на кръста.
 12. Исус умира на кръста.
 13. Тялото на Исус е свалено от кръста – Свалянето или Оплакването.
 14. Тялото на Исус е положено в гроба.

Виж повече